Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Две офшорни фирми се разпореждат с горите в България

park_belasica_gora

Солидно финансиране за българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) е уредило Министерството на земеделието и храните.Представителите на швейцарската офшорка у нас ще сертифицират горите във фаза на старост на територията на страната на базата на заповед на министър Десислава Танева, съобщава „Труд“.

Все още не е ясно колко ще бъде заплащането, тъй като всяко над 170-те горски стопанства в България ще трябва да се договори с еколозите за цената на „услугата“. Тя ще се извършва по правилата на друга офшорка – FSC, която е регистрирана в Мексико и работи по стандарти, съобразени с климатичните условия на американския континент. Системата не е призната в Европа.

Източници информираха, че от хора от WWF-България вече са започнали да обикалят стопанствата и да обясняват, че трябва да извършат сертифицирането и искат да подписват договори.

Лесничеите задават въпроса защо тази работа е поверена на неправителствена организация, част от коалицията „За да остане природа в България“. Шепата екоорганизации в това обединение от години са известни с рекета, който упражняват над държавата и инвеститорите в туризма, плашейки с протести в цялата страна. Mиналата сряда, срещу представители на коалицията скоро ще бъде внесен сигнал в прокуратурата заради действия срещу националната сигурност на България.

Не е ясно защо именно от WWF са предпочетени за сертификацията, въпреки че тази работа може да бъде извършена от експертите на Изпълнителната агенция по горите, БАН или Лесотехническия университет.

Според експерти правилата на FSC се различават значително от Програмата за одобрение на схеми за горска сертификация, по които се работи в Европа.

От WWF-България са разпространили основните точки, по които ще извършват своята дейност за горите в старост. Среда тях има параграфи като – „Опазва се културата и поминъка на местното население (хората, които живеят в близост до горите и техният живот са директно зависими от горите, такива каквито са) или недопускане за строене на ски писти. Подозренията са, че сертицфирането по стандарта на FSC са поредният опит на зелените да ударят по българския туризъм.

Вече повече от 10 години, Blagoevgrad.eu предоставя обективна и точна информация на читателите от Югозападна България. Изпращайте ни сигнали, снимки и информация за случващото се около Вас на e-mail: [email protected] по всяко време на денонощието! Не пропускайте възможността да рекламирате своята дейност, продукти и услуги. Повече информация за реклама в сайта можете да научите от тук: http://www.blagoevgrad.eu/contacts/advertisementThis post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Две офшорни фирми се разпореждат с горите в България

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×