Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Virtualisatie, straks is alles en iedereen virtual

Virtual

Als iets virtual is, dan bedoelen we meestal dat het gemaakt is met computertechnologie terwijl het lijkt te bestaan, maar niet of deels bestaat in de fysieke wereld. In een Virtuele wereld kunnen we ons bewegen zonder fysiek ergens heen te gaan, het is bijna of schijnbaar een bepaald ding of kwaliteit.

Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Een virtuele rondleiding door een museum of een huis dat we willen kopen.
  • Het virtueel winkelen in een webshop.
  • Een online game met meerdere spelers.
  • Het virtueel vergaderen met Zoom of Microsoft Teams.
  • Een VR training waarbij we ervaren hoe we een activiteit moeten uitvoeren.

Dit soort oplossingen Zijn er niet alleen voor de fun maar ook voor medische, militaire en technische trainingen. Hiervoor moet men altijd een virtuele wereld genereren waarin de gebruiker kan handelen.

We zijn allemaal wel eens voorbeelden hiervan tegengekomen en hebben ervaren dat het echt lijkt maar het toch niet zo is.

3 Niveaus van virtualisatie

We kunnen 3 niveaus onderscheiden om te bepalen hoe vitueel iets is.

  1. Een fysieke wereld met virtuele elementen.
  2. Een virtuele wereld met fysieke elementen.
  3. De complete virtuele wereld zonder fysieke elementen.

Naarmate een wereld virtueler wordt vergt dat meer van onze mentale capaciteiten. Met ons voorstellingsvermogen moeten we bijvoorbeeld een beeld schetsen dat refereert aan de fysieke wereld. Of we moeten ons voortdurend realiseren dat wat we zien niet de werkelijkheid is of fysiek onmogelijk is. Voor een kind kan dat lastig zijn.

Een aantal voorbeelden van de verschillende niveaus:

Wat is een virtual office? (niveau 1)

We praten hier over de virtualisatie van een kantoor. Dat wil zeggen het is bijna als een eigen kantoor voor onze organisatie maar net niet. Veel gebruikte andere benamingen zijn “Virtual office rental”, “Business center” en “Office center”. Deze termen dekken echter niet altijd de lading.

Veel kleine bedrijven en start-ups willen niet graag investeren in een eigen kantoorgebouw. Dat geld investeren ze liever in de ontwikkeling van hun business. Een goed alternatief is dan een Virtual office. Een dergelijke oplossing heeft de volgende kenmerken:

  • Rent virtual office of membership overeenkomst voor kleine ruimtes.
  • Upgrade en downgrade van ruimte direct mogelijk.
  • Huisstijl en uitstraling van de verhuurder.
  • Volledig ingericht, Wifi verbinding en klaar om te starten.
  • Alle services (receptie, restaurant, cleaning, et cetera) inbegrepen.
  • Virtual office address service voor fysieke post.
  • Alle IT faciliteiten gebaseerd op Cloud en SaaS.

Virtual Office Services komen onder de volgende merknamen:

  • Regus virtual office.
  • Opus virtual office.
  • Davinci virtual office.

Het betreft dus een fysieke oplossing en de lokatie van het gebouw is een van de belangrijkste voorwaarden. We zoeken daarom meestal naar een: “virtual office space near me”.

Wat is Server virtualisatie? (niveau 1)

Volgens Technopedia:

Een virtuele server is een server die hardware- en softwarebronnen deelt met andere besturingssystemen (OS), in plaats van dedicated servers. Omdat ze kosteneffectief zijn en snellere resourcecontrole bieden, zijn virtuele servers populair in webhostingomgevingen.

De virtuele server lijkt op het virtuele kantoor, maar dan niet voor medewerkers, maar voor software. Het concept bestaat al langer en geeft ruimte aan allerlei soorten software. Traditionele programmatuur, SaaS, Webservices maar ook emulatie van servers.

ITpedia draait bijvoorbeeld op een VPS (Virtual Private Server). Dat wil zeggen bijna een private server maar toch net niet echt. Naar behoeve kunnen we processoren, geheugen en opslag toevoegen, maar hoe zit het echt? Is het een grote kast vol rekenkracht? Of allemaal aparte units? Zit er een SAN aan vast? Ik weet dat hij ergens in Amsterdam staat en dus een fysieke verschijningsvorm moet hebben. We kunnen echter niet door de kabel kijken, dus blijft het een blackbox.

Bovendien stopt het hier niet, tegenwoordig biedt men ook verdergaande virtualisatie aan in de vorm van serverless oplossingen.

Een bekende merknaam op dit gebied is VMWare.

Virtual desktop

In het verlengde van de virtuele server staat de gepersonaliseerde virtuele desktop. Dit is bijvoorbeeld de Windows virtual desktop die op een server ge-emuleerd wordt. Op deze desktop kunnen we in loggen en is toegankelijk met elke webbrowser. We doen dit het liefste via een VPN (Virtual Private Network) verbinding Zo kan iedere gebruiker met zijn wachtwoord inloggen op zijn eigen desktop en daardoor veilig zijn werk doen.

