Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Varis Sebepleri ve Tedavisi

Tags: varis varisler

Varis, daha çok alt bacak kısımlarında, derinin altında toplardamarlarda meydana gelen genişlemeler ve büyümelerdir. Sadece bacak damarlarında değil, vücuttaki başka yüzeysel damarlarda da Varis oluşabilir. Ancak bütün vücudun ağırlığını taşıyan, baskı altında olan bacaklarda daha fazla görülür. Bacak toplardamarları yüzeysel ve derin venler şeklindedir. Damarların bağlantısını yapan birleştirici kominikan damarlarda bulunmaktadır. Toplardamarların işlevi kanı kalbe geri gönderen sistemde gerçekleşir. Kalbin pompaladığı temiz kanı atardamarlar dağıtır, kirli kanı da toplardamarlar toplar. Bacaklardaki kaslarda bu sistemin işleyişinde etkili olur. Kaslar kasıldığında damarlarda olan kapakçıklar basınç altında kalır ve kılcal damarlarda bundan etkilenir. Bu kanın geri gitmesinde etkili olur.

Varis kimleri etkiler?
Varis toplumda en fazla kadınları etkiler. Bunun yanında uzun süre ayakta kalanlarda, ailesinde genetik olarak varis olanlarda, aşırı kilolu olanlarda ve dolaşım bozukluğu sorunu olanlarda varis bakımından risk altındadır. Varis toplumda % 20-40 oranında görülen bir rahatsızlıktır. Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bazı kişilerde dışarıdan görünmese de, yakınmalara yol açar. Bacak ağrıları, bacaklarda yorgunluk hissi, ağırlık hissi gibi şikayetler olur. Özellikle günün sonunda varisi olanlar oturarak rahatlamayı isterler. Bacaklarını yukarıya kaldırarak dinlenirler. İlerlemiş varislerde bacaklarda renk değişimine neden olup, yara oluşturabilir.
Varis nasıl sınıflandırılır?
Bacak damarlarındaki kapakçıklardaki hasara, aşağı tarafa basınç artışına göre farklı büyüklükte olan varisler oluşabilir. Bu varisler genel olarak üç farklı şekilde sınıflandırılır.
Büyük varisler: Bariz olarak deriden çıkıntı yapmış olan, 4-15 mm çaplarındaki varislerdir.
Orta boydaki varisler: Deriden hafif derecede çıkıntı yapan, 2-4 mm çaplarındaki yeşil renkli varislerdir.
Kılcal varisler: Bu varisler deride çıkıntı yapmaz, bazıları fark bile edilmez. En fazla 1-2 mm çaplarında olur. Renkleri de kırmızı, mor tonlarındadır.
Varis teşhisi nasıl yapılır?
Genellikle fiziki muayene sonrasında varis tanısı konulabilir. Fakat kesin teşhis için doppler ultrason tetkiki ve damar sisteminin muayenesi yapılmalıdır. Gerekirse radyoloji uzmanı tarafından venografi denilen radyolojik tetkik yapılabilir. Varislerin tedavisinde doğru teşhisin, varis derecesinin belirlenmesinin ve uygun tedavi seçeneğinin uygulanması önemlidir.
Varis tedavisi nasıl yapılır?
Varis tedavisinde kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Tedavilerin ayrımı düzeltici ve koruyucu olarak yapılabilir. Tedavide varis çorabı kullanımı koruyucu tedaviyi etkin kılarken, lazer, cerrahi girişim, skleroterapi düzeltici tedavi seçenekleri olarak kullanılır. Özellikle lazerle varis tedavisi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Çünkü lazer sayesinde varisli damar kullanım dışı bırakılmakta ve hastanın normal yaşamına dönüşü hemen olmaktadır.

The post Varis Sebepleri ve Tedavisi appeared first on Medcezir.net.



This post first appeared on Medcezir.Net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B, please read the originial post: here

Share the post

Varis Sebepleri ve Tedavisi

×

Subscribe to Medcezir.net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×