Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

O notă despre legitimitate

Legitimacy in governance remains a concept too esoteric for mere politicians to grasp. Literature and the book may be required. (Charles Hill, Grand Strategies and Literature, New Haven: Yale University Pres, 2011, p. 368)

Sau în traducere liberă, legitimitatea în cadrul actului de guvernare este un concept mult prea sofisticat ca politicienii de rând să-l înțeleagă.

Unul din principalele argumente folosite pentru a critica și delegitima protestele din România din ultimile zile este faptul că vor să schimbe rezultatul alegerilor. Pe scurt au fost alegeri pe 11 decembrie și PSD le-a câștigat, pe urma a format guvernul. Bună, rea, majoritatea ce a rezultat după scrutin trebui lăsată să guverneze. Dacă protestul vizează schimbarea rezultatului alegerilor sau împiedicarea actului de guvernare, atunci nu mai este legitim.

Acesta este însă un argument fals și periculos.

Într-o democrație deciziile se iau cu majoritate de voturi, însă majoritatea nu poate să limiteze drepturile opoziției. De asemenea, majoritatea nu poate acționa ignorând legile și normele de funcționare ale democrației. Legitimitatea este conferită de voința cetățenilor prin intermediul mecanismelor și procedurilor statului de drept. A acționa împotriva acestor mecanisme, premeditat și cu rea voință, pune orice guvern, grup de cetățeni sau organizație politică în afară normelor democratice.

Scopul ordonanței privind modificarea codului penal nu este acela de a remedia sau de a pune în acord niște decizii ale Curții Constituționale cu textul de lege, ci de a schimba radical atât sensul deciziei, cât și al legii, pentru a favoriza un anumit grup. Practic, prin această ordonanță, se legalizează delapidarea din fondurile publice și abuzurile, până la un anumit prag stabilit arbitrar. Este un atac direct contra supremației legii și a egalității în fața legii. Este un cec în alb dat hoților.

Pe cale de consecință alianța PSD-ALDE nu mai poate fi lăsată să guverneze având în vedere evoluțiile din ultimele zile. E ca și cum un piroman ar fi lăsat să păzească un depozit de carburant. Atunci când sistemul de balanțe și contraponderi nu mai poate să țină în frâu abuzurile unei majorități, cetățenii sunt chemați să le pună capăt.

Schimbarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie 2016 prin proteste și împiedicarea cabinetului Grindeanu să guverneze nu numai că sunt legitime în acest moment, sunt necesare.

George VIŞAN

Foto credit: AP/Vadim Ghirda




This post first appeared on Civitas Politics, please read the originial post: here

Share the post

O notă despre legitimitate

×

Subscribe to Civitas Politics

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×