Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Идентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи

Идентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи, отколкото на Запад. Tова показват най-новите изследвания, извършени от Агенцията по безопасност на храните, цитирани от министъра на земеделието Румен Порожанов по БТВ. Миналата година изследвания показаха, че има разлики в етикетите, състава, грамажа, вкуса и цените на едни и същи храни, продавани у нас и в Австрия и Германия.Тази година, благодарение на сигнали от зрители, установихме, че едно и също адаптирано бебешко мляко у нас се продава с 40% по-скъпо, отколкото в Лондон.

Изследванията този път са много по-мащабни от тези миналото лято – включват 53 хранителни продукта от 11 групи храни, направени са 106 проби между 21 февруари и 20 април. Сравнявани са продукти, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Чехия е една от страните, които също се оплакват от различни стандарти, но изследването установява, че имаме по-лоши храни и от чешките, каза министърът.

Резултатите показват, че идентични продукти на нашия и западноевропейския пазар показа над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас, каза Порожанов.

При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13, или 25%, има различия в състава и хранителната стойност.

Това са мляко за малки деца, моцарела. При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма например, най-ниско е съдържанието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, докато в Италия е 12%. В половината държави напитката се прави със захар, а в другите, вкл. у нас – със заместител. Има и разлика в газираността.

Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон.

Вкусови разлики има при пет продукта – моцарела, безалкохолни, шоколад.

Физикохимични разлики има само при един продукт – адаптирано мляко за малки деца. У нас то е с по-високо съдържание на растителни мазнини, но с по-ниско съдържание на макроелементи и витамини.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, показва още проверката, каза Порожанов, като уточни, че говори за нетни цени, абстрахирайки се от ДДС. Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, отколкото в България.

Резултатите от това изследване процентово са аналогични на данните от предишното, посочи министърът.

„Дебатът за еднаквото качество на продуктите, за еднаквото качество на потребителя, който трябва да бъде един на европейския пазар, е тема, поставена няколко пъти на Съвета на министрите и многократно всички страни членки от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация“, каза министърът.

The post Идентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Идентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×