Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De 10 Google ranking factoren voor e-commerce websites ten opzichte van algemene websites

Wat zijn de belangrijke Ranking Factoren voor webshops? Begin februari kwam het Duitse Searchmetrics met een zeer interessante whitepaper hierover. Tijdens dit onderzoek zijn 10 ranking factoren bij goed rankende e-commerce pagina’s vergeleken met goed rankende algemene webpagina’s, ook wel de benchmark genoemd. In dit artikel geven we een samenvatting van de onderzoeksresultaten en laten we zien welke ranking factoren voor webshops juist wél en welke juist minder belangrijk zijn.

1. Het gebruik van AdSense en Adlinks advertentieruimte werkt negatief op rankings van e-commerce pagina’s

Slechts 3% van de top 10 rankende e-commerce pagina’s maakt gebruik van AdSense of Adlinks. Dit ligt bij de benchmark (alle websites) op maar liefst 9%. Display advertententies zijn voor sommige webshops een tweede vorm van inkomen, maar zorgen er dus mogelijk wel voor dat de webshop minder goed wordt gevonden in Google’s organische zoekresultaten.

2. Facebook likes en shares zijn voor webshops een minder belangrijke ranking factor

E-commerce pagina’s die in de top 10 ranken, hebben gemiddeld slechts een kwart zoveel “social signals” van Facebook als de top 10 rankende pagina’s over alle sectoren. Facebook likes en shares lijken daarmee van mindere invloed als ranking factor voor webshops dan voor andere websites.

Reden hiervoor lijkt te zijn dat het voor bijvoorbeeld een productpagina lastiger is om deelbare content te creëren dan voor een nieuwsartikel. Het is daardoor moeilijker of duurder voor e-commerce marketeers om op vergelijkbaar niveau sociale zichtbaarheid te verkrijgen.

3. Bestandsgrootte en laadsnelheid zijn voor webshops een minder belangrijke ranking factoren

Hoewel laadtijden en bestandsgrootte tegenwoordig zeer belangrijke ranking factoren zijn, toont Searchmetrics aan dat landingspagina’s op webshops wat groter mogen zijn dan gemiddeld. Het bestandsformaat van de top 10 e-commerce websites is 30% groter dan benchmark.

4. De hoeveel menu’s, buttons en interactieve elementen zijn een belangrijke ranking factor voor e-commerce pagina’s

Hoger rankende e-commerce pagina’s bevatten meer menu’s, buttons en andere interactieve elementen. De webshops op de eerste pagina van de zoekresultaten bevatten gemiddeld zelfs 291 interactieve elementen. Dit gemiddelde ligt 40% hoger dan bij de benchmark.

Landingspagina’s binnen webshops moeten dus voldoende interactieve elementen bevatten om bezoekers intuïtief en eenvoudig door het zoekproces en naar het aankoopproces te begeleiden.

5. Goed rankende e-commerce pagina’s bevatten in verhouding meer bullet points

Kijken we naar de top 10 zoekresultaten, dan zien we dat e-commerce pagina’s met gemiddeld 24,4 bullets per lijst in verhouding met de benchmark veel langere lijsten met bullet points gebruiken. Het gemiddelde over alle goed scorende websites ligt op slechts 14,4 bullet points. Gestructureerde informatie lijkt belangrijk te zijn: goed rankende e-commerce pagina’s bevatten in verhouding veel bullet points.

6. Goed scorende e-commerce websites hebben een hoger aantal interne links dan de benchmark

E-commerce pagina’s met posities binnen de top 10 zoekresultaten in Google.com bevatten gemiddeld 219 interne links. Het gemiddelde over alle sectoren is 126 interne links per domein. Dit enorme verschil van 70% is goed te verklaren: E-commerce websites met veel producten, categorieën en een goede structuur hebben veel interne links nodig om hun bezoekers door de website te kunnen navigeren.

