Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Huonekasvien hoidon pikaopas

Huonekasvien Hoidon Pikaopas

Huonekasvien kunnossapito kuulostaa teoriassa helpolta: hyvinvoivan kasvin pitää saada tarpeeksi vettä, valoa ja ravinteita. Huoh, olisipa se oikeasti niin helppoa.

Kuinkahan monta kuollutta huonekasvia olen heittänyt roskikseen? Luovutin palstaviljelynkin suhteen kahden kesän jälkeen – tsiisös se oli vaikeaa ja aikaavievää. Hipster dream: failed.

Hyvin unohtelevaisena kastelijana olenkin valinnut kotiimme helppoja ja vähäisellä kastelulla pärjääviä kasveja, kuten mehikasveja ja erilaisia rahapuita. Luonnollisesti vesi on hyvinvoivan huonekasvin tärkein tekijä.

Karkea nyrkkisääntö kasvien vedentarpeesta:

Paksu- ja kovalehtiset kasvit (kuten rahapuut) tarvitsevat vähemmän vettä hentoisiin ja ohutlehtisiin kasveihin verrattuna (esimerkiksi saniaiset ovat aikamoisia vesijuoppoja).

Pro tip huonekasvien kasteluun kesäreissuja varten (tai laiskan kastelijan pelastaja):
Täytä lasi- tai muovipullo vedellä ja aseta pullo ylösalaisin multaan. Näin vesi imeytyy multaan pikkuhiljaa, eikä kasveille tarvitse järkätä kastelijaa lomareissun ajaksi.

Laitoin ison lasisen peruspullon rahapuun multaan, mutta elegantimpi, suupuhallettu ratkaisu löytyy Samujin Koti-mallistosta.

Oikea määrä valoa onkin sitten jo kinkkisempi juttu. Meillä tuuhea nukkumatti tiputti suurimman osan lehdistä ja muuttui surullisen värittömäksi puolivarjoisassa nurkassa. Siirsimme kasvia metrin verran – laitoimme sen keskelle aurinkoisempaa seinää – ja nukkumatti heräsi ja alkoi taas voimaan hyvin. Mielenkiintoinen fakta nukkumatti-kasvista: päivisin se kääntää lehtensä alaspäin ja hämärän tullen se nostaa lehdet pystyasentoon eli “menee nukkumaan”. Kuulemma siksi, että Brasilian sademetsissä kasvaessaan lehdet pääsevät pystyasennossa tiputtamaan pois liiat vesipisarat, eikä kasvi homehdu.

Liian niukassa valossa huonekasvi kasvu on honteloa, alimmat lehdet alkavat tippua ja värikkäät kasvit menettävät värinsä.

Liian voimakkaassa valossa kasvien lehdet vaalenevat tai veltostuvat (tai kaatuvat). Lisäksi liiallisessa paahteessa lehtiin saattaa ilmestyy ruskeita laikkuja ja niiden reunat saattavat käpertyä. Kastelun puute toki edesauttaa kaikkien näiden oireiden ilmaantumista. Kesällä aurinko porottaa luonnollisesti voimakkaammin, joten vettä tarvitaan runsaasti enemmän.

Joskus otan banaanipalmun ja muut kosteudesta pitävät trooppiset kasvini mukaani suihkuun nautiskelemaan vesihöyryistä. Suihkuttelen kasveja myös sumutinpullolla (aina silloin kun muistan, eli harvoin). Jos huoneilma on kasville liian kuivaa, sen uudet nuput ja kukat saattavat kuivahtaa. Lisäksi lehtien reunat ja kärjet saattavat muuttua ruskeiksi (tsekatkaa toi kuvan iso banaanikasvi, se on selkeästi liian kuivassa ilmastossa – suihkuun asap!).

Huonekasveja kannattaa muistaa myös lannoittaa. Nestemäiset lannoitteet tai hitaasti imeytyvät lannoitetikut kannattaa laittaa kasvualustaan näin keväisin. Lannoituksen aikaansaama kasvupyrähdys lisääntyneen valomäärän kanssa on ihan kreisi!

Simpukoiden ja kivien laittaminen ruukkuihin näyttää kauniilta, mutta ne myös pitävät mullan kosteana hieman pidempään hidastamalla kosteuden haihtumista.

Himoitsen Udumbaran kotimaisesta luonnonsavesta valmistettuja ihanan oudon muotoisia ruukkuja. Niin kauniita! Keraamikko Eva Spoof tekee ruukut käsin Helsingin Kalliossa.

Jos näet kaverisi luona upean elinvoimaisen kasvin, kannattaa pyytää siitä mukaan idätettävä verso. Meidän rahapuumme sai alkunsa kolme vuotta sitten Kirsikan rappukäytävän vanhasta rahapuusta, josta leikkasimme kaksi pientä oksaa ja laitoimme ne vesilasiin hetkeksi juurtumaan.

Yksi meidän kotikirjastomme helmiä on vuonna 1969 painettu “Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipuu” -kirja. Suomennettu tietokirja kertoo new yorkilaisen miehen omista siemen- ja kasvatusprojekteista, joissa kirjoittaja osti trooppisia hedelmiä china townin hedelmäkaupoista, jonka siemenistä kasvoi erilaisia hedelmäpuita. Graafikkohuomio: kirjan superkaunis suomennettu versio on muuten paljon hienompi originaaliin jenkkiversioon verrattuna.

Insprioiduin kirjasta ja haluaisin lähteä talvella Marokkoon metsästämään täydellistä appelsiinia: “Haaste seikkailuun! Kasvata ikkunallesi jännittävä eksoottinen puutarha. Kokeile vaikkapa sitruunaa, appelsiinia, persikkaa, kiiviä, ananasta, avokadoa, granaattiomenaa, sokeriruokoa, bataattia, palmua tai papaijaa. Siemenen saat ilmaiseksi syötyäsi ensin hedelmän; kasvin alun, siemenen, verson tai taimen voit tuoda myös mukamasi ulkomailta.”

Siemen- & seikkailuhaaste vastaanotettu.

The post Huonekasvien Hoidon Pikaopas appeared first on Musla – Aito ja itsenäinen lifestyle media..



This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

Huonekasvien hoidon pikaopas

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×