Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Боговете на виното слизат в Илинденци за 26-ти път

За 26-ти път древните божествата на виното тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският – Бакхус и християнският светец – Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца ще слязат от красивите върхове на Пирин в местността „Масовец“ и ще изпълнят тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години.

В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила.Боговете ще зарежат ритуално лозята, след което празникът ще се пренесе на площада в с. Илинденци.

На 3 февруари от 10:30 часа всички жители и гости на с. Илинденци и община Струмяни ще имат възможността да се насладят на богата културно-развлекателна програма и да присъстват на официалната церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ.

The post Боговете на виното слизат в Илинденци за 26-ти път appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Боговете на виното слизат в Илинденци за 26-ти път

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×