Searchmetrics geeft wel aan dat simpelweg het verhogen van het aantal interne links niet altijd zal zorgen voor een betere ranking van een pagina. Gestructureerd werken en goed beheer van de interne links op een domein zijn daarbij belangrijk. Het gaat hierbij om kwaliteit, niet om kwantiteit.

7. De mogelijkheid tot kopen vertonen boven de vouw is een ranking factor voor e-commerce

Misschien is dit wel de meest voor de hand liggende conclusie uit het onderzoek. 56% van de e-commerce pagina’s in de top 10 resultaten hebben hun online winkel boven de vouw staan. Dit percentage ligt bij de benchmark op slechts 23%.

8. Een landspecifieke top level domain lijkt een belangrijke ranking factor binnen de e-commerce branche (maar geldt dit ook in Nederland?)

Kijken we naar alle sectoren (de benchmark), dan is te zien dat 86% binnen de top 10 zoekresultaten een .COM domein is. Redelijk hoog zou je zeggen. Toch laten de onderzoeksdata zien dat 99,9% van de zoekresultaten binnen de e-commerce branche .COM domeinen waren. 99,9 procent! Ga je jouw webshop uitrollen naar de US? Dan lijkt het enkel mogelijk organisch te kunnen scoren met een .COM top level domain.

Zal ook in Nederland zo’n hoog percentage goed rankende webshops een .NL domein zijn? De whitepaper geeft in ieder geval aan dat veel e-commerce websites naar hun eigen domein (zoals een .shop) willen, maar dit is dus waarschijnlijk geen goed idee.

9. Video integratie een minder belangrijke ranking factor voor e-commerce pagina’s

Kijken we naar de top 10 zoekresultaten over alle branches, dan zien we dat 49% van deze goed rankende pagina’s een video heeft opgenomen. Binnen de e-commerce branche is dit percentage slechts 36%. De reden voor het lagere percentage video’s is dat in plaats van video op webshops veel kleine afbeeldingen met tekst omschrijvingen worden gebruikt om bezoekers een overzicht te geven van alle producten.

10. De hoeveelheid content op e-commerce pagina’s is een belangrijke ranking factor

Het gemiddelde aantal woorden op e-commerce pagina’s in de top 10 zoekresultaten ligt 25% hoger dan het gemiddelde van alle rankende pagina’s binnen Google.com. Dit lijkt gek, maar e-commerce pagina’s bevatten natuurlijk vaak gedetailleerde productinformatie. Onderstaande afbeelding laat zien dat de hoeveelheid content van belang is om te kunnen ranken in Google.com.

Over dit onderzoek van Searchmetrics

Vorig jaar kwam het Duitse bedrijf Searchmetrics met het nieuws geen studies meer te gaan doen naar algemene ranking factoren. Hier koos Searchmetrics voor omdat Google’s algoritme steeds specifieker begint te worden: zo blijken verschillende ranking factors belangrijk of minder belangrijk per locatie, apparatuur en branche. Dit onderzoek is daarom de eerste die volledig is gefocust op één specifieke branche: e-commerce. Des te interessanter voor ons als e-commerce marketeers.

  • De algemene ranking factoren (over alle branches) gelden binnen het onderzoek als benchmark. Er is vervolgens gekeken naar de correlatie tussen algemene ranking factoren en de tien hoogst rankende pagina’s op webshops presteren ten opzichte van deze factoren.
  • Dit onderzoek is volledig uitgevoerd binnen Google.com.
  • Het volledige onderzoek is hier te vinden op het blog van Searchmetrics.com.

Heb je verder nog vragen over zoekmachine optimalisatie of ranking factoren? Neem dan gerust contact met ons op. Of geef hieronder jouw reactie!

Het bericht De 10 Google ranking factoren voor e-commerce websites ten opzichte van algemene websites verscheen eerst op Evoworks.



This post first appeared on Online Marketing Bureau Voor Webshops | Evoworks, please read the originial post: here

Share the post

De 10 Google ranking factoren voor e-commerce websites ten opzichte van algemene websites

×

Subscribe to Online Marketing Bureau Voor Webshops | Evoworks

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×