Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Risicomanagement voor tsunami’s en kleinere rampen

Risicomanagement komt weer op de agenda van de managementboard dankzij recente natuurrampen. Zij herinneren ons aan het belang van een goed Business Continuity Plan (BCP). Maar naast tsunami’s, aardbevingen en overstromingen Moet je ook rekening houden met de meer waarschijnlijke risico’s voor je organisatie. Hoe kan je maatregelen nemen om de gevolgen te verzachten en beheersen?

Wat is risicomanagement? 

Risicomanagement is simpelweg de kunst om risico’s te identificeren en te verkleinen. Er is een reeks risico’s en beheersstrategieën die de meeste bedrijven met elkaar gemeen hebben, maar ieder Bedrijf heeft een paar unieke risico’s.

Loop je bedrijfsprocessen na

Als je door je bedrijfsprocessen loopt en bedenkt wat er allemaal fout kan gaan zie ook meteen waar de risico’s liggen. Het uitgangspunt voor Business Continuity Management en Risicomanagement is te overwegen wat de continuïteit en de activiteiten van je bedrijf in gevaar kan brengen. De volgende stap is te bedenken hoe je deze risico’s kunt beperken. Denk hierbij aan de volgende 6 risicofactoren:

1. Een sleutelfiguur verliezen

Is er iemand in je bedrijf wiens langdurige afwezigheid direct of indirect zal leiden tot de uiteindelijke ondergang van het bedrijf? Maak een lijst van alle sleutelfiguren en bedenk hoe je het zou redden als ze er niet waren. Je kunt dan bepalen welke speciale vaardigheden of kennis ze hebben en een plan ontwikkelen om ervoor te zorgen dat iemand anders ook wordt voorzien van deze kennis of vaardigheden, zodat je een natuurlijke back-up hebt. Als een potentiële vervanger niet intern beschikbaar is, overweeg dan waar deze wel vandaan kan komen. Onderzoek of je de kennis en ervaring eventueel kan inhuren. Vaak wordt er een verzekering afgesloten voor het geval de sleutelfiguren wegvallen. Het is echter belangrijk om een back-upplan te hebben zodat ze daadwerkelijk kunnen worden vervangen. Verzekeringen zijn alleen maar een manier om de hogere kosten te financieren.

2. Uitvallen van een kritische asset

Zijn er speciale installaties en machines die, als er een grote storing zou zijn, het bedrijf tot stilstand zouden laten komen? Stel vast of je andere apparatuur hebt waarmee het werk kan worden uitgevoerd of dat er andere bedrijven in de regio zijn met vergelijkbare apparatuur.  Mogelijk kan je daar in een noodscenario gebruik van maken. Deze bedrijven lopen misschien een vergelijkbaar risico en je moet met elkaar praten zodat snel een uitwijkplan snel kan worden geïmplementeerd.

3. IT Infrastructuur niet meer beschikbaar

Van welke IT infrastructuur is het primaire bedrijfsproces echt afhankelijk? Denk verder dan alleen toegang tot het kantoor en de werkplekken. Wat is het op de locatie aanwezig dat van cruciaal belang is en opgeslagen, gedupliceerd of snel hersteld moet worden na een calamiteit?

4. Software en Data gaan verloren

Er is een enorme IT-industrie die zich op het managen van het risico van verlies van software en data richt. In deze industrie richt men zich op:

  • Risicomanagement.
  • Business Continuity Management.
  • Uitwijkplannen.
  • Uitwijklocaties.
  • Backup en restore.

Bedrijven in het centrum van Christchurch Nieuw Zeeland, die door een aardbeving werden getroffen en geen uitwijklocatie hadden geregeld en geen externe backup hadden, hebben een zeer moeilijke les geleerd.

5. Niet kunnen nakomen van contractverplichtingen

Zorg ervoor dat je over de middelen beschikt om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Zorg er ook voor dat je contractmanagers of projectmanagers over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om de contracten te managen. Je moet een benaderbaar rapportagesysteem hebben, zodat eventuele problemen snel worden geïdentificeerd en acties worden ondernomen. Op die manier ben je er zeker van dat je contractverplichtingen worden nagekomen en de reputatie, de lange termijn groei en kwaliteit van het bedrijf behouden blijven.

6. Verkoopkanaal valt weg

Risicomanagement heeft niet alleen betrekking op je eigen bedrijf maar ook op je omgeving. Is je bedrijf sterk afhankelijk van één verkoopkanaal, of het nu één klant of één inkooporganisatie is? Wat zijn de gevolgen als dit verkoopkanaal weg valt? Overweeg hoe je de afhankelijkheid van een beperkt aantal inkomstenbronnen kunt verminderen. Bedenk hoe je de inkomstenstroom kan verbreden door meer klanten op te zoeken. Bekijk ook de contractuele voorwaarden. Die kan je misschien verbeteren zodat het verkoopkanaal minder risicovol wordt.

Ga uit van de ergst denkbare risico’s

Een goed doordacht BCP gaat uit van tsunami’s en aanslagen en hoe je daar op moet reageren. Het is goed om vooraf te bedenken wat je in zo’n situatie moet doen. Je kan deze natuurrampen echter niet voorkomen. Daarom moet je inzoomen op de gevolgen van dit soort rampen en daarvoor maatregelen verzinnen. De 6 bovengenoemde kritische bedrijfsmiddelen zijn daarom de onderwerpen voor je risicomanagement en BCP.

Discussieer mee op LinkedIn.




-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 20 januari 2011 Activiteiten bij een ICT uitwijktest
  • 11 juli 2017 Verwar Backup en Disaster Recovery niet met elkaar
  • 11 november 2017 Taken van de Chief Information Security Officer (CISO)
  • 23 mei 2017 Business Continuity Management, hoe waarborg je de continuïteit?
  • 4 september 2017 Is een Audit Trail voor CRM data noodzakelijk?
  • 14 september 2018 Workflow biedt voordelen aan projectmanagers
  • 16 februari 2017 Wanneer moet je als IT-dienstverlener backups maken bij je klant?
  • 14 februari 2018 Backoffice-beveiliging in het cloud-tijdperk
  • 3 februari 2018 Een nieuw beroep: Informatiebeveiligingsarchitect


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Risicomanagement voor tsunami’s en kleinere rampen

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×