Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини

Няма да има драма с боклука, нито пък ще има препълнени кофи с отпадъци. Това уверение даде кметът на Благоевград Атанас Камбитов по повод закриването на старото сметище край село Бучино, което от 1 януари вече не функционира, съобщи Дарик.

Тъй като новото регионално депо все още не е готово и дори строежът му не е започнал, битовите отпадъци на областния център ще поемат към съседните общини Разлог и Сандански. 10 процента от депата там се освобождават, за да поемат боклука на благоевградчани.

“В края на януари започваме да строим новото депо, за което са осигурени 23 милиона лева. Срокът за изпълнение е 233 дни”, подчерта градоначалникът.

Дотогава отпадъците ще се транспортират до Разлог и Сандански.

Атанас Камбитов обеща, че въпреки извънредната ситуация с отпадъците, няма да вдига такса смет и няма да има затрупани с боклук контейнери. Финансовият ресурс, необходим за транспортирането на отпадъците, обаче ще бъде непосилен за общината. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова Благоевград ще разчита на финансовата подкрепа на държавата.

Строителството на новото модерно сметище край благоевградското село Бучино се забави заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации. Вече има избран изпълнител и се очаква старт на строителството.

Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

The post Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×