Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Благоевградската общественост отбеляза 144 години от обесването на Васил Левски

Жители на община Благоевград се поклониха пред паметта на Дякона по време на възпоменателна церемония, организирана от Община Благоевград на площад „Васил Левски“.

Венци и цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на Апостола положиха заместник-кметът по строителство и сигурност Янко Янков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, отец Петър от благоевградския Храм, „Въведение Богородично”, военно формирование 26400, представители на политически партии, културни институции, ученици и граждани.

По време на възпоменателната церемония учениците Виктор Стоилов от Езикова гимназия “Акад. Людмил Стоянов”, Адриан Мишев и Ваня Александрова от VIII „б“ на ПГСАГ „Васил Левски“, припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния герой, отдал живота си за Свободна България, а гражданите дошли да отдадат почит коленичиха пред паметта и делото на Апостола.

Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция в района на Къкринското ханче. Присъдата издадена на Апостола е смърт чрез обесване, издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната през 1873 година в покрайнините на София. В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като  в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.

Вечни ще са словата на Апостола в предсмъртното му писмо: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

The post Благоевградската общественост отбеляза 144 години от обесването на Васил Левски appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Благоевградската общественост отбеляза 144 години от обесването на Васил Левски

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×