Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Бивши миньори от “Бобов дол” готвят нов протест утре

Бивши миньори от Мини “Бобов дол” готвят нов протест на 16 март. Това съобщи пред БНР един от организаторите – Таско Влахов. Причината за протеста е неизпълнение на поетия ангажимент от ръководството на мината, който беше постигнат със съдействието на омбудсмана Мая Манолова, след протести през м. януари. Тогава беше постигнато съгласие за изплащане на дължимите на съкратените миньори от Мини “Открит въгледобив” обезщетения и забавени заплати, на четири вноски. Миньорите се оплакаха, че не са получили плащанията си, както и обещаните ваучери за храна.

„Освен протестите утре – при мината и при ТЕЦ “Бобов дол”, готвим и блокада на магистрала “Струма” в деня на изборите“, каза Влахов. Директорът на мината Харалампи Златанов каза, че ваучерите са забавени по независещи от мината пречки. Той обясни, че до края на седмицата или в началото на следващата, парите за храна ще бъдат изплатени. Забавянето станало заради забавяне от страна на печатницата.

“Днес до края на деня трябва да бъдат приведени останалите суми, а до месец и половина ще бъдат платени и тези за януари”, допълни още Златанов. Той коментира, че зад заканите за протести в деня на избора най-вероятно стоят политически провокации. Масовите съкращения в мините бяха извършени през декември миналата година. Тогава в Бюрото по труда в Дупница е подадено заявление за освобождаване на около 400 души, като предстоеше съкращение на още стотина работници. Протести за утре готвят и пред съдебната палата в Кюстендил бивши работници на обявената във фалит пътно-строителната фирма “Вия Апия”.

Протестът е насрочен за 11.00 часа. Целта е работниците да се срещнат с ликвидатора на фирмата. Част от бившите работници са спечелили съдебни дела заради неизплатените заплати, но все още не са обезщетени. Проблемите във фирмата продължават повече от седем години.

The post Бивши миньори от “Бобов дол” готвят нов протест утре appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Бивши миньори от “Бобов дол” готвят нов протест утре

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×