Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

קבר שיח׳' אלחמא *

כיפת השיח'ים של אזור אלחמא (קובת משאיח' אלחמא) ביער לביא

בקצה המזרחי של בית הקברות של הכפר הערבי הנטוש לוביה ( لوبيا), ממזרח לצומת גולני, מדרום לקיבוץ לביא, נמצא מבנה כיפתי של קבר שיח׳' אלחמא. פעמים רבות ראיתי שלט הכוונה לשיחי אלחמא בנסיעות שלי בין צומת גולני לטבריה. סקרנותי גברה וסוף סוף פניתי לכביש הגישה לקיבוץ  לביא לחפש את "Al Hama Dome״. בפעם הראשונה נסעתי כמה קילמטורים בדרכי עפר ולא הצלחתי. בפעם השניה ניגשתי למזכירות הקיבוץ וגם הם לא ידעו. בפעם השלישית חבר קיבוץ אמר לי שזה בצד השני של כביש 77. אכן חבר קיבוץ צדיק!
המבנה של קבר השיח'ים (בצד הדרומי של כביש 77) הוא רבוע, מקורה בכיפה המסתיימת בבליטת אבן. הוא בנוי אבני גוויל וגזית ואטום משולשת צידיו. הכניסה היא דרך מעבר עם קשת בקיר הצפוני. האתר מוזנח כיום, המבנה מט לנפול ועשבים עולים בקירותיו, הדרוזים אינם נוהגים לעלות אליו לרגל.

פרסקו בבית הקברות

במקור הקברים בבית הקברות היו מצופים גבס לבן מקושט – כלומר פרסקו. ניתן למצוא כמה דוגמאות ששרדו.

זיהוי השיחי׳ים

לפי אמונת הדרוזים, מצוי כאן קברם של שני מפיצי הדת הדרוזית במאה ה-11 – שיח'ים קדושים. ההיסטוריון הדרוזי שיח'עבד אלמלכ מוחמד אל-אשרפאני (األشرفاني) בן המאה ה-17 כתב בספרו עומדת אל- עארפין (عمدة العارفين):
"אלחמא הוא חבל ארץ בקצה מישור עכו מצד ההר, במבואות המזרחיים של כפר כנא, ומכפריו דאמא ואלסאפריה, והשיח'ים הם אבו אלדרע ג'אושן (ابو الدرع جوشن) ואבו אללקא תיאבת (ابو اللقا ثابت) … ג'ושן היה בכיר יותר מת'אבת.״

הדרוזים התחילו לבסס את האמונה הדרוזית בארץ ישראל במאה ה11 ולהפיצה במרחב (דאעווה). חלק מיושבי הארץ הצטרפו לאמונה תחת שלטון הפאטמים, לפי האימרה "הנתינים לפי דת מלכם" – "الناس على دين ملوكهم". זו בתקופת המסיונריות של התנועה "אל-דאעווה אל תאוחידייה". שיח'ים אלה היו אאל תראב (אנשי אדמה), כפי שכונו שיח'ים שפעלו בתקופת הפצת דת הייחוד הדרוזית. כפריהם, דאמא, ואלספאריה היו במזרחו של הגליל התחתון באזור תל אדמי בבקעתיבנאל. הכפרים הללו ננטשו בידי הדרוזים.

הימצאות קברי השיח׳ים אינה מבוססת על מקורות וודאיים והיא נשארת מבחינת המחקר בגדר של השערה. בחוברת מס' 042 של כתב העת אריאל, "הדרוזים ומקומותיהם הקדושים", כותב שמעון אביבי, שמבנה זה הוא בעצם קברם של שני השיחים מפיצי הדת הדרוזית במאה ה-11 באזור אלחמא. לא הובאו מסמכים לבסס קביעה זו. כיפת השיח׳ים של אל חמא נקרא על יד תושבי כפר לוביה : נבי שוואמין. אמנם אין זכר לנביא זה בספרי הביוגרפיות של הנביאים : קצץ אל- 2 אנביאא (قصص األنبياء).

