Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hebben we nog systeembeheerders nodig bij SaaS?

In 2011 constateerden we al dat de rol van Systeembeheerders sterk zou veranderen door de komst van Managed IT Services. Logisch want de on premise technologie zetten we buiten de deur. Cloud en Saas doen daar nog een schepje boven op.

Aangezien iedere grote IT-leverancier nu Cloud Computing promoot, ligt de toekomst van systeembeheerders zeker in de Cloud. Bovendien zorgt SaaS ervoor dat steeds meer applicaties en services naar de Cloud worden verplaatst. Er rijst een natuurlijke vraag: hebben we nog steeds systeembeheerders nodig? Deze vraag is belangrijk voor zowel systeembeheerders als de organisaties die hen in dienst hebben.

Wat doen systeembeheerders eigenlijk?

Systeembeheerders vormden de ruggengraat van corporate IT. Zij Zijn de mensen die achter de schermen hard werkten om onze IT-systemen 24×7 draaiend te houden. Dit zijn doorgaans de mensen die zorgen voor servers en laptops, virtualisatiesoftware, besturingssystemen en netwerken. Soms werken ze echter ook op applicatieniveau, waarbij ze bedrijfsbrede applicaties beheren zoals e-mailsystemen en CRM-systemen.

Inzicht in de technologie stack

Sommige bedrijven draaien intern nog steeds een volledige hardware en software stack om bepaalde applicaties in de lucht te houden. Hiermee bedoelen we dat het bedrijf een hele stack bezit en beheert om een ​​zakelijke service zoals e-mail te verlenen. 

De systeembeheerders moet verstand hebben van ieder aspect van deze stack om het systeem draaiende te houden en om bijvoorbeeld een nieuw e-mailaccount aan te maken.

Waarom willen organisaties overstappen op SaaS?

Als bedrijf willen we graag ontzorgd worden en daarom stappen we over op SaaS. Met SaaS zijn we niet langer locatie gebonden en we stappen hoger in de stack in. Het liefst willen we een deel of zelfs de hele technologiestack uitbesteden aan een externe leverancier. Deze externe leveranciers bieden vaak een betere service tegen een lagere prijs, grotendeels dankzij schaalvoordelen. Hierdoor heeft het bedrijf echter minder on premise IT-systemen en mogelijk ook minder systeembeheerders.

De IT wereld is veranderd

Een belangrijke verandering in de SaaS-wereld is dat vaardigheden op het gebied van serverhardware niet langer vereist zijn voor de gebruikersorganisatie. Of het nu gaat voor Infrastructuur as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) of software as a service (SaaS), de leverancier verzorgt altijd de infrastructuur. Als ons bedrijf kiest voor een Private Cloud, zoals veel overheden doen, gebruiken we natuurlijk nog steeds onze eigen hardware en moeten we die vaardigheden nog steeds intern onderhouden. Het gaat hierbij vaak over grote organisaties waarbij de IT toch al meer op afstand staat. De gemiddelde gebruiker ervaart het als een Cloud / SaaS oplossing.

Wat zijn de verschillen voor systeembeheerders?

  • Aangezien de cloudleverancier de hypervisor installeert en uitvoert zijn virtualisatievaardigheden niet op hetzelfde niveau vereist als bij een on premise infrastructuur.
  • Vaardigheden op het gebied van netwerken en besturingssystemen zijn echter nog steeds zeer noodzakelijk bij IaaS, maar ze hebben wel verschillen in de cloud die moeten worden geleerd en begrepen.
  • Voor bedrijven die naar PaaS verhuizen, verzorgt de PaaS-leverancier een groot deel van de stack. Als je echter systeembeheerder bent en al intern voor applicatieservers zorgt, dan is het beheren met PaaS gelijkwaardig.

Veel software leveranciers hebben de beweging naar de cloud gemaakt en bieden hun producten nu als SaaS service aan. Het meest bekende voorbeeld is Microsoft met Office 365 en Exchange / Outlook, wat bijna klonen zijn van het oorspronkelijke product. Feitelijk zijn het echter nieuwe SaaS oplossingen, speciaal ontworpen voor de Cloud. Naast de bestaande vaardigheden hoeven systeembeheerders dus maar enkele nieuwe vaardigheden te verwerven als we dit soort platforms willen gebruiken.

Aangezien de leverancier alle stack-lagen bij SaaS op een lager niveau afhandelt, zijn de enige beheerfuncties die overblijven het beheer van de applicatie zelf. Denk daarbij aan de configuratie op applicatie niveau, het onderhouden van gebruikersaccounts en het toekennen van rol autorisaties. Dit soort taken liggen traditioneel bij de functioneel applicatiebeheerder.

Zijn systeembeheerders overbodig?

Als een organisatie voor een vast bedrag per maand zijn medewerker op afstand met SaaS kan laten werken, maakt dit de functie van systeembeheerder grotendeels overbodig. Er hoeft niemand meer de servers langs om ze elke dag na te lopen. Of om handmatig patches en virusupdates te installeren. Nieuwe Laptops kunnen op afstand worden ingericht met images, dus dat is ook al geen dagtaak meer.

Hoe de systeembeheerrol zal veranderen

Alle schaalvoordelen van SaaS zorgen voor een bijna onweerstaanbare waardepropositie, wat de overgang naar dit soort platformen onvermijdelijk maakt.

Systeembeheerders zullen echter nog steeds een cruciale rol spelen om veel cloudgebaseerde systemen volledig operationeel te houden. Maar hun rol is in verschillende mate veranderd. Waarschijnlijk zullen sommige organisaties de rol consolideren, vooral op de lagere niveaus van de technologiestack, zoals hardware en virtualisatie.

Veel systeembeheerders zullen echter hun baan verliezen. Ze zullen worden omgeschoold naar functioneel applicatiebeheerder of gaan werken bij een cloud of SaaS leverancier.

Discussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

  • Software onderhoud, een valkuil voor SaaS gebruikers
  • SaaS audit programma voor SaaS applicaties
  • Het Hybride Cloud computing model


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Hebben we nog systeembeheerders nodig bij SaaS?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×