Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Утре ще бъде пробяган последния етап на щафетата „Run for Pirin“

Бегачи и колоездачи от различни български градове с общи усилия изминаха близо 400-те километра делящи Свиленград и Дупница. Целта на мероприятието със спортен характер е да покаже, че хората от цялата страна се противопоставят заедно срещу решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк Пирин, с което се позволява „строителство, ремонт и реконструкция” в зоната за опазване на горските екосистеми, която представлява 45,2% от националния парк и в зоната за туризъм, която представлява 2,2% от националния парк.

Участниците избраха тази форма на протест, за да покажат че са възмутени от лъжите, които политиците повтарят пред медиите, въпреки официално публикуваното правителствено решение. С това решение Министерски съвет изрично позволява в зоната за туризъм „Строителство на писти, въжени линии и съпътстващата ги инфраструктура”, както и изграждане на „Изкуствено осветление за целите на обслужването на обектите”, а в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих позволява „водохващане”. Никъде в това решение на Министерски съвет не се споменава „само един лифт”, нито се конкретизира „водохващане за питейни нужди”, както публично твърдят политиците от телевизионните студия и от трибуните в европейските институции.

Бегачите стартираха в Свиленград на 2-ри февруари, като преминаха през Хасково, Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Разлог, Благоевград и на 7-ми вечерта се очаква да достигнат Дупница. От всички градове през, които преминаха участниците в щафета събраха послания към управляващите, които ще бъдат прочетени на площад „Независимост” на традиционния протест „Спаси Пирин” в четвъртък и след това ще бъдат депозирани в съответните институции.

Организаторите и участниците в Run for Pirin споделят че: „Изключително щастливи сме от многото хора, които се включиха с нас по трасето и ни посрещаха в населените места през, които минавахме. По шосетата хората ни поздравяваха през прозорците на автомобилите си или слизаха да се снимат с нас. Най-честите думи, които чувахме бяха: „Браво!, С вас сме! И Няма да им дадем планината!” В градовете ни посрещаха с баница, с плодове, хляб и сол. Много сме развълнувани от всичко, което се случи до момента и това ни дава увереност, че масово съгражданите ни са против унищожаването на природата в планините и правителствените решения. Не на последно място искаме да благодарим на органите на реда, които освен че подпомогнаха безопасното преминаване на щафета през пътищата на страната, показаха съпричастност и подкрепа.“

На 8-ми февруари бегачите ще преминат последните километри до София и ще се влеят в протеста “Спаси Пирин. Спаси България”. Всички граждани, които искат да подкрепят бегачите и да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината, могат да се присъединят към щафетата.

The post Утре ще бъде пробяган последния етап на щафетата „Run for Pirin“ appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Утре ще бъде пробяган последния етап на щафетата „Run for Pirin“

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×