Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιόφωνο Alpha 9.89 fm

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, 
στο ραδιόφωνο Alpha9.89 fm, στο δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Δημοσιογράφος: Καλησπερίζωτον κύριο Γρηγοράκο, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πως είστε; Εσείς δώσατε το παρόν το Σάββατο στο τραπέζι, που έκανε η κυρία Γεννηματά;
Λ. Γρηγοράκος:Καλησπέρα. Βεβαίως και έδωσα το παρόν. Ήμουν εκεί και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή.

Δημοσιογράφος:Και γιατί δεν ήταν ο κύριος Βενιζέλος παρών το Σάββατο;
Λ. Γρηγοράκος: Ήτανμια πολιτική επιλογή.

Δημοσιογράφος:Νααναφέρουμε ότι επιστρέψατε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Λ. Γρηγοράκος:Να διευκρινίσω κάτι. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Ο βιωματικός μου χώρος ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Ούτε διέρρηξα ποτέ τις σχέσεις μου μαζί του. Διαγράφηκα από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τώρα επέστρεψα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι απεμπολώ τις απόψεις που είχα, γιατί θεωρώ ότι ένας βουλευτής είναι ελεύθερος να λέει τη γνώμη του.

Δημοσιογράφος:Υπάρχουν διεργασίες στο χώρο. Έχουμε τη δική σας επιστροφή, την επιστροφή του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και του Γιώργου Παπανδρέου και τη χθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ουσιαστικά ζήτησε, να ζητήσουν συγνώμη από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσοι έφυγαν από το “καράβι” σαν τα “ποντίκια”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Λ. Γρηγοράκος: Αςτα πάρουμε ένα-ένα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει, να κάνει την αυτοκριτική του. Θα πρέπει να αξιολογήσει την πράξη στην οποία προχώρησε το 2015 και, με τις μετέπειτα πράξεις του, θα δείξει αν θέλει να είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή όχι. “Κοντός ψαλμός αλληλούια”. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος “έβαλε το στήθος” του στα δύσκολα. Όταν οι άλλοι έφευγαν, αυτός ήταν παρών. Και το 1989 και το 2007 και το 2011 και το 2015. Άρα, όταν κάποιοι μίλησαν για αλλαγή του DNAτου ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, να απαντήσουν. Ποιοι αποτελούν το πραγματικό ΠΑΣΟΚ; Αυτοί που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν; Όσοι έφυγαν, έκαναν μια πολιτική επιλογή. Αλλά δεν μπορούν, τώρα που γύρισαν, να “κουνούν το δάχτυλο” στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πολιτική, πρέπει να μιλάμε για το μέλλον. Όλα αυτά αποτελούν μια κακή στιγμή του παρελθόντος. Αυτή την στιγμή, μας ενδιαφέρει η χώρα. Πρέπει να “βάλουμε πλάτη”, γιατί αυτή η κυβέρνηση που έχουμε δεν μπορεί να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ερασιτέχνες. Δεν είχαν καθόλου εμπειρία αλλά και καμία διάθεση να ρωτήσουν, για να μάθουν. Υπάρχει η γνωστή έκφραση: “Δεν ήξερες, δε ρώταγες”; Βλέπουμε λοιπόν, τον τραγέλαφο Παππά να φέρνει διάφορα στην Βουλή και στο τέλος, το ΣτΕ να κρίνει τα πάντα αντισυνταγματικά. Και μετά από όλα αυτά, δεν ζητούν ούτε μια συγνώμη. Δεν έχουν πρόγραμμα και στρατηγική για τη χώρα. Υπάρχει ένας και μοναδικός συνδετικός κρίκος του συνονθυλεύματος της δεξιάς με ένα κόμμα -που δεν είναι μόνο αριστερό- αλλά έχει και πολλά ακροαριστερά κομμάτια. Πρόκειται για την παραμονή στην εξουσία. Είδατε κάποιον από τους 153 να διαφωνεί σε τίποτα; Παλαιότερα, εμείς, με την τρικομματική αλλά και τη δικομματική κυβέρνηση, πηγαίναμε στην Βουλή για διάφορα νομοσχέδια και είχαμε τρομερές ιδεολογικές συγκρούσεις με την ΝΔ. Τώρα πια, δεν υπάρχει καμία ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει αφομοίωση. Δυστυχώς, έχουν γίνει ένα σε όλα. Δεν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”. Υπάρχει μόνο η ανάγκη να παραμείνουν στην εξουσία.

Δημοσιογράφος: Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση; Η προσφυγή στις κάλπες;
Λ. Γρηγοράκος:Ναι. Η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, γιατί αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση. Είναι τόσο αδύναμη πια αυτή η Βουλή, που δεν μπορεί να δώσει καμία λύση.

