Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het SaaS provider Syndroom, wat als hij failliet gaat?

De grote voordelen van Saas hoeven we niet uit te leggen. Een belangrijk element is dat we het beheer bij de Saas Provider neerleggen. Wat ons echter onvoldoende realiseren is dat we in een complexe ‘supply chain’ terecht komen. Wij hebben een contract met de SaaS provider, en die koopt weer diensten in bij een hostingbedrijf. Die koopt op zijn beurt diensten van een van de grotere cloud providers in.

Wat gebeurt er als een van deze bedrijven in financiële moeilijkheden komt? De SaaS provider heeft bijvoorbeeld zijn rekening niet betaald of het hostingbedrijf komt zijn financiële verplichtingen niet na.

De kern van het SaaS provider syndroom

Stel je voor dat de SaaS provider failliet gaat en binnen een week of minder de winkel zal sluiten. Hierdoor hebben we minder dan een week de tijd om alle data en software uit deze specifieke cloud omgeving te redden. Het zou een ramp voor ons bedrijf kunnen betekenen.

Het SaaS provider sysdroom kent 3 belangrijke facetten:

  1. Hoewel SaaS providers tot de snelstgroeiende IT-bedrijven behoren, is het een feit dat 25% of meer hiervan binnen de eerste 2 jaar failliet gaat. Velen lijken misschien financieel en technisch stabiel. In deze snel veranderende industrie moeten ze zich echter snel kunnen aanpassen. Ze moeten aan zulke hoge eisen voldoen dat niets hun stabiliteit garandeert.
  2. Onze data staat ​​op een server waarvan wij niet de eigenaar zijn. Tevens maken wij waarschijnlijk geen deel uit van het contract.
  3. Wij zijn zelf geen eigenaar van de software maar maken er tijdelijk gebruik van. Bij een faillissement is de software waarschijnlijk niet meer beschikbaar.

Welke stappen kunnen we ondernemen om onszelf tegen dit probleem te beschermen?

De SaaS provider doorlichten

De traditionele manier om een ​​nieuwe zakenpartner of leverancier door te lichten, is door goed te kijken naar hun financiële data en eerdere transacties. Gezonde financiële overzichten, stabiele bedrijfsgroei en een lange lijst van tevreden klanten moeten aangeven dat een leverancier betrouwbaar is. Dit gaat echter niet op als het om SaaS providers gaat. De technologie ontwikkelt zo snel dat competitief blijven een topsport is en de resultaten zijn onvoorspelbaar. Bovendien hebben we te maken met een hele keten van toeleveranciers.

Bij een faillissement moet men aan de klanten uitleggen dat de service van de ene op de andere dag verdwijnt. Alle systemen en interfaces die het bedrijf heeft ontwikkeld zijn in één klap waardeloos. Dan hebben we nog geluk. In extreme gevallen kan men de service plotseling uitschakelen.

Daarom moeten we vooraf de hele keten achterhalen. Zijn er derden, zoals software-ontwikkelbedrijven en datacenters, bij betrokken? Betrek deze ook in het onderzoek. Sluit eventueel een convenant af met hen.

De crisis afwenden

Zelfs als er middelen zijn om alle data, software en instellingen van het SaaS-platform te pakken te krijgen, zal het overzetten van alle systemen naar een nieuwe SaaS provider weken duren. Veel hiervan moeten we handmatig doen om ons bedrijf operationeel te houden nadat een bedrijfskritische SaaS provider is verdwenen.

Gewoonlijk zijn er meerdere opties om zo’n crisis te verhelpen, maar voor de meeste bedrijven die afhankelijk zijn van Een Saas Provider zijn er slechts twee realistisch. 

  1. Alles weer in huis te halen. Dat betekent dat we over een volledig functionele IT-afdeling moeten kunnen beschikken om het af te handelen. Voor de meeste bedrijven is dit meestal niet logisch, aangezien zij in de eerste plaats SaaS providers gebruiken om de overhead van een dergelijke IT-afdeling te besparen. Het bouwen van zo’n afdeling zou een hele onderneming zijn, zelfs voor grote multinationals.
  2. Een ​​nieuwe, vergelijkbare SaaS-provider te vinden of er gewoon een als back-up te hebben voordat een bedrijfskritische service helemaal failliet gaat. Maar het in de tussentijd draaiende houden van systemen is het echte probleem.

