Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat is het verschil tussen een Proxyserver en een VPN?

network security

Met de gevaren van internet denken we steeds vaker aan het opzetten van Een Proxyserver of een Virtual Private Network (VPN). Veel bedrijven bieden al een VPN verbinding aan hun thuiswerkende medewerkers. Daar is maar één reden voor: Security. Deze medewerkers kunnen op geen enkele andere manier op het bedrijfsnetwerk inloggen.

Zowel een VPN als een proxyserver beschermen Onze gebruikersidentiteit en zijn tevens geweldige tools voor toegang tot geografisch beperkte content. Omdat beide services de klus kunnen klaren, hebben mensen de neiging om ze met elkaar te verwarren. De ene beschermt echter onze privacy en de andere niet.

Wat is een proxyserver?

Zowel een proxyserver als een VPN bieden een hogere mate van privacy dan we anders zouden hebben. Daardoor kunnen we anoniem toegang krijgen tot internet waarbij ons IP-adres op verschillende manieren is te verbergen. Maar hoe ze dat doen, is heel verschillend.

Een proxyserver fungeert als relais tussen de website die we bezoeken en ons apparaat. Ons verkeer gaat via een tussenpersoon, een externe machine die wordt gebruikt om ons met de hostserver te verbinden. De proxyserver verbergt ons originele IP-adres zodat de website het IP-adres van de proxy ziet. Proxy’s werken echter alleen op applicatieniveau, wat betekent dat het verkeer alleen wordt omgeleid dat afkomstig is van een enkele app waarmee we onze proxy instellen. Tevens versleutelen ze ons verkeer niet.

Een proxy fungeert dus als een gateway – het is ideaal voor basisfuncties zoals anoniem surfen op het web. Proxyservers blinken uit in IP-maskering en misleiding, waardoor ze geschikt zijn voor het bezoeken van geografisch beperkte content. Ze stellen gebruikers in staat om contentbeperkingen en -bewaking te omzeilen, of om contentbeperkingen af ​​te dwingen, zodat we bepaalde webpagina’s niet via het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen.

Wat is een Virtual Private Network?

Net als een proxy leidt een VPN ons internetverkeer ook om via een externe server en verbergt het ons IP-adres zodat websites ons oorspronkelijke IP of locatie niet kunnen zien. Het werkt echter op het niveau van het besturingssysteem, wat betekent dat het al ons verkeer omleidt, of het nu afkomstig is van onze browser of van een app op de achtergrond.

De VPN-client op onze computer brengt een veilige tunnel tot stand met de VPN-server en vervangt onze lokale ISP-routering. VPN-verbindingen versleutelen en beveiligen al ons netwerkverkeer, niet alleen de HTTP- of SOCKS-oproepen van onze browser zoals een proxyserver doet.

VPN’s zijn geweldig als we wifi gebruiken bij een plaatselijke coffeeshop. Het gebruik van een VPN in bovenop van de mogelijk onveilige wifi voegt een extra privacy laag toe. We weten immers niet wie er op dat netwerk op de loer ligt, wie gewoon in de hoek koffie zit te drinken en ondertussen wacht op een kans om onze creditcardgegevens te stelen.

Versleuteling

Een VPN versleutelt ook ons verkeer tussen het internet en ons apparaat. Dat betekent dat de internetprovider (ISP) die onze internetactiviteit managed en data over we verzamelt, niet langer kan zien wat we online doen, alleen dat we verbonden zijn met een VPN-server. De versleuteling beschermt ons ook tegen overheidstoezicht, het volgen door websites en eventuele snoopers of hackers die proberen om ons apparaat te onderscheppen. Een VPN biedt ons ultieme online privacy en veiligheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat zowel VPN- als proxy-providers gebruikersgegevens kunnen registreren, zoals onze IP-adressen, DNS-verzoeken en andere details. Dergelijke providers moeten we zien te vermijden, omdat deze informatie aan wetshandhavingsinstanties, adverteerders of hackers vrijgeven kan worden als hun servers worden gehackt. Om onze online activiteiten echt privé te houden, moeten we zoeken naar een provider die een strikt beleid heeft om geen logboeken bij te houden.

De voordelen van proxy en VPN

Het grootste argument om een ​​VPN te gebruiken in plaats van een proxy, is de totale versleuteling voor al het verkeer dat we met de VPN ontvangen. Een VPN is veiliger dan een proxy met een vergelijkbare prijs. VPN-providers onderhouden hun eigen netwerken en wij gebruiken hun IP-adressen voor onze verbindingen. De beste VPN-providers adverteren een logboekloos beleid, wat betekent dat ze aan niemand gegevens kunnen verstrekken over ons surfgedrag.

Als IT-manager die belast is met de beveiliging van data en gebruikers, zijn er voordelen voor proxy en VPN. Waarschijnlijk heeft hij beide geconfigureerd voor zijn bedrijf.

 • Voor gebruikers in het netwerk kunnen we verkeer via een proxyserver routeren om webverkeer te loggen, de organisatie beschermen tegen malware of andere aanvallen en een webcontentbeleid afdwingen.
 • Wanneer gebruikers buiten kantoor werken, willen we een VPN gebruiken om een ​​veilige verbinding tot stand te brengen voor toegang tot de bedrijfsbronnen (e-mail, interne shares, enz.).

