Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Купуването на стаж за пенсия поскъпна

От тази година купуването на стаж за пенсия струва по-скъпо заради увеличението на осигурителната вноска за пенсия с един пункт на 18.8% и на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите на 460 лв, припомня в. “Сега”. Така от 1 януари, ако човек иска да си купи един месец стаж, ще трябва да плати 86.48 лв. Миналата година един месец осигуряване струваше 74.76 лв.

Според последната средносрочна бюджетна прогноза през следващите две години не се предвижда увеличаване на минималната заплата или доходите за самоосигуряващите се, но пък и догодина вноската за пенсия ще се увеличи с още един пункт – на 19.9%, което означава, че и догодина ще има поскъпване. Затова и експертите винаги съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

През изминалата година по-малко хора са прибегнали до тази възможност. До пет години стаж може да си купи всеки дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си купят колкото стаж не им стига, но не повече от пет години.

Според последните данни на НОИ към края на септември миналата година 3245 българи са си купили стаж, като спрямо същия период на 2015 г. те са по-малко с около 1000 души. Миналата година 1766 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж. Средният брой месеци осигуряване, който не им е стигал, е 22 месеца. Това означава, че всеки от тях средно е внесъл в НОИ по 1645 лв., за да може да излезе в пенсия. Броят на недостигащите месеци е без промяна в последните години. Новите пенсионери с купен стаж също са по-малко от по-миналата година, когато към края на септември са били 2365 души. За деветте месеца на м.г. в НОИ са влезли почти 7.6 млн. лв. от купуването на стажа. За сравнение за цялата 2015 г. сумата е 16 млн. лв.

И тази година се увеличава изискването за стаж за мъжете и жените с по два месеца – съответно на 38 г. и 4 месеца и 35 г. и 4 месеца. Стажът ще продължи да се увеличава с по два месеца, докато през 2027 г. стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Купуването на стаж за пенсия поскъпна

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×