Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

קרב הקסטל – בדרך לירושלים – מבצע נחשון *

תולדות הקסטל

גבעת הקסטל מתנשאת לגובה 779 מ' בקצהו של הר מעוז, מעל כביש 1 (שנסלל על גבי תוואי דרך עתיק הקיים עוד מהתקופה הרומאית). משמעות השם במילה הרומית "קסטלום" (Castellum) אשר משמעותה מצודה – לשמירה על הדרך מן השפלה לירושלים. בימי הביניים היה קיים מבצר צלבני שנקרא "קאסטלום בלוואר" ( "Castellum Belveer" – מבצר יפה נוף). עד 1948 שכן על הגבעה יישוב ערבי קטן (104 תושבים) בשם אל-קסטל – המשמר את השם הרומי וגם שמר על הדרך לירושלים. בכפר היה קברו של שייח' אחמד אל-קראקי שנהרס.

קרב הקסטל

במלחמת העצמאות הקסטל הפך לעמדה מרכזית בדרך לירושלים. נחצבו תעלות קשר והוקמו עמדות מבוטנות (חלק מהתעלות והביצורים הוקמו לאחר כיבוש המקום). קרב הקסטל נערך בין 3 באפריל 1948 – 9 באפריל 1948 במסגרת מבצע נחשון, בין כוחות ההגנה שכללו יחידות מחטיבת עציוני ומהפלמ"ח לבין כוחות ערבים לא סדירים. חשיבותו העיקרית של הקרב היתה בשמירת הדרך לירושלים פנויה, בעובדה שקרב זה נוהל בלילה ולראשונה נכבש ונהרס כפר ערבי. שלוש פעמים עבר הקסטל מיד אל יד .

הקדמות לקרב הקסטל

בינואר התפתח קרב בין יחידת פלמ"ח ולוחמים ערבים מקומיים שהסתיים לאחר התערבות הצבא הבריטי.  בינואר ופברואר אהרן חיים כהן, מייסד המחלקה לפועל הערבי של ההסתדרות, פעל להסדרת הסכמי שלום עם הכפרים וביניהם אל-קסטל. בחודשים לאחר מכן לוחמיו הבלתי סדירים של עבד אל-קאדר אל-חוסייני לא הורשו להישאר בכפר ונאלצו לשוב לבסיסם בבית סוריק.

בליל ה-18 במרץ 1948 פשטו שתי מחלקות פלמ"ח מהגדוד השישי בפיקודו של גדעון פלאי (ג'וני) על הקסטל והרסו אגף בבית המוכתר. הקרב הסתיים במותו של פלאי וערבים רבים. לאחר התקפה זו החלה נטישת התושבים את הקסטל.

מדרום לקסטל הייתה מחצבה שהייתה מטרה להתקפות עוד משנת 1936. בראשית המלחמה הוקמו שלושה משלטים להגן על המחצבה. משלטים אלה היוו חיץ בין הקסטל ובסיסי הערבים שהיו בדרום –  בצובא, סטף ועין כרם.

  • משלט נחשון-מדרום למחצבה
  • המשלט המזרחי
  • משלט "בועז" מצפון למחצבה.

הכיבוש הראשון על ידי הפלמ״ח

ב-3 באפריל תקפו כוחותינו את הכפר. החי"ש נבחרו לחיפוי ולוחמי הפלמ"ח נבחרו לכיבוש הגבעה. הלוחמים טיפסו אל הגבעה, אבל התברר שהערבים נטשו את הגבעה, והיא נתפשה ללא קרב. הפלמ"ח עזב את הקסטל – עוזי נרקיס שהיה מפקד הפלמ"ח באזור, הסכים שהביבוש יבוצע על ידי הפלמ״ח ומיד יוחלף מיד על ידי כוח חי"ש. נותרו במקום רק כ-70 לוחמי חי"ש.

באותו יום (3 באפריל) הגיעה תגבורת ומאות לוחמים מכפרי הסביבה ותקפו את המשלטים של המחצבה. המגינים במשלט נחשון נאלצו לנטוש את המשלט ולסגת.

ב-5 באפריל חודשה ההתקפה וכבשו הערבים את המשלטים. ב-6 באפריל הם כבשו את המחצבה.

