Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Студът е благоприятен за намаляването на грипните заболявания

Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои, това каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

„Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите“, коментира Кантрарджиев. „Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболяли. Те са в контакт с вируса, правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни“, каза още директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

По-дневните данни, рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според Тодор Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.

„Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа са: да не контактуваме често с болни хора; да разговаряме на метър и половина; когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка; когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите, каза още д-р Кантарджиев“This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Студът е благоприятен за намаляването на грипните заболявания

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×