De nadelen van Proxy en VPN

Als we proxyservers gebruikt om onze internetactiviteit te maskeren, leidt dat mogelijk tot performanceproblemen waardoor we niet goed kunnen streamen of downloaden. Hoge ping-tijden en ander verkeer op de proxyserver kunnen ervoor zorgen dat webpagina’s langzaam laden. Om deze reden betalen sommige gebruikers voor een privé-proxyserver. Die beperkt het aantal gebruikers dat er toegang toe heeft, waardoor onze verbindingen sneller worden.

Proxy’s zijn ook kwetsbaarder voor hacking. Ze kunnen vatbaar zijn voor aanvallen, waardoor criminelen netwerken kunnen infiltreren en privégegevens kunnen stelen. Sommige proxy’s kunnen nog steeds ons surfgedrag volgen (en opslaan), evenals gebruikersnamen en wachtwoorden registreren. Daardoor vervalt de belofte van anonimiteit.

VPN’s kunnen ook performanceproblemen hebben. Dit is afhankelijk van de afstand tot de VPN-server waarmee we verbinding maken. VPN’s gebruiken een lokale client om de verbinding met de VPN-server tot stand te brengen. Dus eventuele lokale CPU- of geheugenproblemen zullen de verbindingen vertragen. VPN’s zijn doorgaans duurder in gebruik (en onderhoud) dan een proxyserver, en het is vaak complexer om te beheren.

Net als een proxyserver kan een VPN geen anonimiteit garanderen tijdens het browsen. Geen van deze services zal ons verkeer altijd helemaal tot aan de webserver versleutelen. Een VPN garandeert alleen een end-to-end versleuteling als we het HTTPS-protocol gebruiken wanneer we naar een nieuw webadres gaan. Onze data naar de VPN is versleuteld, maar vanaf dat moment kunnen ze niet versleuteld worden naar de webserver. Voor sommige sites is dit niet relevant: Een webpagina met alleen informatie zonder inlog- of betalingsopties bijvoorbeeld. Sites die echter een login of online betaling vereisen zorgen er wel voor dat ze HTTPS gebruiken. Onthoud echter dat de S staat voor matig veiliger.

De belangrijkste verschillen tussen een VPN- en proxyserver

Hier is een snelle vergelijking tussen de twee:

 • VPN’s versleutelen ons verkeer terwijl proxyservers dat niet doen. Een VPN-service beschermt ons tegen ISP-tracking, overheidstoezicht en hackers. Proxy’s niet, dus we mogen ze nooit gebruiken om gevoelige informatie te verwerken.
 • VPN’s werken op het niveau van het besturingssysteem en leiden al ons verkeer om, terwijl proxy’s op applicatieniveau werken en alleen het verkeer van een specifieke app of browser omleiden.
 • VPN’s kunnen langzamer zijn dan proxy’s omdat ze onze data moeten versleutelen. Er zijn echter manieren waarop we onze verbinding en browsesnelheden kunt verbeteren.
 • VPN’s zijn meestal betaalde services, terwijl veel proxyservers gratis zijn. We kunnen gratis services niet vertrouwen omdat ze beperkingen hebben en geneigd zijn om onze gegevens te minen.
 • Een VPN-verbinding is betrouwbaarder omdat proxyserververbindingen vaker uitvallen.

Is VPN beter dan een proxyserver?

Ja, een VPN is beter omdat het privacy en veiligheid biedt door ons verkeer door beveiligde servers te leiden en ons verkeer te versleutelen. Een proxy stuurt ons verkeer gewoon door een extra server, maar biedt niet per se extra bescherming. Bovendien werken VPN’s, in tegenstelling tot proxy’s, op het niveau van het besturingssysteem voor de beveiliging van al ons verkeer.

Proxyserver versus VPN: Wat is geschikt voor mij?

Privacy en veiligheid zijn tegenwoordig belangrijk, ongeacht of het onze bedrijfsgegevens zijn of onze eigen persoonlijke data die we moeten beschermen. Zorg ervoor dat je tijd en geld investeert in de juiste tools voor onze beveiligingsdoelen. Zowel proxy’s als VPN’s voegen een extra beveiligings- en privacylaag toe aan onze data.

Als we ons team op afstand wilt laten werken met beveiligde toegang tot de bedrijfsbronnen, stel dan een VPN in en gebruik deze voor toegang tot het bedrijfsnetwerk.

Als we ons meer zorgen maken over welke websites de gebruikers bezoeken, is een proxyserver geschikter.

Om het meeste waar voor ons geld te krijgen (en om onze data te beschermen), melden we ons aan bij een gerenommeerde VPN-service. Met VPN-services kunt we servers op verschillende locaties gebruiken en zo contentbeperkingen omzeilen. Als we voor dat doel af en toe ook een gratis proxyserver gebruiken, moeten we ons bewust zijn van de risico’s.

Als we net zijn begonnen met het implementeren van onze databeveiligingsstrategie op bedrijfsniveau, moet we rekening houden met:

 • Complexere aanvalsmethoden.
 • Bedreigingen van binnenuit.
 • Escalaties van geprivilegieerde accounts.
 • Social engineering.

Noch een proxyserver, noch een VPN zal ons 100% beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen op ons bedrijf. Tevens zullen ze een insider er niet van weerhouden persoonlijke gegevens te stelen. Net zo min als een ransomware-aanval of een gecoördineerde infiltratie-inspanning.

We moeten dus altijd alert blijven.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

 • Proxyservers? garantie voor netneutraliteit!
 • 11 Tips voor het verharden van websites
 • Bedrijven ontvangen meer dan 1000 cyberattacks per dag


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Wat is het verschil tussen een Proxyserver en een VPN?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×