אנדרטה ללוחמי הפלמ״ח

הכיבוש הערבי על יד כוחות עבד אל-קאדר אל-חוסייני

בליל ה- 8-7 באפריל עלה עבד אל-קאדר אל-חוסייני עם שניים מסגניו לקסטל מסיבה כלשהי – אולי לברר מדוע שהונח ליד מטה מגינים לא התפוצץ. הרס"פ הפלוגתי מאיר קרמיול הבחין בשלשה וקרא להם בערבית (סלנג מקובל אז): "תעלו יא ג'מעה". עבד אל קאדר חשב שהוא בריטי וקרא לעברו "הלו בויס" (Hello Boys). עבד אל-קאדר אל-חוסייני, מנהיג והכוחות הערבים באזור ירושלים במלחמת העצמאות נהרג במקום. לא ברור אם קרמיול או פלמ״חניק אחר,משה כצנלסון, הרג אותו. הערבים רצו להעניש את המגינים כי "הציפור נפלה לכלוב ומי יודע מה העורבים מעוללים לה". כתוצאה מכך ביצעו הערבים התקפה מאסיבית על המקום, והקסטל פונה לאחר אבידות כבדות. זכורה פקודתו של המ"מ שמעון אלפסי "המפקדים יחפו והטוראים ייסוגו".

הכיבוש השני על ידי הפלמ״ח

לאחר כיבוש הכפר מצאו הערבים את גופת מנהיגם.כ-30,000 איש השתתפו בהלוויה. הוא נקבר בהר הבית. כוח חדש של לוחמי חטיבת הראל תפס את הקסטל ללא קרב בליל ה- 9-8 באפריל כי כאשר גילו הערבים את גופתו של מנהיגם, הם איבדו עניין בהחזקת המקום ויצאו לקבור את הגופה בהר הבית. חללי הקרב על הקסטל הובאו לקבורה בקברי אחים בבית הקברות הצבאי בהר הרצל.

הקרב הסתיים לאחר אבידות כבדות לשני הצדדים, בנסיגת הערבים מהאזור,פגיעה קשה בלוחמים הערבים המקומיים, ובפתיחה זמנית של הדרך לירושלים.

מה עושים בגן לאומי קסטל

  • הקסטל היא אתר מורשת לאומית בנקודה שחלשו כוחות ערביים על הדרך לירושלים במלחמת העצמאות. גם היום תיהנו מתצפית מקסימה לכל הכיוונים מבית המוכתר הנקודה הגבוהה בסביבה וכן ממצפור פייט.
  • לרשות המבקרים תחנות פעילות ODT קבוצתית להמחשת ערכים כגון רעות, מנהיגות, נחישות ואמינות.
  • אנדרטה לזכר נופלי קרב הקסטל.
  • סרט המתאר את קורות הקסטל מוקרן בבור מים עתיק.סרט נוסף חדש מוקרן במבואה לאתר.
  • אנדרטה שעוצבה בשנת 1980 על ידי יצחק ימין, תבליט של האזור ויד זיכרון למשוריינים

שעות פתיחה

  • שעון קיץ:
    • בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00.
    • בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00
  • שעון חורף:
    • בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00.
    • בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
  • בערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00 – 13:00
  • קבוצות: יש להזמין ביקור מראש בטלפון : 02-5955012
יצירת קשר:

 דמי כניסה, כניסת כלבים מותרת אם קשורים ברצועה וחסומים במחסום פה

מצורפת דפדפת האתר להורדה – עברית
מצורפת דפדפת אנגלית
מדריך למדריך – הולכים בשביל הערכים – ערכת הדרכה לפעילות באתר הקסטל המתחדש

מסלול המומלץ:

אתר ההנצחה בלטרון, "דרך בורמה", שער הגיא, שלוחת שיירות, אנדרטת פורצי הדרך לירושלים, הקסטל , בית הקברות הצבאי בקרית ענבים

ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.

ביבליוגרפיה:

  1. תשעה קבין, יצחק לוי (לוויצה), הוצאת מערכות, 1986.

  2. אטלס כרטא מתש"ך לתש"ח, מתל חי עד קום המדינה.

  3. דרך בורמה, אריה יצחקי.

  4. חברים מספרים על ג'ימי, הוצאת אריאל.

The post קרב הקסטל – בדרך לירושלים – מבצע נחשון * appeared first on הושבילים.



This post first appeared on Website Is Under Construction, please read the originial post: here

Share the post

קרב הקסטל – בדרך לירושלים – מבצע נחשון *

×

Subscribe to Website Is Under Construction

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×