Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Succesvolle SaaS begint met een solide IT infrastructuur

De IT Infrastructuur is van strategisch belang voor softwareontwikkelaars. Het aanbieden van applicaties volgens een Saas-model is geen kwestie van ‘óf het kan’, maar ‘hoe het kan’. Naast alle strategische en organisatorische keuzes op het gebied van verkoop, marketing, development, technologie en support, is de keuze voor het platform de meest belangrijke. De IT infrastructuur vormt zowel strategisch als operationeel de basis van iedere SaaS applicatie. Het platform waarop de applicatie draait, is onmiskenbaar het fundament dat voor zowel ontwikkelaars én gebruikers snel, flexibel en betrouwbaar moet zijn.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pieter Kuijer van Solvinity.

Zonder performance geen tevreden eindgebruiker

Het lijkt alsof je een open deur intrapt, maar aan veel SaaS applicaties schort het nog steeds aan performance. Nu weten we vooraf nooit of dat komt door gebrekkige verbindingen. Het platform is echter tenminste iets wat we als SaaS provider wel in de hand hebben. Uiteraard is de functionaliteit de kern van het SaaS-model. Zonder die functionaliteit zouden we de SaaS oplossing namelijk niet eens kunnen verkopen. Maar compute, network en storage (de IT infrastructuur waarop de SaaS applicatie draait) bepalen grotendeels de performance van de applicatie. En die gaat hand in hand met gebruikerstevredenheid, vaak het belangrijkste breekpunt voor het succes Van Een applicatie.

Zelfs als de applicatie een functionele fouten bevat, dan is het wel zo prettig dat we dat binnen enkele tellen weten. Niets is frustrerender voor gebruikers dat ze eerst lang op een reactie moeten wachten om er vervolgens achter te komen dat het nog fout gegaan is ook.

Containers, microservices en serverless computing leveren snelheid en efficiency op, maar zijn nog steeds afhankelijk van het platform waar ze op landen en hoe dat is ingericht.

SaaS providers die vergelijkbare functionaliteit aanbieden kunnen zich vaak alleen maar onderscheiden door een merkbaar betere performance te leveren.

Hybrid of multi-cloud IT infrastructuur

Het inzetten van een IT infrastructuur gebaseerd op hybrid of multi-cloud platforms maakt het bovendien nog complexer. De SaaS-leverancier is dan namelijk afhankelijk van de performance van meerdere cloud platforms en de wijze waarop de applicatie zich op die platforms gedraagt. Dit betekent ook dat je als softwareontwikkelaar rekening moet houden met de services die cloud providers, zoals MS Azure, AWS en GCP, aanbieden. Welke componenten van welke leverancier zetten we in voor welk doel? Blob storage bij de één en database services bij de ander?

Gevolg is dat deze ontwikkelaars daarvoor breed opgeleid moeten zijn. Ontwikkelaars met kennis van meerdere platformen zijn zeer gewild. Die moeten dus in de watten worden gelegd om te voorkomen dat ze door de concurrent worden weggekocht. Dit drijft de kosten van een hybrid of multi-cloud oplossing dus enorm op.

Betrouwbaarheid, performance en ontzorging

Performance management en resource optimization zijn dus cruciaal. Voor softwareontwikkelaars is het echter een te grote uitdaging om alle catalogi van de cloud providers door te spitten. Zeker als je verdere niet bekend bent met Cloud Infrastructuur Design en management, het is een vak apart.
Secure-managed-hosting-providers hebben echter dagelijks met dit soort vraagstukken te maken. Hun klanten, variërend van softwareontwikkelaars tot overheid en verzekeraars, verwachten ultieme performance, maar bovenal absolute betrouwbaarheid en ontzorging. Als we een goede provider vinden hoeven we niet alles zelf uit te zoeken en te beheren. Dan kunnen we echter wel op de meest optimale manier gebruik maken van de snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit van een solide en secure public, hybrid of multi-cloud IT infrastructuur.

IT infrastructuur, en wat kan een SaaS provider verder nog?

Als we ons zelf gebouwde SaaS systeem op cloud IT infrastructuur kunnen implementeren en aan de man brengen kunnen we mogelijk ook een volledig infrastructuur voor het hele bedrijf realiseren in de cloud.

Idealiter breiden we ons SaaS portfolio op de cloud uit met de volgende functies:

 • Aanmelden nieuwe gebruikers.
 • Een CRM module.
 • Generen van facturen.
 • Debiteuren administratie.
 • Boekhoudmodules.
 • Online servicedesk.
 • Logging van Backlog en problemen.

De potentiële impact van de cloud is groot. Veel kleine tot middelgrote bedrijven maakt cloud het mogelijk om nooit meer een server of softwarelicenties aan te schaffen. Met andere woorden, al de volgende zorgen nemen sterk af of verdwijnen helemaal:

 • Zijn al onze softwarelicenties in beeld? SaaS-prodivers factureren ons naar gebruik.
 • Wanneer plannen we onze volgende software-upgrade? SaaS-leveranciers voeren de upgrades zelf uit. Zelf weten we zelden welke versie we gebruiken.
 • Wat als onze hardware defect raakt? Cloudbeheertools zijn in staat om zelfs het meest traumatische disaster recovery-beleid te automatiseren.
 • Hoe moeten we onze IT-middelen afschrijven? De kosten zijn gebaseerd op gebruik, er zijn dus geen afschrijfbare kosten.

SaaS-leveranciers kunnen meestal al hun services uitvoeren in een hardwarecloud van een andere leverancier. Daarom kunnen ze hun services ons mogelijk aanbieden op de cloudinfrastructuur die we zelf afnemen van onze provider.

Kostenvoordeel

Alle SaaS providers die aan een cloud businesscase hebben zitten rekenen zijn er achter gekomen dat het helemaal geen zin meer heeft om zelf een ​​nieuwe IT infrastructuur op te bouwen. De enige SaaS providers die nog over een interne IT zouden moeten beschikken, hebben nog een aanzienlijke bestaande investering op interne IT af te schrijven of kennen wettelijke vereisten die gegevensopslag in omgevingen van derden verhinderen.

Alle anderen zouden een managed services provider of de cloud moeten gebruiken.

Het grootste voordeel van cloud computing ten opzichte van het opbouwen van een eigen IT infrastructuur heeft daarom niets met technologie te maken, het is financieel. Het “betalen voor wat we gebruiken” –model is aanzienlijk goedkoper dan het “pay for everything up front” -model.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

 • De IT-afdeling in een corporate structure
 • 8 Nadelen van SaaS
 • Verschuift Capex werkelijk naar Opex in het SaaS model?


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Succesvolle SaaS begint met een solide IT infrastructuur

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×