Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Петима кандидати в битка за ЧЕЗ

Офертите се въртят около сумата от 300 млн. евро

Петима са кандидатите сред които чешката електроенергийна компания ЧЕЗ ще избере купувач на активите на групата в България, съобщава “Труд”. До 31 юли е срокът в който трябва да подадат своите окончателни оферти.

След поредното пресяване на кандидати в надпреварата останаха собствениците на “Приста ойл” – братята Атанас и Пламен Бобокови, които си партнират с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, пазарджишката “Инерком Груп”, опериращата в Североизточна България чешка енергийна компания “Енерго Про” и търговецът на ток Валентин Христов с фирмата му “Фючър енерджи”. На предишното сито от наддаването за активите на ЧЕЗ в България отпаднаха румънската Electrica и “Минстрой” на Николай Вълканов.

Според запознати източници офертите се въртят около сумата от 300 млн. евро., но освен цената купувачът ще трябва да плати и заема на ЧЕЗ към Европейската банка за възстановяване и развитие, който е на стойност над 100 млн. евро.

Пазарни анализатори коментират, че най-големи шансове за придобиването на активите на ЧЕЗ има консорциумът между братя Бобокови и турската STFA Yatirim, както и чешката “Енерго Про”.
Енергийни експерти обаче не виждат логика “Енерго Про” толкова упорито да иска да придобие конкурента си ЧЕЗ и то на българска почва. Те припомнят, че именно опериращото в Североизточна България дружество заведе арбитражно дело на стойност 54 млн. евро срещу страната ни. Искът им пред Международния инвестиционен арбитраж е за обезщетение за вреди, причинени в резултат на регулиране на енергийния сектор в България в периода 2011 -2013 г.

The post Петима кандидати в битка за ЧЕЗ appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Петима кандидати в битка за ЧЕЗ

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×