טרור גרפיטי

בכתב יד קצת עלג צבעו סיסמאות על הקירות: ״אינתיפאדה והתאבדות״, ״פלסטין״, ״בקרוב חוזרים לביתי״.

בירור מושגים

  • אלחמא – בקעת יבנאל: בִּקְעַת יַבְנְאֵל בערבית "סהל אלחמא" – سهل الحماه.
  • חרבת דמין (דאמיה או דאמה) – داما: אחד החורבה הגדולה (80 דונם) בבקעת יבנאל. לדעת חז"ל זו היא אדמי המקראית. במאה ה-11 תושבי הכפר הפכו לדרוזים ע"י שניים ממפיצי הדת הדרוזית בא"י. בתקופה הצלבנית המקום נקרא בשם "דאמיה".
  • אלסאפריה – السافرية: כפר ממזרח לכפר כנא בבקעת יבנאל. מיקום אינו ודאי.

לוביה – لوبية

כפר לוביה (لوبيا) היה כפר מוסלמי בגליל התחתון שהוקם לפני המאה ה-16. השם לוביה נובע מן השם העברי "לביא", עיירה יהודית בתקופת המשנה והתלמוד.התלמוד מזכיר פעמים אחדות פונדק דרכים שפעל בלוביא ושירת את העוברים בדרך מעכו לטבריה. בתלמוד (שקלים ז, ב) מסופר על עיגול גבינה שנמצא בפונדק דלוי (פונדק לוביא) ורבותינו התירו לאכול ממנו משום שני דברים: "משום מציאה ומשום רוב מהלכי דרכים", כלומר, משום שרוב עוברי האורח היו יהודים, סביר שיהיה כשר. לעומת זאת, זאב וילנאי טען ששם הכפר קשור בקטנית לוביה.
בתקופת המנדט לכפר לוביא היתה האוכלוסיה הגדולה בנפת טבריה. בלוביה התגוררו מספר משפחות עשירות. הכפר היה מוקד של אלימות פנימית והתנכלו ליהודי הסביבה. ב-20 ביוני 1939, בעקבות רצח נוטר יהודי, ביצעה ההגנה פעולת תגמול בלוביה בה נהרגו מספר גברים ונשים שלא היו קשורים לכנופיות. ערביי לוביה ברחו מהכפר וב-18 ביולי 1948. גםבית הקברות של הכפר הערבי לוביה ניטש בתש"ח. בקצה הדרום-מערבי של בית הקברות מחצבה עתיקה.

מסלול מומלץ ביער לביא

איך מגיעים?: מכביש 77 נכנסים בכביש הגישה לקיבוץ לביא ומיד פונים שמאלה. מיד פונים שמאלה לשביל עפר. נוסעים 200 מטר לחניון קק״ל וחניה. חוצים מתחת לכביש 77 דרך גשר ומגיעים ליער לביא. אני בירתי להתקדם בשביל המסומן סגול ולחזור בשביל המסומן שחור. בדרך פוגשים שרידי כפר לוביה, מערה, בית עלמין של גבעת אבני, בית קברות מוסלמי, מערה, קבר שיח׳' אלחמא, וחניון קק״ל. הכניסה ללא תשלום.

