Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Празникът на Свети Харалампий ще се чества в петък

По традиция празникът на Свети Харалампий се чества на 10 февруари. Тази година той се пада в събота и съвпада със Задушница. Поради тази причина Светия Синод на Българската православна църква реши празникът да се чества ден по-рано в петък – 9 февруари.

За поредна година в църквата „Въведение Богородично” ще бъдат осветени стотици бурканчета с мед. Благоевградският храм е един от малкото в страната, в който се провежда този ритуал и бурканчетата с мед се нареждат под формата на огромен кръст.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий се почита като празник на пчеларите и на пчелите. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. В народните представи Св.Харалампи е господар на болестите и главно на чумата, затова на този ден за предпазване от болести не се работи домашна работа.

The post Празникът на Свети Харалампий ще се чества в петък appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Празникът на Свети Харалампий ще се чества в петък

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×