Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Κοριοί

Οι Κοριοί

Οι κοριοί είναι μικρά έντομα, ημιμετάβολα, που τρέφονται με το αίμα μας. Στις αρχές του 1940, είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία ανάπτυξη των συγκοινωνιών οι κοριοί εξαπλώθηκαν και αποτελούν το Νο1 παράσιτο-απειλή σε ξενοδοχεία (business hotels) σε μεγάλα αστικά κέντρα. Οι κοριοί έρχονται συνήθως στο χώρο μας μέσω ταξιδιωτών, καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα.

Οι κοριοί μπορούν να βρεθούν παντού όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών όπως σε σπίτια, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και στο καλύτερο ξενοδοχείο!

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι κοριοί δεν κάνουν διακρίσεις όσον αφορά την καθαριότητα καθώς μεταφέρονται με τα ρούχα, τις βαλίτσες κλπ και είναι ικανοί να εγκατασταθούν οπουδήποτε. Αν βρούμε κοριούς ή μας τσιμπήσουν κοριοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον ιδιοκτήτη του χώρου για έλλειψη καθαριότητας. Αντίθετα θα πρέπει να τον ενημερώσουμε διακριτικά για το πρόβλημα και να τον συμβουλέψουμε να καλέσει άμεσα κάποιον ειδικό ώστε να αντιμετωπιστεί η προσβολή πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τσιμπήματα Κοριών

Στους ανθρώπους, στο σημείο του δέρματος όπου ο κοριός έκανε το τσίμπημα εμφανίζεται ένα κόκκινο εξάνθημα. Αυτό προκαλείται από μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο των κοριών και υπάρχει για να μην πήζει το αίμα και να μπορεί το έντομο να το «ρουφήξει» γρήγορα και εύκολα. Αν έχετε τσιμπήματα στον χώρο σας και δεν είστε σίγουροι από πιο έντομο προέρχονται μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας για τα τσιμπήματα των εντόμων.

Αν υποπτεύεστε κοριούς στον χώρο σας να ξέρετε ότι:

  • Οι κοριοί γενικά τρέφονται σε εκτεθειμένο δέρμα
  • Οι κοριοί δεν μπορούν να τσιμπήσουν δέρμα που είναι καλυμμένο με ρούχα
  • Οι κοριοί τσιμπάνε μόνο την νύχτα
  • Τσιμπήματα από κοριούς την ημέρα γίνονται μόνο αν έχουν να τραφούν για μεγάλη χρονική περίοδο
  • Οι κοριοί τσιμπάνε πολλές φορές δημιουργώντας μία νοητή γραμμή από εξανθήματα (γάζωμα με αποστάσεις 1-3 cm)
  • Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν χωρίς να τραφούν από 6 έως 18 μήνες.

Κοριοί – Είδη Και Βιολογία

Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα είδη των κοριών πριν ξεκινήσουμε την καταπολέμησή τους.

Τα είδη των κοριών:

  • κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius)
  • τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus)
  • κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus)
  • κοριοί των πουλερικών  (Haematosiphon inodora)

Κοριοί – Χαρακτηριστικά

Πόσο μεγάλοι είναι οι κοριοί; Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με τους κοινούς κοριούς (Cimex lectularius). Οι κοινοί κοριοί προσβάλλουν χώρους με παρουσία ανθρώπων και κυρίως τα υπνοδωμάτια. Το μήκος των ενήλικων κοριών είναι 4 – 5 mm και το πλάτος τους 1,5 – 3 mm.  Έχουν χρώμα κοκκινωπό ή ανοικτό καφέ και είναι έντομα άπτερα (δεν μπορούν να πετάξουν). Ο κοριός μεγαλώνει σταδιακά μετά την έξοδό του από το αυγό. Ο κύκλος ζωής τους μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις διαθέσιμες πηγές τροφής (παρουσία ανθρώπων ή άλλων θηλαστικών).

