Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Брежани се готви за най-атрактивния празник – Сурва

Всяка година, когато Старата година отмерва последните си часове, в Брежани – с наздравиците за Новата – започва подготовката за големия всенароден празник – Сурва. Новата година за брежанци не е толкова важна, колкото идващият Първи януари. За него се прави подготовка с месеци, подготвят се кожите за бабугерите, маските за старците, бере се хвойна за прочутите брежански горски маски, правят се сбирки, подготвят се носиите, уточняват се ритуалите и скечовете, предплащат се оркестрите.

От всяка къща излиза кукер, а от повечето – цели семейства. По три поколения участват в спектакъла, който няма равен по брой участници, по усмихнатост, сърцатост и живост.

Групите изпълняват традицията и “освещават” със светена вода на предрешени попове всеки брежански дом, а звънът на чановете и хлопките – прогонва злите сили и болестите.
След 12 часа, по обяд, площадът започва да се изпълва с народ.

Сцената е готова, за да посрещне групите от Горната махала, квартал Миньор и квартала над училището. Тя едвам побира стотиците кукери, танцьори, мечки и мечкари, старци, попове, кючекини, съвременни персонажи…Вее се сватбено знаме, пеят се стари песни, пресъздават се традиции… Шарен, пъстър спектакъл. Обичан от тези, които го правят, и от тези, които всяка година ги чакат с часове, за да ги видят и …се усмихнат.

The post Брежани се готви за най-атрактивния празник – Сурва appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Брежани се готви за най-атрактивния празник – Сурва

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×