Δημοσιογράφος:Γιατί η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση και θα δώσει η επόμενη;
Λ. Γρηγοράκος:Ο κύριος Τσίπρας δεν κατάφερε να χειριστεί καλά την κατάσταση. Του δόθηκε η ευκαιρία τον Ιανουάριο του 2015, και πολύ περισσότερο τον Σεπτέμβριο του 2015, να συνεργαστεί με κάποιες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις -που έχουν μια συνεπή ιδεολογία- να φτιάξει μια ισχυρή κυβέρνηση και να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Θα ήταν μια κυβέρνηση τετραετίας, που θα βοηθούσε τη χώρα να αναγεννηθεί και να ανασυσταθεί. Ο κύριος Τσίπρας, προεκλογικά, είπε πάρα πολλά ψέματα και απογοήτευσε την κοινωνία. Ήταν ένας λαϊκιστής και όλα όσα έλεγε, ήξερε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν, αλλά τα έταζε για να εκμαιεύσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Τώρα απολαμβάνει τα ψέματα του. Και η επόμενη κυβέρνηση, αν είναι μονοκομματική, δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τα θέματα της χώρας. Εμείς ήμασταν τρία κόμματα στην κυβέρνηση και δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε όπως θέλαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα περνάει μια βαθύτατη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια “συνταγή” η οποία, με λαϊκή εντολή, να λέει: “Βρείτε τα όλοι όσοι έχετε έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και προχωρήστε με ένα πρόγραμμα που θα λέει συγκεκριμένα πώς και πότε θα βγει η χώρα από το μνημόνιο”. Θα πρέπει να έχουμε πρόγραμμα για την υγεία, την παιδεία, την οικονομία, την ανεργία, την ανάπτυξη και χωρίς πισωγυρίσματα. Με διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις, για να εμπνεύσουμε τους νέους.

Δημοσιογράφος:Πώς θα πρέπει να κινηθεί η διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Λ. Γρηγοράκος:Η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να προσεγγίσει όλες τις κινήσεις που υπάρχουν και όλους τους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια δεν πήγαν να ψηφίσουν και να τους συγκεντρώσει. Πρόκειται για δημοκρατικούς πολίτες που έμειναν “εκτός των τειχών” του πολιτικού σκηνικού. Οφείλουν, λοιπόν όλες αυτές οι δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου, να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Το εγχείρημα αυτό δεν έχει και δεν πρέπει να έχει αποκλεισμούς. Πικρίες μπορεί να έχει αλλά όχι αποκλεισμούς. Αυτή την φορά, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί για τη χώρα. Πλέον, έχουμε επτά χρόνια μνημονίου και η Ελλάδα παραπαίει. Όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια και εμείς είμαστε σε στασιμοχρεοκοπία, γιατί διώξαμε το παλαιό πολιτικό προσωπικό και εμπιστευτήκαμε κάποιους χωρίς εμπειρία και ηθική. Αυτό είναι το θέμα. Όσοι παλιά φώναζαν υβριστικά έξω από την Βουλή, τώρα είναι μέσα. Όταν η χώρα χρειαζόταν συναίνεση, ο κύριος Τσίπρας δεν ήθελε. Τώρα που είναι αδύναμος, αναζητά την συναίνεση. Τώρα όμως, δε γίνεται. Η λύση και η συναίνεση θα δοθεί με την “συνταγή” που θα δώσει ο λαός στις επόμενες εκλογές: Όσοι ενδιαφέρεστε για τη χώρα, βρείτε τα και προχωρήστε. Ο κύριος Τσίπρας έχασε την ευκαιρία το 2012, όταν του ζητήθηκε να συγκυβερνήσει. Δεν ήθελε, γιατί πίστευε ότι θα διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι εφτάψυχο. Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Τόσο οι προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή, δεν συγχωρούν τον κύριο Τσίπρα που ήταν ένας οπορτουνιστής και ευκαιριακός άνθρωπος. Ήθελε να εκπληρώσει τον πόθο κάποιων αριστερών για διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν τα κατάφερε. Θα υποστεί μια οικτρή ήττα. Ο Τσίπρας δεν μπορεί πια. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μια ψυχολογία “φιδιού”, που προσπαθεί να ξεφύγει. Μια τέτοια ψυχολογία κάνει κακό στη χώρα. Αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρήσει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες -απευθυνόμενη στην βάση- τότε, το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο. Είμαι αισιόδοξος. 


This post first appeared on Λεωνίδας Γρηγοράκος, please read the originial post: here

Share the post

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λακωνίας, στο ραδιόφωνο Alpha 9.89 fm

×

Subscribe to Λεωνίδας Γρηγοράκος

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×