Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Спецпрокуратурата даде подробности за акцията в Благоевград

Специализираната прокуратура даде подробности за вчерашната й съвместна акция с ГДБОП, при която бяха задържани повече от 10 служители на ДАИ-Благоевград. Вчера стана ясно, че длъжности лица искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители и искали подкупи между 300 и 600 евро. В акцията са участвали над 100 служители на МВР,  предава Дарик.

Даниела Начева, заместник административен ръководител на спецпрокуратурата, каза, че инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в рамките на месец се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка и какви документи трябва да представят. Сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения, за да се отчита дейност.

Шефовете на транспортните фирми били изнудвани, за да не ги издадат. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева. Подкупите, в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове. Били поднасяни под документите, които трябва да се представят. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите.

Много от изнудваните транспортни фирми са чуждестранни. Те давали пълни правомощия на счетоводни фирми. В една от фирмите шефът е отказал да даде подкуп, а служител на счетоводната компания е плащал лично.

За един ден общите събирани суми са около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че информацията за нередностите е постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември. Използвани са всякакви СРС-та. Има събрани доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите.

Първоначално са били задържани около 30 души. Засега Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на 10.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че един от хората, на които е повдигнато обвинение, е съпруг на прокурор от специализирания наказателен съд. Друг с повдигнати обвинения е в семейни взаимоотношения със служител от Министерство на транспорта. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели, затова те не са обект на разследване.

The post Спецпрокуратурата даде подробности за акцията в Благоевград appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Спецпрокуратурата даде подробности за акцията в Благоевград

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×