Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

MDF vensterbank: Het maken van een vensterbank van MDF

Doe-het-zelvers opgelet! MDF is een veelgebruikt bouwmateriaal. Het is een simpele houtsoort, want het is zacht en stevig. Juist door de zachtheid van de plaat is het gemakkelijk te bewerken, waardoor het voor iedere klusser een perfect materiaal is.


MDF is eigenlijk niet echt hout, want het is een plaat van samengeperste houtvezels gemengd met verschillende harssoorten. MDF splintert niet en is dus een veilig materiaal. Het is licht, stevig en zacht. Dat alles zijn voordelen bij bouwmaterialen, vooral voor doe-het-zelvers. Een groot bijkomend voordeel is de prijs.
MDF wordt meestal alleen binnenshuis gebruikt, want door de structuur van de platen neemt het snel en veel water op. Hierdoor kan MDF uitzetten, wat voor veel problemen zorgt.

Puzzels, kasten en tafels, alles kan Van Mdf worden gemaakt. Een bijzondere en minder vaak voorkomende toepassing van MDF is in 'de vensterbank'. Deze toepassing zullen wij beter uitlichten in dit blogartikel. Er zijn in totaal maar 3 stappen, want MDF is een simpel materiaal waar zelfs een niet-klusser een heel eind mee kan komen.

Kijk uit voor vocht

Vocht is, zoals al vermeld, een groot probleem voor MDF. MDF-platen hebben een hoog zuigvermogen en zetten uit bij overmatig vocht in de omgeving. Bij vensterbanken is de kans op vocht extra groot, dus pas daarmee op.
Vochtproblemen kunnen worden beperkt door een goede grondlaag op de plaat, kijk daarvoor naar ons blogartikel over het verven van MDF (interne link).




Stap 1

De eerste stap is om de vensterbank goed af te meten. Hou rekening met een kleine speling door vocht, maar ook omdat materialen in de zomer een beetje uitzetten. Is het dus koud buiten, houd dan rekening met meer speling dat als het hoogzomer is.
Zaag de MDF-platen op dezelfde afmetingen als opgemeten (een klein beetje korter is dus beter).



Hoe diep mag de vensterbank worden?
Daar zijn eigenlijk geen richtlijnen voor. Pas er wel voor op dat er tussen de radiator en de vensterbank een afstand van minimaal 15 centimeter is vereist.



Stap 2

Verf de platen. Dat klinkt gemakkelijk, maar er komt meer bij kijken dan in eerste instantie gedacht kan worden. Je moet namelijk eerst grondverf gebruiken, om de vochtopname van de plank te beperken en egaliseren. Na het gronden is het aangeraden om de platen zachtjes af te schuren met fijn schuurpapier. Daarna kun je de tweede verflaag aanbrengen, deze verflaag heeft de gewenste kleur. Na deze verflaag kun je ervoor kiezen om een derde verflaag aan te brengen, na opnieuw schuren, in de juiste kleur. De derde laag is aangeraden als de kleur na de tweede keer niet goed genoeg is, maar het is niet verplicht.



Door het gronden en verven is het zuigvermogen van de plaat minder dan voorheen, waardoor de toepassing als vensterbanken beter is. Zorg er wel voor dat je alle zijden van de MDF-plaat verft, want anders kan de plaat kromtrekken. Verf de platen in een kamer met dezelfde vocht- en temperatuuromstandigheden als de plek waar de platen bevestigd zullen worden. Zo weet je zeker dat de plaat niet ineens zal krimpen of uitzetten.



Stap 3

Bevestig de MDF-platen. Dit is een redelijk gemakkelijke stap. Met schroeven kun je de platen vastmaken, maar ook het gebruik van houtlijm is mogelijk. Gebruik schroeven als de ondergrond stevig genoeg is om schroeven te houden en niet zal scheuren. Lijm is iets minder stevig, maar werkt wel op verschillende ondergronden.
Doe lijm op beide vlakken (de MDF-plaat en de ondergrond) en laat het drogen. Daarna pas lijm je deze twee aan elkaar. Uitleg over de lijm staat op het etiket.



Je zelfgemaakte MDF-vensterbank is klaar. Het is stevig, mooi en goedkoop. Iedere doe-het-zelver kan hier raad mee. Succes met Het Maken Van de MDF vensterbank! Heeft u vragen, stel ze gerust!



This post first appeared on Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®, please read the originial post: here

Share the post

MDF vensterbank: Het maken van een vensterbank van MDF

×

Subscribe to Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×