Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Έντομα Αποθηκών

Έντομα Αποθηκών

Έντομα αποθηκών ονομάζονται όλα τα έντομα εχθροί των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων.Τα έντομα αποθηκών ήταν έντομα που διαβιούσαν σε εξωτερικά φυσικά περιβάλλοντα και στη συνέχεια με την εμφάνιση των αποθηκών μετακινήθηκαν και προσαρμόστηκαν μέσα σε αυτές.Όλα λοιπόν ξεκίνησαν χιλιάδες χρόνια πριν με την καλλιέργεια και την αποθήκευση φυτών από τον άνθρωπο. Τα έντομα είχαν από τότε επιζήμια δράση για αυτά τα προϊόντα.

Έντομο αποθηκών καλείται κάθε είδος εντόμου που προσβάλει, ζημιώνει άμεσα ένα προϊόν και μπορεί να αναπτυχθεί σε μία αποθήκη ή χώρο που φιλοξενεί για αρκετά μεγάλο χρόνο γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα. Τα περισσότερα είδη εντόμων αποθηκών ανήκουν στα Κολεόπτερα (τα σκαθάρια) και στα Λεπιδόπτερα (Πεταλούδες). Παρά το μικρό ποσοστό τούς, άξια αναφοράς είναι τα Υμενόπτερα, τα Ψοκόπτερα, τα Ημίπτερα και τα Δίπτερα.

Έντόμα Αποθηκών : Κατηγορίες

Με κριτήριο την πηγή διατροφής τους, τα «έντομα αποθηκών» κατηγοριοποιούνται ως εξής:

1) Έντομα αποθηκών διατρεφόμενα με σπόρους:

Μερικά έντομα που έχουν την ιδιότητα να προσβάλλουν σπόρους υπό εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος, έχουν ακριβώς την ίδια δράση και σε συνθήκες αποθήκης. Είναι ικανά να προσβάλλουν και αποθηκευμένους σπόρους με την προϋπόθεση ορισμένων προσαρμογών, όπως για παράδειγμα ανεκτικότητα στη χαμηλή υγρασία των σπόρων. Τα έντομα αποθηκών αυτής της κατηγορίας έχουν την ικανότητα προσβολής των σπόρων στο χώρο καλλιέργειάς τους και στη συνέχεια την ανάπτυξή τους στον χώρο της αποθήκης. Τέτοια είδη εντόμων υπάρχουν στις οικογένειες Gelechiidae, Bruchidae και Curculίonidae.

2) Έντομα Αποθηκών διατρεφόμενα με μύκητες:

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των εντόμων αποθηκών είναι μυκητοφάγα. Αυτά τα έντομα  προσβάλουν προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, έχουν έντονα στοιχεία αλλοίωσης και αποσύνθεσης και είναι συνήθως αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές στο προϊόν αρχικά έχει γίνει μυκητολογική προσβολή και στη συνέχεια ακολουθεί προσβολή μυκητοφάγων εντόμων. Τέτοια είδη εντόμων αποθηκών απαντώνται στις οικογένειες Pyralidae, Tineidae (Lepidoptera) και Cryptophagidae, Lathridiidae, Mycetophagidae, Tenebrionidae (Coleoptera) κ.α.

3) Έντομα αποθηκών διατρεφόμενα με νεκρά φυτικά υλικά:

Τα έντομα αυτά έχουν την ιδιότητα να τρέφονται με νεκρά φυτά στο εξωτερικό περιβάλλον, ως αποδομητές οργανικής ύλης. Τα έντομα αποθηκών αυτής της κατηγορίας προσαρμόστηκαν σε συνθήκες αποθήκης και έχουν ακριβώς την ίδια δράση προσβάλλοντας αποθηκευμένα τμήματα φυτών (π.χ. φύλλα καπνού). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εντόμων αποθηκών αυτής της κατηγορίας αποτελούν τα είδη της οικογένειας Anobiidae (Coleoptera) και Phycitidae (Lepidoptera).

4) Έντομα αποθηκών διατρεφόμενα με νεκρούς ζωικούς ιστούς:

Τα έντομα αυτά τρέφονται στην φύση με δέρμα νεκρών ζώων βοηθώντας στην αποδόμησή τους. Τα είδη αυτά εισβάλουν σε αποθήκες με υφάσματα, δέρματα, καθώς και λαογραφικά μουσεία δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται είδη της οικογένειας Dermecidae (Coleoptera).

5) Έντομα αποθηκών σαπροφάγα ή ημιαρπακτικά:

Τα έντομα αυτά στην φύση διαβιούν κάτω από φλοιούς δένδρων. Οι φλοιοί προσφέρουν ευνοϊκές μικροκλιματικές συνθήκες και μεγάλη ποικιλία τροφής. Τα έντομα αυτά μπορούν να προσαρμοστούν σε αποθήκες με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τα είδη της κατηγορίας αυτής είναι κυρίως τροπικής ή υποτροπικής προελεύσεως και απαντώνται στις οικογένειες Trogositidae, Cucujidae και Tenebrionidae.

