Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Bullet journal – millä alkuu




Parasta Viimeisen Vuoden Aikana on kaksi uutta innostuksen kohdettani – bullet journal ja plannerit sekä kasvit. Kummatkin ovat tulleet mukaan päivittäiseen arkeeni ja vaikuttavat erittäin positiivisella tavalla omaan hyvinvointiini. Tänään kirjoitan teille bujoilustani ja siitä, miten hitaasti ja varmasti löysin siinä oman tyylini. 

Bujoilu on viimeisen Vuoden Aikana noussut todella suosituksi ja alunperin sen on kehitellyt Ryder Carroll. Bullet journalissa yhdistellään kalenteria, erilaisia listoja ja  esimerkiksi päiväkirjaa täysin vapaasti omalla tyylillään. Ennen kaikkea se on työkalu ajan- ja elämänhallintaan. Parasta tässä on se, että jokainen tekee juuri sillä tavalla mikä toimii itsellään parhaiten. Vuoden aikana on tullut kokeiltua paljon eri tyylejä ja tapoja bujoilla,  intoa olen etsinyt pinterestistä, instagramista ja facebookista esimerkiksi yli 8000 jäsenen Bullet Journal Suomi -ryhmästä.




Alkuun pääsee ihan perus vihkolla ja kynällä, mitään muuta et tarvitse. Jos haluat voit tehdä alkuun sisällysluettelon, mutta sekin on täysin makuasia kuten sivunumerotkin. Oma tapani bujoilla on se, että teen alkuun sisällysluettelon ja vuosikatsauksen. Sen jälkeen lähden tekemään mitä mieleen tulee esimerkiksi erilaisia tavoitesivuja, seurantoja kuukautisista tai laskuista, kiitollisuuspäiväkirjan tai erilaisia trackereita. Trackereilla on helppoa seurata asioita viikoittain tai kuukausittain eri asioita kuten kasvienhoitoa tai tapoja. Juuri trackereiden ansiosta tartun bujoon päivittäin ja myöskin olen onnistunut lisäämään elämääni rutiineja, joiden luominen ilman seurantaa on jäänyt vain kaukaiseksi haaveeksi.

Viikoittaisen tapaseurannan rinnalla minulla on mieliala- ja kipuseuranta sekä to do -lista. En mitään viikkokalenteria ole bujooni tehnyt, sillä siihen tarkoitukseen minulla on A5 kokoinen kalenteri-planneri, jota kannan kaikkialla mukana toisin kuin bujoa. Alkuun olen kyllä kokeillut viikkoaukeamia, kuukausiaukeamaa ja niiden sekoituksia, mutta ne eivät minulla toimineet. Myöskin liiallinen eteenpäin tekeminen ei minun kohdallani toiminut, vaan teen bujoa viikko kerrallaan rauhassa. Bujoon tarttuessa rauhoitun, unohdan muun maailman ja ikävätkin asiat. Bujoni ei ole sisältä mikään kauhean selkeä, kaunis tai ihmeellinen, mutta minulle se on tärkeä. Jos ensimmäinen bujoni oli harjoituskappale niin koen nykyisenkin bujon kohdalla menneeni niin paljon eteenpäin, että välillä herää ajatus aloittaa uusi puhtaalta pöydältä. Ennen kaikkea haluan pyhittää bujon kivoille ja iloa tuoville asioille.

Ensimmäinen pistesivuinen bujoni oli halpa ja myöskin samalla huono, into meinasi kuolla heti alkuun paperin laadun takia. Sen takia aika nopeasti rupesin vertailemaan vaihtoehtoja ja eksyin myös Vihkokauppaan. Pistesivut eivät ole pakolliset, mutta ainakin minun kohdalla se helpottaa hommaa. Bujoilijat jakautuvat omien suosikki merkkiensä taakse, joista tällä hetkellä suosituimpia ovat Leuchtturm1917 ja Nuuna. Niissä paperit ovat eri paksuisia, sävyisiä ja pinnoitteisia ja kaikki nämä asiat jakavat bujoilijoiden mielipiteitä. Omaan makuuni on paksumpi Nuuna, mutta moni vannoo kovakantisen Leuchtturmin eli tuttavallisemmin Letun puoleen. Hinta voi aluksi säikäyttää, mutta olen sitä mieltä että laadusta kannattaa ja pitää maksaa.