Το Σχήμα Των Κοριών

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Όταν τρέφονται με αίμα το μέγεθός τους αυξάνεται σημαντικά και το σχήμα τους αλλάζει.

  • έχουν στρογγυλό σχήμα σώματος
  • όταν τραφούν το σώμα τους μεγαλώνει και το σχήμα τους γίνεται οβάλ
  • έχουν 6 πόδια
  • έχουν επίπεδο πεπλατυσμένο σώμα
  • έχουν δύο κεραίες
  • δεν έχουν φτερά

Είναι έντομο νυκτόβιο, καθώς δραστηριοποιείται τη νύκτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε ρωγμές τοίχων, στο σοβατεπί, στα κρεβάτια, στα στρώματα, σε σχισμές, σε ξύλινα έπιπλα, σε κορνίζες, σε πίνακες κ.α..

Ο Βιολογικός Κύκλος Των Κοριών

Ο βιολογικός κύκλος των κοριών περιλαμβάνει επτά στάδια. Το στάδιο του αυγού, πέντε νυμφικά στάδια και το τελικό στάδιο του ενήλικου ακμαίου. Τα αυγά των κοριών είναι λευκά με ένα απαλό κρεμώδες χρώμα και είναι δύσκολα ορατά με γυμνό μάτι αφού έχουν μήκος μικρότερο του ενός χιλιοστού. Το 1ο στάδιο της νύμφης όταν εξέλθει από το αυγό έχει μήκος περίπου μισό χιλιοστό.

Η ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου διαρκεί από 5 έως 10 εβδομάδες και οι ενήλικοι ζουν κατά μέσο όρο 1 χρόνο (6 – 18 μήνες).  Οι ενήλικοι κοριοί τρέφονται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ζωής τους. Κάθε 3 – 7 μέρες μεταβάλλονται ανάλογα  με τη θερμοκρασία και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τα ενήλικα θηλυκά χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις αίματος για την παραγωγή των αυγών, ενώ τα αρσενικά τρέφονται λιγότερο. Τα νυμφικά στάδια διαρκούν από 4 εώς 24 μέρες ανάλογα με την θερμοκρασία, την διαθεσιμότητα τροφής και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ενήλικα θηλυκά όταν τρέφονται με αίμα παράγουν κατά μέσο όρο 3 -5 αυγά καθημερινά. Δηλαδή περίπου 500 αυγά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Όμως οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες. Παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους όπως στρώματα, σοβατεπί, ρωγμές στους τοίχους, τάβλες του κρεβατιού, από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.

Μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε τους κοριούς;

Η απάντηση είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο. Τους αναγνωρίζουμε κυρίως από τα τσιμπήματα τους στους ανθρώπους. Παρακάτω θα δούμε ποια σημεία πρέπει να επιθεωρήσουμε πολύ προσεκτικά όταν υπάρχει η υποψία κοριών στον χώρο.

Επιθεώρηση Κοριών

Επειδή οι κοριοί μπορούν να εισχωρήσουν ακόμα και στις πιο μικρές σχισμές και ρωγμές, δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε αν τους έχετε εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά. Για αυτό πρέπει να διενεργήσετε μία πολύ προσεκτική επιθεώρηση στους χώρους προσβολής. Τα αυγά και οι πρόσφατα εκκολαπτόμενες νύμφες επειδή έχουν μήκος περίπου 1 mm και είναι ημιδιαφανείς, είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσετε. Όμως χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και τον σωστό εξοπλισμό μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ενδελεχή επιθεώρηση, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε ενέργεια απεντόμωσης στο χώρο σας.

