Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Deze nu – Pascal Rijnja

Titel: Deze Nu
Auteur: Pascal Rijnja
Uitgever: Literatum
ISBN: 978 90 826 8480 3

Schrijven over tijdreizen is altijd lastig. Er komt veel bij kijken, wil je het verhaal kloppend krijgen. Als er ook Maar één draadje lijkt te rafelen, dan duikt de massa erop. Denk “Back to the Future” of “The Matrix”. Pascal Rijnja laat zijn hoofdpersonen niet door de tijd reizen, maar tussen diverse universa. En dat is nóg lastiger uit te leggen.

De theorie achter het boek is eigenlijk nog wel te volgen. Na een hoop quantumfysisch gebabbel leer je dat elk deeltje, altijd, in elke toestand aanwezig is. Dus wanneer je voor een kruizing staat en moet kiezen tussen links en rechts, splitst het universum zich in twee. Eén voor beide keuzes. Maar je bent je maar bewust van eentje. Je kent alleen “Deze Nu”. Maar er zijn dus ontelbare universa, die zich tegelijkertijd ontwikkelen. Dus zou je van het ene spoor op het andere moeten kunnen springen.

Op een universiteit in Marseille (Frankrijk) volgt Matson een college over spijt en een college over multiversa. Hij brengt die twee ideeën samen en kan niet stoppen erover na te denken. Matson en studiegenoot Lois komen tijdens een avondje chillen op het idee dat dit best een mooi bedrijfsconcept zou zijn. Ido, de vriend van Lois, ziet er ook wel wat in. Want stel je voor, dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Eeuwig zonde. Tenzij je gewoon naar het universum kan reizen waar je de andere keuze gemaakt hebt. Van “Deze Nu”, naar een andere nu (die dan weer Deze Nu wordt). Daar hebben mensen natuurlijk grof geld voor over.

Ze gaan op onderzoek uit en slagen erin een professor aan boord te krijgen. Als de rijkeluisjongen Thom zijn vriendin voor zijn ogen doodgereden ziet worden treedt hij ook tot het team toe. Het lijkt er steeds meer op dat het gaat lukken. Ondertussen gaan er bij anti-terreurgroepen alarmlichten branden. Voor ze het weten worden ze opgejaagd.

“Deze nu” wordt gepresenteerd als een scienethriller. Geen idee of dat een bestaande term is, maar ach, als je kunt spreken over legal thrillers, dan kan dit ook. Rijnja besteedt, vooral in het begin, erg veel moeite aan het uitleggen van het theoretische model van de multiversa. Klein bizar feitje, terwijl ik dit boek lees, kom ik via een Facebook-groep een link tegen naar een artikel waarin staat dat het multiversum écht zou bestaan! Dus de science zit wel goed. Ook het thriller element is duidelijk aanwezig. Dat begint al bij de eerste hoofdstukken. Niet zozeer door wát er gebeurt, als wel door het hoe. Want Rijnja doet niet aan een mooi linear verhaal. Hij gooit er af en toe een paar “glitches” in, waarin we een paar verschillende universa tegelijk zien.

“Deze Nu” is fascinerend en spannend. Maar toch laat Rijnja een hele grote steek vallen. Nee, dan heb ik het niet over de taalfouten, hoewel ik het erg storend vind dat de hoofdpersonen in minstens twee gevallen worden gecremeerd (verast) inplaats van verrast. Nee, dat wil ik met alle liefde door de vingers zien.

Wat wél storend is, is de manier van research die de hoofdpersonen uitvoeren. Ze beginnen met Google, om vervolgens met wat hackingtooltjes in het Darkweb te zoeken naar de oplossing. Zie je al wat hier niet klopt? Inderdaad, als het echt zo baanbrekend nieuw is, zal niemand het ooit hebben verzonnen, dús kan het onmogelijk online te vinden zijn. Goed, er is nog even die ene kleine drempel van het stabiliseren van de golffunctie. Maar guess what… zodra Matson de professor een ander perspectief op multiversa heeft geboden, heeft de goede man dit in een dagje opgelost.Hoe? Dat legt Rijnja ons (logischerwijs) niet uit.

Als het zo makkelijk zou zijn, dan was het allang gedaan. Dat de geheime dienst bewust op zoek is naar signalen dat iemand dit probeert te doen, laat eveneens zien dat alles wat ze verzinnen al bestaat. Trouwens, de zoekopdrachten van Matson en Lois komen vaak terecht bij de servers van diezelfde geheime dienst. Als je niet weet dat mensen iets te weten komen, waarom zet je het dan op een connected server?

Iets anders wat ik niet snap: waarom Frankrijk? Waarom Marseille? Goed, de auteur komt uit Rotterdam, dus de keuze voor een havenstad ligt misschien voor de hand. Maar waarom dan specifiek Frankrijk? Daar moet toch wel een idee achter zitten. Ik zie het alleen niet.

“Deze Nu” is absoluut een interessant en spannend boek. Ideaal voor de zomer. Je moet alleen wel even de schoonheidsfoutjes negeren.

Waardering: 7/10


Lees “Deze Nu” zelf!

Het bericht Deze nu – Pascal Rijnja verscheen eerst op Lekker lezen.



This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Deze nu – Pascal Rijnja

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×