6) Έντομα αποθηκών Ξυλοφάγα:

Τα έντομα αυτά σε εξωτερικές συνθήκες καταναλώνουν το ξύλο νεκρών ή άρρωστων δένδρων βοηθώντας στην αποδόμηση τους. Τα έντομα αυτά στις αποθήκες τρέφονται με την αποθηκευμένη ξυλεία, καταστρέφοντάς τη, κάνοντας στοές στο εσωτερικό των ξύλων. Τέτοια έντομα (σαράκια) περιλαμβάνονται κυρίως στις οικογένειες Anobiidae και Bostrychidae (Coleoptera).

7) Έντομα αποθηκών διαβιούντα σε φωλιές άλλων εντόμων:

Οι φωλιές των μελισσών, σφηκών, μυρμηγκιών και άλλων εντόμων αποτελούν ιδανικά περιβάλλοντα για την ανάπτυξη αυτών των ειδών σε εξωτερικές συνθήκες. Σε συνθήκες αποθήκης τα έντομα της κατηγορίας αυτής προβάλουν παράγωγα από οργανικά υλικά όπως κερί και μετάξι. Αρκετά είδη των οικογενειών Galleriidae, Phycitidae (Lepidoptera) και Ptinidae, Dermestidae (Coleoptera) έχουν προέλθει από τέτοια περιβάλλοντα.

8) Έντομα αποθηκών αρπακτικά ή παρασιτοειδή:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται έντομα των τάξεων Hemiptera, Dipteraκαι Hymenoptera. Τα έντομα αυτά προσελκύονται στην αποθήκη πιθανότατα από το αποθηκευμένο προϊόν και όχι από την ύπαρξη λείας (του ξενιστή τους). Τα τελευταία χρόνια γίνονται πειράματα με τέτοια είδη για προγράμματα βιολογικής καταπολέμησης των εντόμων αποθηκών (BiologicalControl).

Ταξινόμηση εντόμων αποθηκών

Στην συστηματική εντομολογία και από πλευράς ταξινόμησης, όπως αναφέραμε, τα περισσότερα είδη των εντόμων αποθηκών ανήκουν στην τάξη των Coleoptera. Ακολουθούν τα Lepidoptera, ενώ υπάρχουν και κάποια επιζήμια είδη ακαρέων. Ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε πως όλες οι τέλειες μορφές των Lepidoptera είναι ιπτάμενα έντομα (πεταλούδες) ενώ δεν μπορούν όλα τα ακμαία Coleoptera (Σκαθάρια) να πετάξουν.

Το κάθε είδος από τα έντομα των αποθηκών έχουν διαφορετική βιολογία δηλαδή διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικό βιολογικό κύκλο και διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις. Ανάλογα με τα προϊόντα που υπάρχουν σε μία αποθήκη ή εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων υπάρχουν διαφορετικά είδη εντόμων αποθηκών που μπορούν να προσβάλλουν τα προϊόντα και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Τα κυριότερα είδη εντόμων αποθηκών
Κοινή Ονομασία Επιστημονική Ονομασία Οικογένεια
Α. COLEOPTERA
Σκαθάρι του σιταριού Sitophilusgranarius Curculionidae
Σκαθάρι του ρυζιού Sitophilusoryzae Curculionidae
Βρούχος των φασολιών Acanthoscelidesobtectus Bruchidae
Βρούχος των μπιζελιών Bruchuspisorum Bruchidae
Βρούχος της φακής Bruchuslentis Bruchidae
Σκαθάρι του καπνού Lasiodermaserricorne Anodiidae
Σκαθάρι του ψωμιού, μπισκότων Stegobiumpaniceum Anodiidae
Ψείρα του σταριού Oryzaephilussurinamensis Sylvanidae
Τρωγόδερμα των σπόρων Trogodermagranarium Dermestidae
Τρωγόδερμα των σπόρων TrogodermainclusumDermestidae Dermestidae
Σκαθάρι των σπόρων Tenebrioidesmauritanicus Trogostidae
Σκαθάρι του ρυζιού Rhizoperthadominica
Ψείρα, σκαθάρι των αλεύρων Triboliumconfusum Tenebrionidae
Σκούρο σκαθάρι των αλεύρων Triboliumcastaneum Tenebrionidae
Β. ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ
Σκουλήκι καπνού ή κακάο Ephestiaelutella Pyralididae
Σκουλήκι των αλεύρων Ephestiakuehniella Pyralididae
Σκουλήκι σύκων, σταφίδας Ephestiacautella Pyralididae
Κοινό σκουλήκι αποθηκών Plodiainterpunctella Pyralididae
Σιτότρωγα Sitotrogacerealella Geleghiidae
Γ. ΑΚΑΡΕΑ
Ακάρι των αλεύρων Acarussiro

