Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Започва обновяването на площада в Благоевград


Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително- монтажните дейности  по проект за обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак“, част от цялостния проект„Благоустрояване на градска среда“ .Стойността на обекта възлиза на 5 462 423.98 лв. Заедно с кмета, участие в „Първа копка“ на площад „Георги Измирлиев“,  взе и Мариела Латинова, която днес е в ролята на кмет за един ден. Кметът Камбитов се обърна към строителите и гражданите с ясна заявка, че визията на площадното пространство ще се запази.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символичната копка в района на фонтаните пред сградата на Община Благоевград.

На събитието присъстваха заместник- областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков,  заместник- кметовете инж. Емилия Тунева, която е и ръководител на проекта, Христина Шопова,Зорница Кралева и Иво Николов, Секретарят на Община Благоевград София Янчева, директор Дирекция „Правно- нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на фирмите- изпълнители, граждани.

Минути преди церемонията, бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Той включва първото цялостно обновяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада ще бъде запазено в оригиналния му вид, като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори. Цялостният естетически облик и привлекателност на Благоевград ще бъдат подобрени чрез обновяване на съществуващи и изграждане на нови елементи на градската среда, чиито архитектурни и пространствени решения са в пълно съответствие с архитектурната среда на града.

Проектът „Благоустрояване на градската среда“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта възлиза на: 13 177 504.12 лв.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани още 3 обекта. Ще бъде благоустроена ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”, ще бъде изградена велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов“, предстои и  благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски”. Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.

The post Започва обновяването на площада в Благоевград appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Започва обновяването на площада в Благоевград

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×