Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Фалшив мед от Китай залива пазарите в Европа

Mедът е третият най-фалшифициран продукт в света, като всяка пета проба вноса в България и в останалите държави членки на ЕС, не отговаря на изискванията за качество. В отговор Европарламентът прие доклад с набелязани мерки в подкрепа на европейското пчеларство. На негова база ще бъде създадена и директива на ЕС. Фалшифицирането засяга почти всичкия внесен в ЕС мед с произход Китай, пише “Труд”.

Азиатската държава произвежда 450 000 тона продукция годишно и е рекордьор. Според експертни оценки е невъзможно такова количество да бъде резултат от дейността в пчеларството. Сто тона от него влизат в ЕС всяка година.

По данни на българските производители страната ни изнася 80% висококачествена продукция. За да се задоволи българското потребеление обаче, внасяме евтин мед от други държави. В партидите китайски мед има добавен захарен сироп, продукцията е с ниска себестойност и подбива цените у нас.

Проектът на настоящия доклад в Европарламента беше внесен през септември 2017 г. на тема „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС”. Вносител е унгарецът Норберт Ердьош от Европейската народна партия. Документът е приет в Комисията по селско стопанство на ЕП на 23 януари.

В него се посочва, че пчелите опрашват културите и дивите растения, което помага да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от тези насекоми. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно.

През последните няколко години обаче пчеларите алармират за намаляващия брой пчели, пчелни семейства и колонии. Сред причините са интензивното земеделие и използването на пестициди, лошото хранене на пчелите, вирусите и атаките на инвазивни видове, както и екологични промени и загуба на местообитания.

Мерките на Европарламента включват увеличаване на средствата за националните програми за пчеларство; подобряване на здравето на пчелите (например чрез забрана на вредни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); по-добра защита на местните и регионални сортове пчели

В ЕС има около 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи около 250 000 тона мед всяка година. ЕС е вторият по големина производител на мед след Китай. Основните страни, произвеждащи мед през 2015 г. са Румъния, Испания и Унгария.

Създаването на евродиректива има за цел ограничаване разпространението на фалшив мед, както и облекчаване на натиска върху европейските пчелари.

Ето защо се предвижда подобряване на процедурите за тестване и засилване на инспекциите по вноса в държавите членки на ЕС, както и на етикетирането, за да се гарантира, че потребителите знаят от коя държава идва продуктът.

The post Фалшив мед от Китай залива пазарите в Европа appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Фалшив мед от Китай залива пазарите в Европа

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×