Een bekende leverancier is Citrix.

Wat is virtual reality? (niveau 2)

Virtual Reality (VR) is een door de computer gegenereerde omgeving met scènes en objecten die echt lijken. Daardoor krijgt de gebruiker het gevoel heeft dat hij wordt ondergedompeld in deze omgeving. Deze omgeving kunnen we waarnemen via een apparaat dat bekend staat als een Virtual Reality-headset of -helm. Dit is het fysieke element. VR stelt ons in staat om ons onder te dompelen in videogames alsof we een van de personages zijn of de sportprestaties te verbeteren. In het spel simuleren spelers dus het echte leven in een virtuele wereld.

Hierbij noemen we ook Augmented Reality, met meer aansluiting op de fysieke wereld.

Wat is een virtuele organisatie? (niveau 3)

Volgens Wikipedia:

Een virtuele organisatie is een organisatievorm die gekenmerkt wordt door de afwezigheid van een gedeelde fysieke ruimte. De organisatieleden werken samen door middel van telecommunicatie. Met name als gevolg van de opkomst van het internet nam de belangstelling voor, alsook de realiseerbaarheid van, virtuele organisatievormen sterk toe.

Het is een veel voorkomende vergissing om een internetorganisatie gelijk te stellen aan Een Virtuele Organisatie. Een internetorganisatie kan inderdaad een virtuele organisatie zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Amazon.com is, ondanks dat ze geen fysieke winkels hebben, geen virtuele organisatie. Er zijn namelijk Amazon kantoren en distributiecentra, waarin personeel op in traditionele manier met elkaar samen werkt. Er is dus wel degelijk een fysiek aspect

Volledig virtuele organisaties van enige omvang zijn zeldzaam. De benaming gebruiken we echter ook voor organisaties die veel van hun taken uitbesteden (outsourcing). Deze partners kunnen traditioneel georganiseerd zijn, maar kijkend naar de uitbestedende organisatie vormen ze met elkaar een virtuele organisatie. We spreken in dat geval soms ook wel van een netwerkorganisatie.

Virtual maakt het complexer dan ooit

Een virtuele organisatie kent geen vaste vorm en we kunnen er ook geen organogram van maken. Tijdens het bedrijfsproces sluiten zich verschillende experts voor kortere of langere tijd aan. Dit is afhankelijk van de taak waarvoor ze worden ingezet. Het kan gaan om een thuiswerker, freelancer, IT consultant of een remote gespecialiseerd team. Om een dergelijke organisatie te vormen maken we gebruik van een netwerk. Iemand in het netwerk krijgt een opdracht en vormt dan een team om de klus te klaren. Op een ander moment krijgt een ander weer een opdracht en vormt dan een ander dedicated team.

De virtuele organisatie heeft een pop-up karakter en bestaat soms maar voor een korte tijd. Het virtual office, Social Media en SaaS komen daarbij goed van pas.

Is virtualisatie gevaarlijk?

Na deze mooie verhalen klinkt dat misschien als een vreemde vraag. Toch schuilt er een gevaar in het virtueel zijn en dat is onthechting. De banden die we in het verleden hadden worden veel losser:

  • De band met een eigen kantoor met een eigen identiteit waar aan we ons kunnen relateren valt weg.
  • Bezit van het fysieke voelen we niet en schatten de waarde daarvan lager in.
  • De binding met een groep collega’s of klasgenoten is minder sterk.
  • Hacken lijkt op het spelen van een game.
  • Het aansluiting met de realiteit neemt af. Of wordt het virtuele de nieuwe realiteit?

Dit soort bindingen kunnen we in de virtuele wereld niet of moeilijk verkrijgen.

Hoe erg is dat eigenlijk?

Als mensen onthecht raken aan hun omgeving en van de samenleving zal dat bij enkelen leiden tot gevoelens van verlatenheid en eenzaamheid. Omdat de sociale cohesie vermindert kan er ruimte ontstaan voor complottheorieën, geloof in fake news en eigen vreemde overtuigingen. Nog maar te zwijgen van die jongen die een wapen pakt omdat hij zijn klasgenoten als vijand ziet. Hij weet echter niet dat je in dit game geen nieuw leven krijgt na 5 seconden.

Mensen die niet zijn aangesloten op de virtuele wereld kunnen zich niet verplaatsen in het brein van iemand die daar wel in zit. Zij maken zich vooral zorgen over het gedrag van die persoon en hoe we hem of haar het beste kunnen helpen.

Overall geven de nieuwe virtuele oplossingen echter grote voordelen van vrijheid, flexibiliteit en kosten besparingen. Dus, zolang we het contact met de realiteit niet verliezen moeten we daar vooral van profiteren.

Discussieer mee op ITpedia LinkedIn of op Financial Executives LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

  • Hoe maken we een Agile organisatie eerst Adaptive?
  • Succesvolle SaaS begint met een solide IT infrastructuur
  • Coronavirus is aanjager voor Het Nieuwe Werken


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Virtualisatie, straks is alles en iedereen virtual

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×