Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

БАН: Земетресението от тази сутрин е усетено най-силно в района на Петричко

Земетресението от тази сутрин е усетено най-силно у нас в района на Петрич и в селата Ключ, Скрът, Струмешница. Това каза ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев в интервю за „Фокус“ за земетресението в района на Дойранското езеро от тази сутрин, усетено и в България.

По думите му трусът е усетен силно само в югозападната крайнина на територията на България в района на Петрич. „Все по-слабо е усетено навътре в територията на страната. Усетено е в Асеновград и София“, коментира проф. Ботев. „Земетресението се реализира в един район, който започна сеизмична активизация снощи в 00.13 часа със трус с магнитуд 4.2 по Рихтер, последван от още три-четири с магнитуд около 4.00 по Рихтер. До сутринта десетина земетресения се случиха в района на Дойранското езеро. Те не са усетени на територията на нашата страна. Най-силното земетресение се случи в 6.24 часа на територията на Гърция в района на Дойранското езеро, което е на 50-60 км от град Петрич.

Земетресението бе с магнитуд 5 по Рихтер, което го прави няколко десетки пъти по-силно по енергия от снощните. Това позволи да бъде усетено в София, на 170 км разстояние от епицентъра“, коментира проф. Ботев. Той допълни, че самото земетресение е с дълбочина 7 км. По думите му това позволява сеизмичните вълни да затихват много бързо и да няма сериозно въздействие на голямо разстояние от епицентъра.

The post БАН: Земетресението от тази сутрин е усетено най-силно в района на Петричко appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

БАН: Земетресението от тази сутрин е усетено най-силно в района на Петричко

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×