Acaridae

Καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών

Η καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών γίνεται με προγράμματα Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης παρασίτων  (IntergratedPestManagement). Ως πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εντόμων αποθηκών ορίζεται ο συνδυασμός μεθόδων υγιεινής, τεχνικών, τεχνολογικών, βιοτεχνολογικών, φυσικών, καθώς και μεθόδων βιολογικής και χημικής καταπολέμησης. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω πρέπει να είναι εναρμονισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του ανθρώπου και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ολοκληρωμένη Προστασία των Αγροτικών Προϊόντων (IntergratedStoredProductProtection) περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω μεθόδους καθώς και την έννοια της διατήρησης της ποιότητας (QualityMaintenance) του προϊόντος. Ένας ακόμη ορισμός για την Ολοκληρωμένη Προστασία των Αγροτικών Προϊόντων ορίζεται ένας συνδυασμός μεθόδων, μη επιβλαβών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που έχουν ως σκοπό την πρόληψη, έγκαιρη επισήμανση των εντόμων αποθηκών χρησιμοποιώνας φυσικά, βιολογικά, βιοτεχνολογικά και χημικά μέσα.

Βάσει των παραπάνω ορισμών η καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών μπορεί να χωριστεί σε 3 βασικούς άξονες:

1)Καταπολέμηση εντόμων αποθηκών με προληπτικά μέτρα:

  • Σωστή δομή και κατασκευή της αποθήκης.
  • Μικρή περίοδος αποθήκευσης.
  • Ερμητική αποθήκευση.
  • Χαμηλή θερμοκρασία του αποθηκευμένου προϊόντος.
  • Χαμηλή υγρασία του αποθηκευμένου προϊόντος.
  • Σωστή συσκευασία στα προϊόντα.
  • Σωστός καθαρισμός αποθήκης, υγιεινή.

2)Εγκαιρη διαπίστωση της προσβολής:

  • Συχνός οπτικός και ακουστικός έλεγχος (inspection).
  • Διαρκής έλεγχος των συνθηκών αποθήκευσης (θερμοκρασία, υγρασία, πυκνότητα).
  • Χρήση εντομοπαγίδων (monitoring).

3) Καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών με θεραπευτικά μέτρα:

  • Χρήση φυσικών μεθόδων.
  • Βιοτεχνολογικές μέθοδοι.
  • Χημική καταπολέμηση.
  • Βιολογική καταπολέμηση.

Όσον αφορά τα θεραπευτικά μέτρα ελέγχου των εντόμων αποθηκών, η καθεμία μέθοδος έχει μία σειρά από τεχνικές όπως:

  • Φυσικές Μέθοδοι:
  • Ψύξη και θέρμανση.
  • Ακτινοβολία.
  • Μηχανικές μέθοδοι.
  • Αδρανείς σκόνες.
  • Ελεγχόμενες ατμόσφαιρες.
  • Ξήρανση.
  • Βιοτεχνολογικές Μέθοδοι:
  • Ανθεκτικές ποικιλίες.
  • Διαγονιδιακά φυτά.
  • Φυτοχημικές ουσίες.
  • Χημική καταπολέμηση:
  • Απεντόμωση με εντομοκτόνα επαφής και στομάχου.
  • Υποκαπνισμοί με καπνογόνα (φωσφίνη).
  • Βιολογική καταπολέμηση:
  • Παθογόνα (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα).
  • Νηματώδεις.
  • Ακάρεα.
  • Έντομα (παρασιτοειδή, αρπακτικά).

Επίλογος

Στο άρθρο αυτό κάναμε μία σύντομη αναφορά σε αυτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται έντομα των αποθηκών. Τα έντομα αποθηκών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιστήμη της καταπολέμησης των παρασίτων. Η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε κάποια σπουδαία είδη των εντόμων αποθηκών,στις φυσικές μεθόδους καταπολέμησης των εντόμων αποθηκών καθώς και στις χημικές μεθόδους υποκαπνισμού με την χρήση φωσφίνης.

Αν θέλετε να προστατέψετε τις εγκαταστάσεις σας από τα έντομα των αποθηκών τότε θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης καταπολέμησης παρασίτων (intergratedpestmanagement) σε συνεργασία με μία πιστοποιημένη εταιρεία με εμπειρία στο αντικείμενο όπως εμάς στην Trap. Θα επιθεωρήσουμε τον χώρο σας και θα εκπονήσουμε μία μελέτη για τη ολοκληρωμένη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών στις εγκαταστάσεις σας. Επίσης θα σας συμβουλέψουμε για τις ενέργειες και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να κάνετε ώστε οι πληθυσμοί των εντόμων αυτών να ελέγχονται και να μένουν σε μικρούς αριθμούς.

Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με την Trap και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να ορίσουμε άμεσα ένα ραντεβού στον χώρο σας για να εκτελέσουμε μία επιθεώρηση (inspection) εντελώς δωρεάν. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email: [email protected] ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

The post Έντομα Αποθηκών appeared first on Trap.



This post first appeared on Απολυμάνσεις Αθήνα, please read the originial post: here

Share the post

Έντομα Αποθηκών

×

Subscribe to Απολυμάνσεις Αθήνα

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×