Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Пикът на грипната епидемия отмина

Пикът на грипа отмина и и вече се наблюдава намаляване на броя на заболелите. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от „Фокус“ .

„Последните данни показват, че в страната се наблюдава намаляване на броя на случаите на грип. През петата седмица броят на заболелите и потърсили медицинска помощ заради грип е около 120 000 души – толкова, колкото бяха и през третата седмица“, обясни проф. Кантарджиев.

„Във всички области се наблюдава намаляване на броя на случаите, слабо стациониране има на потърсилите медицинска помощ във възрастовия диапазон 30-64 години“, добави той. По думите му слабо повишаване на случаите има единствено в 5 области в страната – Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен и Разград. Във всички останали се наблюдава намаляване на случаите, като най-голямо то е в областите, които първи обявиха грипна епидемия – Перник и Пазарджик.

„В лабораторията от началото на сезона са изследвани около 1 000 проби – 726 са от болничните заведения, останалите са респираторни проби и носогърлени секрети на амбулаторно лекувани пациенти. Най-много доказани случаи са от група Б – „Ямагата“, доказаните случаи от група Б „Виктория“ са само в областите Ямбол и Сливен“, каза още проф. Кантарджиев. „Пикът на грипа беше през четвъртата седмица и вече се наблюдава намаляване на броя на случаите. Прави впечатление, че в доста от областите в момента боледуват хора над 65-годишна възраст“, добави той.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че тази година срещу грип са се ваксинирали 2 пъти повече български граждани спрямо миналата година – около 4% от населението.

The post Пикът на грипната епидемия отмина appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Пикът на грипната епидемия отмина

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×