Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Водосвет и курбан на високо и свещено място за празника на Свети Иван Рилски

Стотици миряни от Крупник и община Симитли се събраха край параклиса „Св. Иван Рилски” в местността Градище. На една от най – високите точки в община Симитли навръх църковния празник Св. Йоан Рилски беше отслужен водосвет и осветен курбан за здраве. Отец Величко и отец Бисер направиха водосвета и поръсиха със светена вода всички, дошли да почетат празника.

Учениците СУ „Св.Св.Кирил и Методий” по традиция на днешния празник изкачиха хълма заедно със своите учители. На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети огромен кръст. Тази година местните с дарения и доброволен труд изляха бетон на мястото за готвене и направиха навес.

Параклисът, наречен на Св. Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И до днес в местността Градище още личат останки от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло, с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и шефът на местния парламент Владимир Христов запалиха свещица за здраве заедно с кметовете на селата в община Симитли.

The post Водосвет и курбан на високо и свещено място за празника на Свети Иван Рилски appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Водосвет и курбан на високо и свещено място за празника на Свети Иван Рилски

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×