Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Държавата се отказва и няма да участва в покупката на ЧЕЗ. Позицията идва от финансовия министър Владислав Горанов, но е съгласувана с премиера Бойко Борисов. На заседанието на комисията по случая ЧЕЗ премиерът не се появи.

„В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър, цитиран от bTV.

По думите му, дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения, категоричен беше Горанов.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком” за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

Това е провокирало премиерът и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком” Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на собственика на „Инерком” е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка.

Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност.

След тази среща, в отговор на обществените очаквания, правителството е обявило готовност за намеса на българската държава в тази сделка. Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка.

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма. „Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани – т.е. включването на българската държава в една подобна сделка”, изтъкна Горанов.

The post Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×