Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Een Multi Cloud Strategie? Een grote uitdaging voor ontwikkelaars!

SaaS Freemium

Steeds meer bedrijven kiezen voor Een Multi Cloud Strategie. Ze richten hun blik op de toekomst en kijken tevens naar wat ze al in huis hebben. Om het makkelijk te maken strooien ze met termen: Business Strategie -> IT Strategie -> Multi Cloud Strategie -> SaaS First Strategie. De meeste mensen snappen dan wel wat er wordt bedoeld, maar hoe knopen we de boel op een effectieve en efficiënte manier aan elkaar?

Op LinkedIn stond een artikel van Pieter Kuijer wat mij aan het denken zette.

Wat is een Multi Cloud Strategie?

Bij een Multi Cloud Strategie gebruikt een organisatie twee of meer cloud computing-platforms om verschillende taken uit te voeren. Organisaties die niet afhankelijk willen zijn van één enkele cloudprovider, kunnen ervoor kiezen om bronnen van verschillende providers te gebruiken om de beste voordelen uit elke unieke service te halen.

Een Multi Cloud Strategie voorziet in een aantal toepassingen. Multi Cloud implementaties kunnen gebruikmaken van meerdere IaaS-leveranciers (Infrastructure-as-a-Service), of zij kunnen een andere leverancier gebruiken voor IaaS, PaaS (Platform-as-a-Service) en SaaS (Software-as-a-Service) diensten. Multi Cloud kan echter ook puur voor redundantie en systeemback-up zijn. Het kan verschillende cloudleveranciers voor verschillende services bevatten. Over het algemeen gebruiken IT-professionals Multi Cloud als term om een ​​strategie te beschrijven die gebruikmaakt van verschillende openbare cloudservices.

Wat is Multi Cloud?

Bij cloud computing is een cloud een verzameling servers waartoe gebruikers via internet toegang hebben. Elke cloud wordt doorgaans beheerd door een cloudprovider, een bedrijf dat cloudservices aanbiedt. Een openbare cloud is een cloud die door meerdere klanten delen.

“Multicloud” betekent meerdere openbare clouds. Een bedrijf dat een multicloud-implementatie gebruikt, omvat meerdere openbare clouds van meer dan één cloudprovider. In plaats van dat een bedrijf één leverancier gebruikt voor cloudhosting, opslag en de volledige applicatiestack, gebruiken ze er in een multicloud-configuratie meerdere.

Wat is het verschil tussen Multi Cloud en Hybride Cloud?

Een Multi Cloud kan ook een hybride cloud zijn en een hybride cloud kan ook een multi cloud zijn, maar deze termen vertegenwoordigen twee verschillende concepten.

“Hybride cloud” beschrijft het mengen van twee of meer verschillende soorten infrastructuur: het combineert een private cloud, een lokaal datacenter of beide met ten minste één openbare cloud. Multi cloud verwijst naar verschillende openbare clouds die worden geïmplementeerd en omvat niet noodzakelijkerwijs een private cloud, hoewel dat wel kan.

Waarom kiezen bedrijven voor een Multi Cloud Strategie?

Bedrijven kunnen om een ​​aantal redenen voor een Multi Cloud Strategie kiezen.

  • Afhankelijkheid van één enkele cloudprovider vermijden.
  • Het financiële bedrijfsrisico spreiden.
  • De opzet van een ​​responsieve strategie voor als de provider failliet gaat.
  • Het risico van een lokale hardwarestoring verkleinen. Een storing in een datacenter op locatie kan de hele onderneming offline duwen. Multi-cloud vermindert het risico op catastrofale storingen aanzienlijk.
  • Multi Cloud is een effectieve strategie om shadow-IT te bestrijden. Dit probleem doet zich voor wanneer beleidsconforme IT niet volledig aansluit op de behoeften van de organisatie.
  • Een multi-cloudomgeving stelt businessunits in staat om te voldoen aan het IT-beleid en tegelijkertijd te profiteren van een specifieke cloudtechnologie.