Tällä hetkellä minulla on L koon Voyager Nuuna ja sen kaverina kansissa kulkee myös vihko, jossa on vielä erikseen pitkän tähtäimen listoja. Olen laittanut Nuunan kansien väliin, sillä sellaisenaan pehmeät kannet ottivat repussa turhan paljon damagea, jonkin verran tulee bujon kanssa kuljettua myös kodin ulkopuolelle esim. reissatessa. Nykyinen Nuunani on kestänyt n. puoli vuotta ja uskon sen vielä riittävän melkein toisen samanmoisen ellen nyt kauheasti innostu lisää. Muistikirja kestää usein sivumäärästä riippuen kuukausista jopa vuosiin oman käytön mukaan. Osassa Nuunista on nahkasekoitteiset kannet, joten jos olet vegaani niin muista kurkata materiaali ennen ostoa.

Bujo voi olla todella minimalistinen ja olen itsekin mennyt vuoden aikana siihen suuntaan, mutta ei koristelu kiellettyä ole. Helppoja tapoja koristella on erilaiset sivellintussit, joita voi käyttää joko yliviivaamiseen, rajaamiseen, otsikoihin, piirtämiseen ym. Olen itse rakastunut Tombown tusseihin, jotka ovat todella monipuolisia käyttää ja ainakin omassa käytössäni sivellin pää on kestänyt hyvin. Myös washiteipit eli (kuviolliset) paperiteipit on helppo ja kaunis tapa piristää bujoa. Washeilla voi myös tehdä "kirjanmerkkejä" sivun viereen käytetyimpien sivujen kohdalle, käytän siihen tarkoitukseen myös ohuita Priman magneetti kirjanmerkkejä. Välillä tulee laitettua väliin myös kauniita tarroja, mutta nekin ovat makuasioita ja käytän niitä enemmän kalenterissa. 




Oma suosikki kauppani bujoiluun ja plannereihin liittyen on Se Hämeenpuiston Vihkokauppa Tampereella (verkkokauppa), jossa vierailenkin erittäin usein. Tämä on lämmin suositus, ei mainos kuten eivät linkitkään ole. Löydät tarvikkeet aloittamiseen myös esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta. Kuitenkin alkuun pääsee todella vähällä ja innostuksen kasvaessa voi kasvattaa myös tarvikkeistoa. Erilaisia bujoiluun ja plannereihin liittyviä verkkokauppoja on Suomessa useita, jotka löydät helposti Planner Lovers Finlandin sivuilta listattuna.

Mielestäni kaikista suurin asia, joka vaikuttaa bujoiluun itse bujon lisäksi on kynät. Hyvällä kynällä on kiva kirjoittaa ja tehdä bujoa ja tässä asiassa minusta on tullut kauhean kranttu. Mitä ohuempi kynä sen parempi ja läpi ei saisi vuotaa sivusta. Tällä hetkellä suosikkejani on muji 0.38,  staedtler pigment liner 0.05 sekä ohh deerin ja arden rosen yhteistyössä tehdyt kauniit geelikynät. Minulle tärkeää on, että kynä liukuu paperilla kauniisti ja sulavasti, tekemisen pitää olla helppoa.




Bujoilun vahvuuksiin kuuluu myös se, että välillä voi pitää taukoa ja tarttua myöhemmin siihen mihin on jäänyt kun siltä taas tuntuu. Bujo muotoutuu tekijänsä näköiseksi ja tässä hommassa ei nutturan kannata olla liian tiukalla. Alkuun on hyvä kokeilla eri tyylejä, tapoja ja välineitä. Virheitä tulee ja homma ei siihen kaadu. Parhaimmassa tapauksessa bujosta voi saada paljon irti ja sen avulla voi saada aikaa itselleen tärkeille asioille. Etsi inspiraatiota sekä vertaistukea netistä ja anna mennä – vain taivas on rajana!


Hyviä sivuja ja vinkkejä alkuun pääsemiseen:
Bullet journal - mikä se on? / Planner Lovers Finland
http://bulletjournal.com/ (englanniksi)
Ensiaskeleita bujoiluun / Kalenterimania
10 neuvoa bulletjournalin aloittajille / Pieni muistikirja
4+1 vinkkiä Bullet Journalin aloittamiseen / Tiiajenny




Tulen jakamaan teille myöhemmin myös ideoita erilaisista listoista ja tapaseurannoista. Jos sinulla herää kysymyksiä tai haluat minun kirjoittavan tietystä aiheesta bujoiluun liittyen niin laita kommenttia tai sähköpostia tulemaan! ♡

Voit seurata minua instagramissa, facebookissa ja pinterestissä!


This post first appeared on Turkooseja Unelmia, please read the originial post: here

Share the post

Bullet journal – millä alkuu

×

Subscribe to Turkooseja Unelmia

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×