Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cand ajungem sa fim stapaniti de emotii?

In mare parte a timpului (iar pentru unele persoane, tot timpul), emotiile sunt de folos, mobilizand-ne sa rezolvam sarcini Importante Ale Vietii si oferindu-ne placer si bucurii., emotiile sunt de folos, mobilizand-ne sa rezolvam sarcini importante ale vietii si oferindu-ne placer si bucurii. Ins,a uneori, emotiile ne creeaza probleme. Acest lucru se intampla cand reactiile noastre emotionale sunt nepotrivite, in urmatoarele trei feluri. In primul rand, Atunci Cand simtim si exprimam reactia potrivita, dar la o intensitate nejustificata (de exemplu, ingrijorarea este justificata, dar atunci cand exageram, ne simtim inspaimantati). In al doilea rand, simtim emotia corespunzatoare, dar o transmitem intr-un mod neadecvat (de exemplu, furia noastra era de asteptat, dar raspunsul constand intr-o tacere absoluta este neproductiv si copilaresc.

De ce se declanseaza emotiile neadecvate? Putem face sa dispara cu totul factorul declansator al emotiei, astfel incat sa nu ne infuriem atunci cand, de exemplu, cineva se baga in fata noastra la rand? Sau, in aceeasi situatie, ne putem oare schimba reactiile emotionale de furie in amuzament sau dezaprobare? Daca aceste lucruri nu sunt posibile, este macar posibil sa slabim influenta fatorului care declanseaza raspunsul emotional, astfel incat sa nu mai reactionam nepotrivit?
Nu ne-am fi pus aceste intrebari daca oamenii ar fi reactionat cu totii in acelasi mod la o intamplare si daca fiecare eveniment ar declansa acceasi emotie la toti indivizii. In mod evident , lucrurile nu stau asa: unele persoane se tem de inaltimi, altele nu. Dincolo de asta, exista insa anumiti factori care declanseaza aceeasi emotie la toata lumea:  faptul ca doua masini erau cat pe ce sa se ciocneasca, in mod invariabil, trezeste pentru un moment frica. Cum se intampla acest lucru? Cum se face ca fiecare dintre noi detine propriul sau set de factori declansatori de emotii si in acelasi timt reactioneaza in mod identic cu toti ceilalti indivizi in anumite situatii? Aproape oricine se sperie atunci cand scaunul pe care sta se prabuseste intr-odata, dar anumitor persoane le este teama de zborul cu avionul, iar altora nu. Impartasim cu totii cativa declansatori  emotionali , la fel cum impartasim expresiile faciale tipice pentru fiecare emotie , dar exista factori care difiera nu doar de la o cultura la alta ci si de la individ la individ.
Este dificil de rapsuns la Aceste Intrebari Fiindca nu putem patrunde in mintea id.

Este dificil de rapsuns la aceste intrebari fiindca nu putem patrunde in mintea unei persoane si nici sa intrebam, de ce sau cand anume este cineva prada emotiilor.


This post first appeared on Psihologie, please read the originial post: here

Share the post

Cand ajungem sa fim stapaniti de emotii?

×

Subscribe to Psihologie

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×