Εργαλεία Και Εξοπλισμός Για Την Επιθεώρηση Των Κοριών

Είναι καθοριστικής σημασίας να χρησιμοποιείτε εργαλεία κατά την επιθεώρηση. Χωρίς αυτά να είστε σίγουροι πως η επιθεώρηση θα είναι ελειπής και θα δυσκολευτείτε πολύ να εντοπίσετε τους κριμένους κοριούς. Θα χρειαστείτε:

  • Φακό υψηλής φωτεινότητας: Οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε σκοτεινές σχισμές. Χωρίς φακό είναι πολύ δύσκολο να τους διακρίνετε. Χρησιμοποιείστε έναν φωτεινό φακό (LED κατά προτίμηση) με καινούργιες μπαταρίες.
  • Μεγεθυντικό φακό: Οι κοριοί όπως αναφέραμε και παραπάνω έχουν μήκος περίπου 1 mm. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεγεθυντικό φακό για να εντοπίσουν κοριούς, αυγά ή τα στίγματα αυτών.
  • Φιαλίδια ή βαζάκια με σφιχτό κούμπωμα: Θα τα χρειαστείτε για την περισυλλογή εντόμων. Επειδή τα έντομα είναι πολύ μικρά και τα περισσότερα μοιάζουν μεταξύ τους, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ένας γεωπόνος ή υγιεινολόγος για να το δει και να κάνει ταυτοποίηση του κοριού. Οι περισσότερες εταιρείες απεντομώσεων πραγματοποιούν δωρεάν έλεγχο.
  • Λαβίδες ή τσιμπιδάκια: Θα σας βοηθήσουν να συλλέξετε τα δείγματα.

 

  • Σπάτουλα ή μαχαίρι: Σε περίπτωση που οι σχισμές είναι πολύ βαθιές για να επιθεωρήσετε, μπορείτε με μία μεταλλική σπάτουλα ή ένα μαχαίρι να τραβήξετε προς τα έξω τα ευρήματα. Ακόμα και πεπιεσμένο αέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ωθήσετε τους κοριούς, από τις βαθιές σχισμές που κρύβονται, να βγουν στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα: Σε περίπτωση που βρείτε σημεία με στίγματα ή περιττώματα κοριών, μπορείτε να τα καθαρίσετε με μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα ή ακόμα και μωρομάντηλα. Αυτό σας βοηθάει να διακρίνετε μεταξύ των περιττωμάτων των κοριών που έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο ή καφεκόκκινο χρώμα ή άλλων λεκέδων.

Τι Αναζητούμε Κατά Την Επιθεώρηση Για Κοριούς

Όταν κάνουμε επιθεώρηση για παρουσία κοριών σε ένα χώρο θα πρέπει να ψάχνουμε για ζωντανούς ή νεκρούς κοριούς, αυγά, λεκέδες από περιττώματα. Σε μια ελαφριά προσβολή, μπορούμε να διακρίνουμε:

  • Ζωντανούς κοριούς: Οι ζωντανοί κοριοί είναι πολύ πιθανό να κάθονται ήσυχα (ακίνητοι) στο εσωτερικό μίας ρωγμής ή σχισμής. Οι πρόσφατα εκκολαπτόμενοι κοριοί έχουν μπεζ χρώμα και είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν καθώς ακόμα δεν έχουν καταναλώσει αίμα. Οι κοριοί που έχουν τσιμπήσει κάποιον άνθρωπο είναι πιο σκουρόχρωμοι και είναι πιο εύκολα αντιληπτοί. Καθώς ωριμάζουν, οι κοριοί αποκτούν πιο σκούρο χρώμα και είναι πιο εύκολο να διακριθούν.

 

  • Νεκρούς κοριούς: Οι νεκροί κοριοί εντοπίζονται κυρίως μέσα ή κοντά στη φωλιά τους και συνήθως το σώμα τους είναι αποκομμένο από τα πόδια και τις κεραίες τους.

 

  • Εκδύματα κοριών: Οι νύμφες των κοριών καθώς αναπτύσσονται και αλλάζουν νυμφικά στάδια αφήνουν εκδύματα που είναι το περίβλημα – κάλυμμα του εξωσκελετού τους. Η παρουσία εκδυμάτων μαρτυρά την παρουσία κοριών.