Software ontwikkelen voor Multi Cloud

Pieter Kuijer:

ISV’s en ontwikkelafdelingen bij grote bedrijven en organisaties worden door hun klanten opgejaagd. Of zo voelt dat waarschijnlijk. We zijn gewend geraakt aan steeds meer mogelijkheden en snelheid. We willen tegenwoordig niet langer dan 1,8 seconde moeten wachten tot een website, app of applicatie is geladen. De klant wil zo snel mogelijk nieuwe functionaliteit in de software die hen helpt hun bedrijfsprocessen te versnellen en daarmee hun bedrijfsdoelstelling te bereiken.  

Met focus op development is het aantrekkelijk om voor snelheid en flexibiliteit te kiezen met een platform in de public cloud. Zelf met je vingers aan de knoppen en gaan. Kies je niet voor één cloud provider maar meerdere, dan moet je wel veel vingers hebben: AWS heeft een 200-tal producten en diensten, Microsoft Azure meer dan 600 en Google Cloud Platform ruim 90.  

Geen tijd te verliezen 

Menig ISV ziet vervolgens tijd en moeite verloren gaan met het beheren van die omgeving. Welk deel van welk cloudplatform gaan we waarvoor inzetten? Wat doen we met database, security, API’s, compute, IoT, storage, DevOps, labs, analytics? Hoe passen we die puzzel in elkaar op een manier die beheersbaar en controleerbaar blijft? Vooral als we ooit begonnen zijn op een C/S architectuur en daar nog een deel van onze klanten op hebt draaien. Juist nu moeten we versnellen omdat steeds meer van onze klanten vragen om een SaaS-versie van de software.  

Ik las er een reeks artikelen over op Techbeacon. De keuze aan tools in de public cloud is overweldigend maar services in de cloud zijn niet een-op-een uitwisselbaar. Dat kan de performance en de kosten beïnvloeden, maar ook security en het beheer. Voor softwareontwikkelaars betekent het inzetten van public cloud en multi cloud oplossingen vaak dat ze winnen aan flexibiliteit en snelheid, maar moeten investeren in kennis. Dat kost tijd en moeite. Samenwerken met een partij die die stappen al heeft gemaakt, kan de softwareleverancier echter tijd en moeite besparen.

Van Stretched DevOps naar Cloud Landing zone 

Pieter Kuijer:

Bij Solvinity werken we al jarenlang met softwareleveranciers samen. Samen hebben we de groei van de public cloud meegemaakt en zijn we daarin gegroeid. Zo hebben we met Zig Websoftware een ontwikkelstraat opgezet en werken we in een samen met softwareleveranciers en ontwikkelafdelingen van grote bedrijven. Hierbij werkt een Solvineer op locatie bij de klant om samen security en non-functionals vanaf het begin van het ontwikkelproces in de software op te nemen. Daarmee worden ontwikkel- en testprocessen versneld. Met een Cloud Landing zone faciliteren we softwareontwikkelaars met een omgeving die klaar is voor het uitrollen van hun applicatie. Coderen, automatiseren en beveiligen: zo werken we samen aan een betrouwbare en solide infrastructuur voor de applicaties van vandaag en morgen.

Software beheren voor Multi Cloud

IT-afdelingen kunnen een multi-cloudomgeving managen met tools die worden aangeboden door de cloudserviceproviders of door gebruik te maken van een cloudbeheerplatform. Er is geen eenduidige best practice-richtlijn voor het beheer van multi-cloud, omdat de use case van elke organisatie uniek is. De meeste bedrijven die naar de cloud verhuizen, krijgen uiteindelijk een soort multicloud-implementatie. Een multicloud-implementatie kan zelfs onbedoeld tot stand komen als gevolg van schaduw-IT en de groei van het bedrijf. Bijvoorbeeld door overnames. Het belangrijkste is dat we zicht en controle houden over onze omgevingen.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

  • Multi-tenant or Single-tenant, but SaaS First Strategy
  • In de knel tussen PaaS en DevOps
  • De schok van de eerste IaaS factuur

-- Printbare PDF-versie --
This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Een Multi Cloud Strategie? Een grote uitdaging voor ontwikkelaars!

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×