מסלול משפחתי ביער לביא
פניה שמאלה

גשר מתחת לכביש 77

שריד לוביה

יער לביא

בית העלמין - גבעת אבני

עצי זית עתיקים - כפר לוביה

יער לביא

יער לביא

מערה - יער לביא

בית קברות מוסלמי - יער לביא

שביל הבשורה ביער לביא

יער לביא- חידוש היער

יער לביא

בתי לוביה פוצצו ועל חורבותיהם החלה הקק"ל ב-1964 בנטיעת יער לביא. על שטחי לוביה הוקם הקיבוץ הדתי לביא.
איך מגיעים:
  • לבאים מכיוון עפולה, ממחלף הסוללים ומצפון: דרך תחנת הדלק "דלק" (מסעדת אל-מוכתאר), כחצי ק"מ ממזרח למחלף גולני לכיוון טבריה (כביש 77). זהו גם כביש הגישה למוזיאון גולני. מתחנת הדלק נוסעים כחצי קילומטר לכיוון המוזיאון ופונים ימינה לחניון לביא.
  • באים מטבריה: מכביש 77 פונים ימינה במחלף גולני לכיוון כביש 65 דרום.בכביש 65 פונים שמאלה לכביש משתלב המוביל לכביש 77 לכיוון טבריה. פונים ימינה לחניה של יער לביא.
 להורדת מפת PDF של מסלול הטיול ביער לביא לחצו כאן

מרכז שדה ויער לביא

בלב יער לביא הוקם בשנת 1978 מרכז שדה ויער לביא (לקבוצות בלבד). המרכז משתרע על שטח של כ-120 דונם ומתנשא לגובה של כ-300 מטר מעל פני הים בין הערים המרכזיות טבריה ועפולה. בשטח נמצאים שרידים של יישוב קדום, מתקני נופש ותיאטרון קסום. מרכז שדה ויער לביא מציע למבקרים אפשרויות לינה ומרכז למידה בנושאים של איכות הסביבה, ייעור, מים ומזהמי קרקע. 

  • איך מגיעים: כניסה למרכז שדה ויער ולאזור חידוש הנטיעות. כביש 65, כ-1.4 ק"מ מצפון לכניסה למושב אילניה. הגישה אפשרית לבאים מכיוון עפולה בלבד.
  • טל׳ מרכז שדה ויער לביא 04-6621000/2/3
  • פקס: 04-6621004

מרכז נטיעות יער לביא קק"ל – יער לביא

סע וטע

קרן-קיימת-לישראל ערוכה לארח תיירים, צליינים ואורחים מחו"ל – לטעת עץ במו ידיהם בישראל, ארץ התנ"ך. במטרה הזו הוקם מרכז נטיעות יער לביא, בית קיבוץ לביא וצומת גולני. מרכז הנטיעות פותח בסיוע ידידי קק"ל בדרום אפריקה, ולכן נקרא גם ״אתר הוקרה דרום אפריקה״ – למרות שמדינת דרום אפריקה מאיימתת לנתק יחסים עם מדינת ישראל. כל הנוטעים מקבלים תעודת נטיעת עצים, סיכת קק"ל דקורטיבית ותפילת הנוטע בשפתם.

אני הגעתי למרכז הנטיעות בתקוה לאמת שמועה שנמצאות כאן אנדרטות שפונו מצפון סיני לחורשה של ידידי קק״ל בדרום אפריקה. אכן בשלב מסוים הגיעו לכאן אך מזמן הועברו על ידי קק״ל ליעדים אחרים. בכל מקרה זכיתי לשבת בצל בקתת העץ של המרכז על כוס קפה עם שני יערנים נחמדים, אחד מורה דרך צעיר והשני היה גשש 30 שנה בצה״ל. תפקידם להפעיל את הנטיעות וגם לפקח על רעייה בלתי מבוקרת. כך נודע לי שמדי יום מגיעים אוטובוסים של תיירים, הרוב נוצרים, לנטוע עצים. המרכז מעוטר דגלי מדינות. קק״ל הכינה עבור באורחים נוסח ״תפילת נוטעי עצים״ באנגלית, גרמנית ועברית.

  • מחיר הנטיעה לעץ: $10 או 10 יורו.
  • שעות פתיחה:                ימים א'-ה': 15:00-08:00                     בימי ו' ובערבי חג: 12:30-08:00.
  • איך מגיעים: מכביש 77 נכנסים בכביש הגישה לקיבוץ לביא ומיד פונים שמאלה על פי שילוט ההכוונה למרכז הנטיעות יער לביא קק״ל.

The post קבר שיח׳' אלחמא * appeared first on הושבילים.



This post first appeared on Website Is Under Construction, please read the originial post: here

Share the post

קבר שיח׳' אלחמא *

×

Subscribe to Website Is Under Construction

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×