Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

СЗО: 25% от смъртните случаи при децата са заради замърсена околна среда и въздух

Eдна четвърт от смъртните случаи на най-малките деца в света се дължи на замърсена околна среда, мръсна вода и въздух, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БНР.

Изследванията на лекарите показват, че това може да е причина за тежки случаи на диария, малария и пневмония и да причини смъртта на повече от един милион и 700 хиляди деца всяка година.

Развиващите се органи, имунна система на малките ги правят особено уязвими на мръсния въздух и вода, каза генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

В доклада СЗО твърди, че вредното излагане може да започне още от утробата и да продължи, ако малките деца дишат замърсен въздух, вътре или извън дома си, както и ако са изложени на цигарен дим. Тези фактори увеличават риска от пневмония, а също и от хронични респираторни болести в дългосрочен план, като астмата.

В предишния доклад на Световната организация от 2016 година България беше поставена на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме. Тогава изследването беше посветено на замърсяването с фини прахови частици.

От Здравната организация препоръчват държавите да направят по-големи инвестиции в подобряване на качеството на водата, както и за използване на по-чисти горива.

The post СЗО: 25% от смъртните случаи при децата са заради замърсена околна среда и въздух appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

СЗО: 25% от смъртните случаи при децата са заради замърсена околна среда и въздух

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×