Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Fıtık Türleri ve Tedavisi

Fıtık, Cilt duvarında bazı nedenlerden dolayı meydana gelen şişliklerdir. Fıtık nedeniyle oluşan şişlikler zamanla ortaya çıkarken bir müddet sonra kaybolabilir. Bu belirtiler, fıtık çeşitlerine göre tamamen değişiktir. Fıtık çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; kasık fıtığı, uyluk fıtığı, Mide fıtığı, bel fıtığı, boyun fıtığı ve  göbek fıtığıdır.

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Kasık Fıtığı: Kasık fıtığı, kasık bölgesinde bulunan dokuların zayıf oluşundan dolayı, oluşan fıtık kasık bölgesine girip çıkabilir. Kasık fıtığı hareket etmeden sabit şekilde durabilir. Fakat bu şişlik öksürme, aksırma, ıkınma, ağır kaldırma gibi zorlayıcı ve karın için basınç yapıcı hareketlerden dolayı daha rahatsız edici hale gelebilir. Özellikle  sağ kasıkta daha fazla fıtık şikayetleri görülmektedir. Muayenede rahatlıkla teşhis edilebilir.

Uyluk Fıtığı: Uyluk fıtığı, gebelik döneminde olan ve aşırı kilolu kadınlarda sık sık görülür. Fıtık nedeniyle meydana gelen şişlik bacağın üst kısmında görülür. Genellikle hamile kadınlarda, doğum esnasında yaşadıkları zorlanmalardan dolayı ortaya çıkar. Kuvvetli öksürük, devamlı ıkınma, kabızlık yada ağır kaldırma uyluk fıtığına neden olacak nedenler arasındadır. Doktorun fiziksel muayenesiyle teşhisi yapılır.

Mide Fıtığı: Mide fıtığı, herhangi bir zorlama sonrası, midenin diyaframdan sarkmasıyla meydana gelir. Sarkma sonrası diyafram görevini tam olarak yerine getiremez. Bunun sonucu olarak mide asidi yemek borusuna doğru akmaya başlar. Mide fıtığı fazla kilolu kişilerde karında oluşan yağların mideye sıkışmasıyla oluşur. Basınç yapan öksürük, devamlı kusma, ağır kaldırma gibi nedenler de mide fıtığına yol açabilir. Ağrılar, yemek sonrası kendini daha fazla gösterir. Kilo verilmesi tavsiye edilir ve ilaç tedavisi yapılır.

Bel Fıtığı: Hayatımızda, her yaştan insanın sık sık bu rahatsızlığı yaşadığını görürüz. Şiddetli ağrılı ve normal yaşamı çok kötü etkileyen bir hastalıktır. Ağır kaldırma, fazla kilo, kazalar, ani hareketler, omurgayı zedeleyici hareketler nedenler olarak sayabiliriz. Hareketsiz gecen bir yaşantı da bel fıtığı oluşumunu yol açabilir. Bel fıtığı bel ağrısı, bacak ağrısı, ayak ağrısı, ayak ve bacakta uyuşukluk, refleks kaybı, dengesizlik, yürümede zorlanma gibi bir çok şikayetler yaratır. Bel fıtığının tedavisi, kişi dikkat ederse kolay aşılır, dikkat etmezse  bu sıkıntıları ömür boyu çeker.

Boyun Fıtığı: Boyun omurları arasında bulunan disklerin yıpranması sonucu oluşur. Sertleşen ve kayan diskler sinirlere baskı yapmaya başlar. Bu baskı sonucu, baş ağrısı, kollarda ağrı ve uyuşmalar başlar. Yaşlanma, kazalar, darbe, stres ve sigara bu hastalığa neden olmaktadır. Tedavisi, başlangıçta ilaç ve bir takım egzersiz önerilir, geçmezse cerrahi müdahale yapılır.

The post Fıtık Türleri ve Tedavisi appeared first on Medcezir.net.



This post first appeared on Medcezir.Net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B, please read the originial post: here

Share the post

Fıtık Türleri ve Tedavisi

×

Subscribe to Medcezir.net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×