Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Primele 100 de zile ale Administrației Trump: un eșec calificat

Ca să-l parafrazez pe Donald Trump, termenul de 100 de zile pentru evaluarea unei puteri politice este artificial. Într-adevăr, standardul 100 de zile reprezintă un interval de timp mult prea mic pentru a da un verdict final în cazul unei administrații sau unei guvernări. Însă se pot identifica o serie de tendințe care mai încolo se pot dovedi fundamentale.

Incompetența politică și administrativă

Lipsa de experiență politică anterioară câștigării alegerilor se dovedește un handicap major pentru Donald Trump. Acest aspect se traduce în practică în incompetență politică și administrativă. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este tentativa Administrației Trump de a elimina și înlocui Affordable Care Act (Obamacare), cu o altă lege a sănătății. Proiectul susținut de administrație a fost respins de aripa radicală a republicanilor din Congres, Freedom Caucus. În condițiile în care Partidul Republican controlează atât Casa Albă cât și cele două camere, eșecul adoptării unei noi legi a sănătății în primele 100 de zile este unul de proporții, având în vedere valul de așteptări pe carel l-a creat. Acest insucces demonstrează inabilitatea președintelui Trump de a genera consens în interiorul propriului partid. Un aspect hilar al proiectului susținut de actuala administrația este că ar fi lăsat fără asigurare medicală în jur de 24 de milioane de americani, o bună parte dintre aceștia votanți Trump sau republicani.

Un alt exemplu care demonstrează incompetența administrativă a noului președinte este absența nominalizărilor pentru o serie întreagă de funcții cheie de subsecretar de stat și directori sau directori adjuncți. Nu este clar în acest moment de ce s-a întârziat atât de mult acest proces. Una din explicații ar fi reticența președintelui și a anturajului său în a numi republicani care l-au criticat în timpul campaniei electorale, așa numita tabără „never-Trump”.

O a doua explicație ar putea fi o strategie de reducere a statului federal, prin evitarea ocupării anumitor poziții administrative, urmând ca acestea să fie eliminate în următoarele exerciții bugetare. În sprijinul acestei explicații sunt declarațiile lui Steve Bannon cu privire la „destructurarea statului administrativ” ca fiind una din prioritățile Administrației Trump. Printre departamentele afectate de lipsa unor nominalizării sunt cel de Stat și Pentagonul.

Alte eșecuri și semi-eșecuri legislative s-au derulat în ultimele săptămâni. Reforma fiscală anunțată de Trump prin care impozitul pe profit este redus la 15% a fost făcută publica înainte ca să existe un proiect de lege redactat în acest sens. Finanțarea zidului de la granița cu Mexicul, unul din proiectele pe care s-a fundamentat campania lui Trump, a fost scoasă din bugetul pe 2017.

Trump se poate „mândri” cu un singur succes în aceste 100 de zile, nominalizarea și confirmarea judecătorului federal Neil Gorsuch la Curtea Supremă.

Integritate și transparență

Una din promisiunile fundamentale cu care Donald Trump a câștigat alegerile în 2016 a fost că va „asana mocirla” (drain the swamp) care este Washington D.C., adică va elimina încrengătură de interese politico-economice care denaturează sensul democrației americane. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar mlaștina s-a extins în cele 100 de zile de la preluarea mandatului. Cel mai bun exemplu în acest sens este imperiul imobiliar al magnatului ajuns președinte, avocații acestuia încercând cu greu să-l „dezlege” pe Trump de numeroasele sale interese  private.

Un semnal prost este și promovarea rudelor președintelui în funcții. Fiica acestuia, Ivanka, a fost numită asistent special al președintelui, iar ginerele lui Trump, Jared Kushner joacă rolul de ambasador intinerant, subminând practic rolul Secretariatului de Stat.

Pe lângă cazurile evidente de nepotism din Administrația Trump, cea mai mare parte dintre cei numiți pentru a gestiona diferitele agenții guvernamentale sunt foști lobbiști care au militat anterior pentru eliminarea reglementărilor din domenii sensibile cum ar fi cel financiar bancar, mediu sau energie. Este greu de crezut că odată ajunși în funcții aceștia nu vor promova agendele care i-au consacrat pe culoarele Congresului, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Scott Pruitt, șeful EPA.

Alte probleme legate de integritatea administrației sunt hotelul Trump Interntational din Washington D.C. unde delegații internaționale sunt găzduite înainte de a se întâlni cu președintele, ceea ce înseamnă că Trump beneficiază de foloase necuvenite din partea unor guverne străine, fapt interzis în mod explicit de constituție (Emoluments Clause). Iar în plan extern, brandul Trump, beneficiază de tratament preferențial, din partea altor state, cum este cazul Chinei, în speranța probabilă a unui tratament similar din partea președintelui american.

Tot la capitolul integritate și transparență atitudinea Administrației Trump față de presă și public în general a fost neconstructivă și incompetentă. Casa Albă a renunțat să mai publice numele celor care se întâlnesc cu președintele. Presa mainstream, adică tot ce nu este Fox News sau Breitbart, a fost categorisită ca fiind mincinoasă și că răspândește neadevăruri (fake news). Acesta este unul din leitmotivurile lui Trump, mai ales în tiradele sale aproape zilnice de pe Twitter împotriva criticilor săi. Din păcate proaspăt instalata administrație stă sub semnul corupției și venalității.

Mandatul lui Trump este unul dificil, nu neapărat din cauza opoziției la adresa, cât mai ales a lipsei de experiență politică. Situația este complicată și de faptul că Republicanii nu au mai fost la guvernare timp de 8 ani și în această perioadă de timp au adoptat tactici obstrucționiste, care sunt inutile o dată aflați la guvernare. Cel mai bun verdict în ceea ce privește activitatea sa în primele 100 de zile e dat de modul în care a fost percepută de către cetățenii americani, approval rating-ul lui Trump este  în jur de 40%, cel mai scăzut de când se fac măsurători în acest sens (este aproximativ la același nivel cu al lui George W. Bush la încheirea mandatului în 2008).

George VIŞAN

O variantă a acestui articol a fost publicat în Revista 22




This post first appeared on Civitas Politics, please read the originial post: here

Share the post

Primele 100 de zile ale Administrației Trump: un eșec calificat

×

Subscribe to Civitas Politics

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×