Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Здравно осигуряване в Германия за български стажанти и детегледачки

Броят на българите, които избират да учат и да работят в Германия нараства все повече. Много от учащите българи продължават пребиваването си в Германия като стажанти. От друга страна са много обявите, които търсят стажанти и детегледачки за Германия от България. Важно е да се знае, че за тези позиции българите следва да имат здравна застраховка и застраховка срещу злополука за периода на пребиваването си.

Условия

Границата на задължителното осигуряване в Германия за стажанти и детегледачки е 450 евро на месец. Това означава, че подлежат на държавно здравно осигуряване ако получават над тази сума месечно. Съществува и вариант за частна здравна осигуровка. Тази осигуровка е специално разработена за нуждите на временно пребиваващите българи в Германия. Разходите за частна здравна осигуровка и застраховка срещу злополука са за сметка на приемното семейство при детегледачките. За тях са налице и следните ограничения:

  • възраст между 18 и 27 години
  • максимална продължителност на застраховката за период от 12 месеца

Изключения

Добре е да знаете, че българите, като част от Европейското икономическо пространство имат право на лекарска помощ в страните-членки на ЕС при наличие на здравноосигурителна карта (EHIC). Европейската здравноосигурителна карта се вади за 1-2 седмици. Можете да извадите подобна от НЗОК, която е в комплект с удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права.

ЕЗОК покрива медицинска помощ в спешни случаи. Има много примери, в които ЕЗОК е покрила преглед при зъболекар, операция на коляно, преглед при лекар и др., но съществуват и доста случаи, в които не е била достатъчна за да покрие разходи по лечение и преглед. При такава ситуация потърпевшият следва да заплати разходите сам. Винаги можете да сключите и частна здравна осигуровка, но помнете, че не можете да се осигурявате в две страни едновременно (има изключения). В случай, че предпочетете да се осигурявате в Германия, следва да прекратите осигуряването в България. Документ, който удостоверява това е заявление Е104, което се издава от НАП при поискване.

Винаги можете да се консултирате и получите пълна информация на krankenkassenzentrale.de.

The post Здравно осигуряване в Германия за български стажанти и детегледачки appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Здравно осигуряване в Германия за български стажанти и детегледачки

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×