Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

75% от домакинствата в Благоевград се отопляват на твърдо гориво

Въздухът в Благоевград е доста замърсен, особено през зимата. От началото на годината фините прахови частици са били завишени 56 пъти, предаде БНТ. Основната причина е битовото отопление, тъй като в областния център липсва централна отоплителна система като парно например. Една част от хората използват климатици и други електрически уреди.

Много малка част се отопляват с газ и пелети, а най-много с дърва и въглища.  Другият голям проблем са старите коли и автобуси. Делът на промишелността за замърсяване на въздуха в областния град е малък, едва 2%.

Благоевградчани дишат най-мръсен въздух през зимните месеци особено, когато времето е влажно и има мъгла. Тогава вредните емисии и фините прахови частици не се разсейват и остават близо до земната повърхност. По данни на Специализираната болница за белодробни болести в Благоевград близо 14% от хората в града и региона са с хронични белодробни заболявания.

Въпреки че все повече семейства в областния град започват да се отопляват на ток или газ, над 75% от домакинствата все още използват печки на твърдо гориво. Отплението с дърва през зимните месеци на един тристаен апартамент струва средно между 1000 и 1400 лева.

The post 75% от домакинствата в Благоевград се отопляват на твърдо гориво appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

75% от домакинствата в Благоевград се отопляват на твърдо гориво

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×