Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het is zo ver, data is meer waard dan goud

security

In de tijd dat Goud nog waardevol was werd er veel aandacht besteed aan de beveiliging er van. Stapels goud lagen opgeslagen in enorme kluizen en dikke deuren. Deze waren voorzien van veel beveiligingsmaatregelen zoals cijfercodes, tijdsloten, procedures en fysieke bewaking.

Dit is de manier waarop men tegenwoordig met data omgaat. Wachtwoorden, firewalls en Artificial Intelligentie software waken over onze data. De beveiliging is nog zwaarder en geavanceerder dan vroeger van goud. Als dat zo is moet data wel heel veel waard zijn…

En goud?

Ik zou eigenlijk Niet weten hoe tegenwoordig met goud wordt omgegaan. Ja, in de nationale bank hebben we wat reserve liggen. Maar vanwege de hoge geleidbaarheid gebruiken we goud tegenwoordig veel in computers. Goud is daarmee ondergeschikt geworden aan data. Het geld zelf is ook data. Onze bankrekening is niets anders dan een verzameling enen en nullen. Dat is een van de verklaringen waarom data zoveel waard is, als je die database weet te kraken ben je rijk!

Kunnen we data in goud veranderen?

Een andere verklaring is het feit dat data informatie bevat. Door de omvang is die informatie op geen enkele andere manier op te vragen of te bewerken dan digitaal. Data kunnen we aggregeren en verrijken. We kunnen er rapporten mee maken of de marketing mee aansturen. Dit vertegenwoordigd een hoge waarde. Ook gevoelige informatie is veel geld waard. Door bedrijfsgeheimen of creditcard gegevens te stelen en door te verkopen kan je veel geld verdienen. In de digitaal getransformeerde en verbonden wereld van vandaag produceren we dagelijks enorme datastromen, met een verbijsterend volume en tempo. ‘s Werelds meest waardevolle grondstof is niet langer goud, maar data. Er is een wereldwijde ‘rush’ om datastromen aan te boren en waarde te extraheren. De waarde van data is vrijwel niet te becijferen. Het is niet verrassend dat er meer aandacht is besteed aan gegevensbeveiliging en privacy van klanten. 

Onze privacy is goud waard

Tegenwoordig hechten we enorm aan onze privacy. Het is ons veel waard dat onze gegevens niet op straat komen te liggen. Identiteitsfraude, medische gegevens, belasting aangiften, het gaat niemand wat aan. Om er voor te zorgen dat al deze data goed wordt beveiligd heeft de EU de AVG in het leven geroepen. Voor niet naleving van deze regelgeving kunnen zware boetes opleveren. De hoogste boete kan oplopen tot € 20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet. De waarde van data is hiermee definitief vastgesteld. Door zwaar te investeren in beveilig is een boete te voorkomen. Ieder bedrijf kan deze rekensom snel voor zichzelf maken.

De AVG kost goud geld

Dankzij de AVG moeten bedrijven heel veel maatregelen nemen om data te beschermen. Denk aan de volgende kostenposten:

Privacy en gegevensbescherming

Het gaat om meer dan alleen beveiliging. Ons zelf concentreren op beveiliging zonder rekening te houden met privacy is hetzelfde als een huis van kogelwerend glas. Niemand komt binnen, maar ons persoonlijk leven is nog steeds zichtbaar voor iedereen. We moeten de data dus niet alleen beveiligen maar verbergen. Alleen de rechthebbenden mogen er bij kunnen. Systemen moeten we daarom voorzien van specifieke privacy maatregelen.

Proactief bewijs van naleving

Het excuus ‘maar we hebben het altijd zo gedaan’ zal het niet onder de AVG stand houden. We moeten bewijslogboeken opstellen en bijhouden die gereed zijn om aan toezichthouders te over leggen in het geval er een klacht tegen ons wordt ingediend. We moeten ons voorbereiden op bewijsmateriaal dat in de toekomst mogelijk vereist is.

Biometrische gegevens

Volgens de AVG worden biometrische gegevens geclassificeerd als ‘speciale categorie data’. Dat privacy, identiteit en beveiliging zullen van cruciaal belang zijn voor de volgende generatie data-gestuurde bedrijven. Wanneer we biometrische data moeten verzamelen, moeten we zorgvuldig nadenken over de gevolgen van een data-lek. De essentie van een individu, zijn unieke persoonlijke identificatiegegevens, kunnen daarbij verloren gaan of op een of andere manier in gevaar wordt gebracht.

Heb jij je zaken op orde?

Stel dat je in een straat woont waar iedereen een drie sterren slot op zijn deur heeft, alleen jij hebt slechts twee sterren. Waar denk je dat de dieven zullen toeslaan? Ook als jou data minder waard is dan de data van de buren komen ze toch eerst naar jou. Er zijn zeer specifieke technologie en datamanagementvaardigheden die nodig zijn om security binnen een bedrijf te implementeren. De technische uitdagingen zijn enorm, zelfs voor relatief kleine organisaties. Alleen al weten waar de data van een bedrijf zich bevindt, waar de back-up van deze data ligt. Is de data misschien wereldwijd toegankelijk en wie kan deze data bekijken? Is het alleen onze organisatie? Of ook leveranciers? Het is een omvangrijke en complexe exercitie. Doe het nou maar want je data is meer Waard Dan Goud, die wil je niet verliezen.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • Een miljard+ OAuth 2.0 gebruikers kunnen worden gehackt1 mei 2018 Een miljard+ OAuth 2.0 gebruikers kunnen worden gehackt
  • Privacy data wissen in het GDPR tijdperk25 februari 2019 Privacy data wissen in het GDPR tijdperk
  • Zorgen over Cloud Backup9 oktober 2017 Zorgen over Cloud Backup
  • Datalek? Dit is wat je NIET moet doen2 januari 2019 Datalek? Dit is wat je NIET moet doen
  • Security by Design voor SaaS applicaties27 maart 2019 Security by Design voor SaaS applicaties
  • Hoe krijg je de ultieme IT beveiliging?23 oktober 2017 Hoe krijg je de ultieme IT beveiliging?
  • Wat is een database?26 november 2017 Wat is een database?
  • Cloud Hosting Requirements en Selectie20 augustus 2018 Cloud Hosting Requirements en Selectie
  • Vier vragen over Face ID van Apple27 december 2017 Vier vragen over Face ID van Apple


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Het is zo ver, data is meer waard dan goud

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×