SaaS provider disasters voorkomen

De implicaties van het ten onder gaan van een kritieke SaaS provider zijn heel verschillend, maar zullen meestal ernstig zijn. Dit is echter precies de angst die veel bedrijven ervan weerhoudt zich tot SaaS-oplossingen te wenden. 

Disaster Recovery plan

Naarmate de SaaS industrie zich ontwikkelt, ontwikkelen zich ook de standaarden en best practices voor Disaster Recovery en Business Continuity.

De meest veilige optie om ons voor te bereiden op het faillissement van een SaaS provider is het maken van een herstelplan. Historisch gezien beschikken veel bedrijven over een herstelplan dat een afspiegeling is van de bedrijfsprocessen.

Doorgaans rangschikken we in het herstelplan alle tools, applicaties en systemen van meest kritisch tot minst kritisch voor bedrijfsactiviteiten. Dit is precies wat er ook voor alle SaaS applicaties moet gebeuren. 

Back-up

Van alle kritische data en applicaties moeten we regelmatig een back-up maken en deze moet de hoogste beschikbaarheid hebben. Het maken van back-ups is echter niet voldoende, als we de software niet bezitten, is de data feitelijk waardeloos.

SaaS / Cloud-services moeten daarom niet alleen uitstekende, eenvoudige back-ups mogelijk maken, ze moeten klanten ook een locale versie van hun software bieden, die op een pc kan draaien. Daardoor krijgen we gedegradeerde toegang tot onze data in het geval van:

  1. Technische uitval – kan vele redenen hebben.
  2. Als een SaaS provider failliet gaat.
  3. Corruptie van data en datalekken als gevolg van cyberaanvallen.
  4. Faillissement van sommige SaaS klanten en de curator nog jarenlang toegang moet hebben tot de data.

Veel van de SaaS-providers waarvan de software oorspronkelijk OpenSource is, behouden een ‘Enterprise’-versie en een ‘Gratis’-versie. Die laatste vereist IT-vaardigheden om op een lokale server te installeren en te onderhouden.

Een SLA met de SaaS provider

SaaS-providers bieden ook service-level agreements aan, die specifieke uptime en andere toegangsvoorwaarden garanderen. Voordat we echter overwegen om een ​​groot deel van het succes van ons bedrijf af te laten hangen van de beschikbaarheid van een SaaS provider, moeten we ook onderhandelen over een broncode-escrow.

Investeren in SaaS Escrow

SaaS-escrow kan het risico van verlies van toegang tot onze bedrijfskritische software en data verkleinen. Als een SaaS provider failliet gaat, hebben we nog voortdurende toegang en, belangrijker nog, contractuele zekerheid dat we toegang hebben tot onze software en data.

Is SaaS-escrow de investering waard? Misschien is een betere vraag: Kunnen we het ons veroorloven het risico te lopen om de bedrijfscontinuïteit aan het toeval over te laten? Iedere bedrijfseigenaar die te maken heeft gehad met totaal verlies van services of data, zal ons vertellen dat het beschermen van ons bedrijf van vitaal belang is. We moeten dus maatregelen nemen om onze bedrijfscontinuïteit te beschermen. Dataverlies en onderbreking van de service kunnen vervelend zijn, maar verlies van vertrouwen van de klant kan rampzalig zijn. Als we afhankelijk zijn van SaaS, moeten we proactief zijn bij het beschermen van zowel onze bedrijfsprocessen als onze reputatie. Met alle SaaS-escrow, Disaster Recovery en Business Continuity-plannen komt het allemaal neer op hoeveel we bereid zij te besteden versus het potentiële risico.

Discussieer mee op LinkedIn.

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 25 oktober 2018 Het SaaS Business Continuity Plan
  • 6 februari 2019 Disaster Recovery plan als SaaS oplossing
  • 3 september 2018 De 10 grootste SaaS beveiligingsrisico’s
  • 25 september 2017 Breken met je Managed Service Provider
  • 9 maart 2020 8 Nadelen van SaaS
  • 11 juli 2017 Verwar Backup en Disaster Recovery niet met elkaar
  • 13 juli 2020 SaaS Compatibility testing


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Het SaaS provider Syndroom, wat als hij failliet gaat?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×