Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Antiinflamatorul lumanarica

Cunoscută în popor și ca lumânarea-Domnului, lumânărica are efecte curative, de care putem beneficia mai ales dacă suferim de astm sau de boli digestive.

Florile lumânăricăi, de un galben-intens, conţin mucilagii, tanin, ulei volatil, saponozide, lipide şi substanţe minerale. Planta se recoltează dimineața, după ce se ridică roua. Indicat este să o alegi purtând mănuși de cauciuc, pentru că perii de pe tulpină pot provoca inflamații pe piele. După ce ai ales frunzele și petalele, întinde-le pe o coală albă și pune-le într-o încăpere aerisită și răcoroasă. Când s-au uscat, mărunțește-le și depozitează-le în săculețe din pânză sau recipiente din sticlă.
În ce probleme e de ajutor

Intern

Afecțiuni respiratorii: tuse convulsivă, bronșită, crize de astm, dureri de piept.

Boli digestive: dureri de stomac, digestie îngreunată, dureri abdominale cronice și recidivante, boala Crohn (inflamaţia colonului), diaree, gastrită.

Afecțiuni ale vezicii urinare.

Inflamații articulare și reumatism.

Anemie.

Extern

Regenerarea și stimularea creșterii părului.

Probleme ale pielii: eczeme, varice, furuncule, eczeme, psoriazis, arsuri solare.

Hemoroizi.
Cum se prepară remediile

Macerat la rece: toarnă 1 cană de apă rece peste 1 lingură de plantă uscată. Acoperă și lasă preparatul la macerat peste noapte. Dimineața, filtrează și pune un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Omogenizează bine ingredientele și ține amestecul la frigider. Consumă câte 2-3 linguri înainte de fiecare masă.

Ceai: pune la fiert în 250 ml de apă 2 lingurițe de plantă uscată. Când a dat în clocot, ia vasul de pe foc, acoperă-l și lasă preparatul la infuzat 10 minute, apoi filtrează-l. Bea ceaiul neîndulcit, dimineața, pe stomacul gol și seara, înainte de culcare. Cura se ține 3 săptămâni.

Decoct: amestecă 2 linguri de flori și frunze uscate și mărunțite de lumânărică în 250 ml de apă. Fierbe preparatul 15 minute, completând treptat lichidul care se evaporă. Consumă decoctul strecurat, pe stomacul gol, înainte de micul dejun.

Tinctură: pentru prepararea ei, ai nevoie de 1 lingură de lumânărică uscată și 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Pune ingredientele într-un recipient de sticlă cu filet și amestecă. Lasă soluția la macerat 10 zile, agitând vasul de 3-4 ori pe zi. Filtrează și ține combinația la decantat, în frigider, 6 zile. Strecoară din nou și depozitează tinctura în sticluțe închise la culoare. Cura se ține 2 sau 3 săptămâni, când se iau 20-30 de picături, dizolvate într-un pahar de apă, de 2-3 ori, înainte de masă.

Vin: pune într-un litru de vin alb 100 g de plantă uscată și ține poțiunea la macerat 10 zile, agitând zilnic. Strecoară soluția și păstrează vinul în recipiente închise la culoare, în camere răcoroase. Se administrează câte 2 linguri pe zi, dimineața și seara, 6 săptămâni.

Sirop: se obține amestecând 500 ml de decoct de lumânărică cu 500 g de zahăr. Pune preparatul pe foc și ține-l până când lichidul devine omogen. Așteaptă să se răcească, apoi toarnă soluția în recipiente de sticlă. Se ia 1 linguriță de sirop, de 3 ori pe zi, în cazul copiilor, și 2 lingurițe, în cazul adulților.
Are și contraindicații

Ceaiul și alte preparate pe bază de lumânărică nu sunt indicate femeilor însărcinate și nici celor care alăptează. Pentru că pe spatele petalelor florilor sunt peri care pot provoca mâncărimi pe mâini, trebuie evitat să atingi fața și ochii, după ce le culegi.



This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Antiinflamatorul lumanarica

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×