Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Здравното министерство иска да намали солта и захарта в храните и напитките

България – с най-високата смъртност в Европа. Сред основните причини – лошото хранене. Заради лошия здравен статус на българите на прицела на Министерството на здравеопазването попаднаха захарта и солта в храните и напитките, съобщава Нова тв. По данни на Световната здравна организация страдаме основно от сърдечно-съдови заболявания, за които до голяма степен вина има именно консумацията на сол и захар.

Ведомството взима мерки и започва преговори първо с производителите на млечни продукти и хляб за намаляване на количеството на сол в продуктите им. „Във Великобритания след преговори с производители на храни успяват да постигнат редукция на солта от 2001-2011 година с 15%”, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Намаляването на солта ще бъде проблем и за месопреработвателите, които също ще са принудени да заменят солта с консерванти. Дори министерството и бранша да си стисната ръцете, намаляването на количеството сол никак няма да стане бързо.

„Вече са предложени работни групи, които да изготвят проектозакони за допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. Разработен е и проектозакон за постепенно елиминиране на трансмазнините от преработените храни”, съобщи още д-р Каменов.

Лекарите напомнят, че здравословните проблеми не винаги се отразяват на килограмите и хората, които нямат наднормено тегло не трябва да се успокояват, а също трябва да внимават с какво се хранят.

The post Здравното министерство иска да намали солта и захарта в храните и напитките appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Здравното министерство иска да намали солта и захарта в храните и напитките

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×