 

  • Αυγά Κοριών: Έχουν μήκος μόλις 1 mm και έχουν λευκό χρώμα. Είναι πιο εύκολα ορατά σε σκούρο φόντο ή λείες επιφάνειες. Τα θηλυκά έχουν την τάση να αφήνουν τα αυγά τους κοντά στη φωλιά τους. Το σύμπλεγμα των αυγών είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι υπάρχει ένα γονιμοποιημένο θηλυκό σε κοντινή απόσταση. Τα αυγά πολλές φορές βρίσκονται σε κρυφά σημεία και δεν γίνονται εύκολα ορατά από εμάς.
  • Λεκέδες από περιττώματα Κοριών: Τα περιττώματα εμφανίζονται ως μικρά σκούρα ή μαύρα στίγματα και είναι συχνά το πιο διακριτό χαρακτηριστικό προσβολής από κοριούς. Ένα σύμπλεγμα περιττωμάτων υποδηλώνει ότι η επιθεώρησή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το σημείο. Τα περιττώματα μπορεί να εμφανίζονται ως στερεές σταγόνες ή σαν μία λεπτή στρώση μελανιού. Επίσης είναι πολύ πιθανό τα περιττώματα να εμφανιστούν σαν σκούρες μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια και τα μαξιλάρια.

Πού Γίνεται Η Επιθεώρηση Για Κοριούς

Επιθεώρηση Κοριών στο κρεβάτι

Ο έλεγχος για την προσβολή από κοριούς ξεκινά από τα μέρη όπου ο άνθρωπος αναπαύεται. Το συχνότερο μέρος όπου τους συναντάμε είναι το κρεβάτι.

  • Παρουσία κοριών στο στρώμα του κρεβατιού: Γυρίστε ανάποδα το στρώμα και ψάξτε πολύ προσεκτικά φωτίζοντας με τον φακό όλες τις ραφές. Τα κρυφά σημεία όπως οι ραφές, τα κουμπιά και οι πτυχώσεις του στρώματος αποτελούν ιδανικά κρησφύγετα κοριών.
  • Κοριοί στις τάβλες του κρεβατιού: Ψάξτε στα σημεία όπου ενώνονται οι τάβλες με το κρεβάτι και αν είναι δυνατό λύστε το κρεβάτι σε κομμάτια και ψάξτε ανάμεσα σε σχισμές.
  • Κοριοί στο κεφαλάρι του κρεβατιού: Είναι πολύ πιθανό οι κοριοί να βρίσκονται ακόμα και στο προσκέφαλο του κρεβατιού (κεφαλάρι). Αν το κεφαλάρι είναι εντοιχισμένο ξεκρεμάστε το πολύ αργά για να αποφύγετε τυχόν διασκορπισμό των κοριών και επιθεωρήστε το πίσω μέρος του.

Επιθεώρηση σε άλλα σημεία του υπνοδωματίου

  • Κοριοί πίσω από πίνακες: Ξεκρεμάστε όλους τους πίνακες και τις εικόνες από τον τοίχο του υπνοδωματίου. Ψάξτε πολύ προσεκτικά στο πίσω μέρος τους και στις κορνίζες.
  • Κοριοί στα σοβατεπί: Ελέγξτε πολύ προσεκτικά σε ρωγμές τοίχων, σε σχισμές, στα σοβατεπί, στα κενά ενός ξύλινου πατώματος. Οι κοριοί ψάχνουν κρυφά σημεία ώστε να αναπαραχθούν και να γεννήσουν τα αυγά τους.
  • Κοριοί σε πρίζες: Κατεβάστε τον γενικό του ρεύματος από τον πίνακα του σπιτιού. Ψάξτε πολύ καλά σε όλες τις πρίζες του υπνοδωματίου, λύνοντας αρχικά όλες τις τάπες σε περίπτωση που οι κοριοί έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό τους.
  • Κοριοί σε σημεία ανάπαυσης: Κοιτάξτε προσεκτικά γύρω από περιοχές όπου οι άνθρωποι περνούν το χρόνο ανάπαυσης και ξεκούρασης τους, όπως καναπέδες και καρέκλες υπολογιστή. Οι κοριοί είναι πολύ πιθανό να κάνουν φωλιές σε τέτοια σημεία.

