Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Благоевград отбеляза 93 години от смъртта на Димитър Благоев

Благоевградската общественост отбеляза 93 години от смъртта на Димитър Благоев. Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото.

В церемонията се включиха  представители на общинска администрация, на учебни заведения, политически партии и граждани. Възпитаници на II ОУ „Димитър Благоев” припомниха моменти от живота и делото на патрона Благоевград.

Димитър Благоев, наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. В статиите, които пише предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация.


The post Благоевград отбеляза 93 години от смъртта на Димитър Благоев appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Благоевград отбеляза 93 години от смъртта на Димитър Благоев

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×