Σημεία μικρότερης επικινδυνότητας για παρουσία Κοριών

Εκτός από τα κρίσιμα σημεία που αναφέραμε υπάρχουν και άλλα σημεία που δεν συναντάμε κοριούς τόσο συχνά. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτά τα σημεία δεν πρέπει να επιθεωρούνται. Ποτέ μην υποτιμήσετε προσβολή από κοριούς που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μικρή. Επιθεωρήστε με φακό και σπάτουλα όλα τα παρακάτω:

  • Κομοδίνα και κυρίως το εσωτερικό τους (συρτάρια).
  • Κάτω από επιτραπέζιες λάμπες.
  • Κάτω από τηλεοράσεις και γενικά κάτω από συσκευές όπου δε μετακινούνται συχνά.
  • Το ταβάνι και ιδιαίτερα στις γωνίες του δωματίου (πίσω από το γύψινο).
  • Γύρω από τα πλαίσια των παραθύρων και της πόρτας.
  • Τα κουρτινόξυλα και τις κουρτίνες.
  • Κάτω από τις μοκέτες και τα χαλιά.
  • Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.
  • Παιδικά παιχνίδια.

Σημάδια εξάπλωσης κοριών σε άλλα δωμάτια του σπιτιού

Συχνά οι κοριοί προσβάλλοντας ένα δωμάτιο, είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν και σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού. Μέσω των καλωδίων (τηλεφώνου ή ρεύματος), είτε μέσω προσωπικών μας αντικειμένων όπως βαλίτσες, τσάντες, κ.α. Επίσης, είναι πολύ σύνηθες να εντοπίζουμε κοριούς στη κουζίνα και στη τουαλέτα. Αυτό ωφείλεται στο ότι σε μία μεγάλη προσβολή, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μεταφερθούν ακόμα και με τους σωλήνες νερού σε αυτούς τους χώρους.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα στην αρχή του. Να μην αμελήσουμε τα σημάδια προσβολής του χώρου μας από κοριούς διότι όσο ο πληθυσμός τους αυξάνεται τόσο δυσκολεύει η καταπολέμηση τους και ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς τους και σε άλλα μέρη και δωμάτια του σπιτιού.

Η πιο κοινή αιτία αναποτελεσματικής καταπολέμησης των κοριών είναι η αποτυχία να ανιχνεύσουμε ένα μικρό αριθμό κοριών οι οποίοι πολύ γρήγορα προξενούν μια πολύ μεγάλη προσβολή. Ο φτωχός έλεγχος και η αδυναμία άμεσης δράσης είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την αποτυχία στην καταπολέμηση των κοριών. Είναι σημαντικό να επιθεωρούνται εξονυχιστικά και με τα κατάλληλα εργαλεία όλοι χώροι που αναφέραμε.

Επίλογος

Τώρα πλέον μάθατε όλα τα μυστικά της σωστής επιθεώρησης ενός χώρου για παρουσία κοριών, που είναι η αρχή και το τέλος ενός επιτυχούς προγράμματος απεντόμωσης. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις μεθόδους καταπολέμησης των κοριών, τα επαγγελματικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, τον τρόπο χρήσης τους και την συχνότητα των επεμβάσεων για την καταπολέμησή τους. Επίσης θα αναφερθούμε σε προληπτικά μέτρα ώστε να μην φέρουμε κοριούς στο σπίτι μας ειδικά αν κοιμόμαστε τακτικά σε στρατώνες, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις κλπ.

Εσφαλμένες μέθοδοι απεντόμωσης μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και την οικογένειά σας. Επικοινωνήστε με μία πιστοποιημένη εταιρεία απεντομώσεων με εμπειρία στην καταπολέμηση των κοριών, όπως εμάς στην Trap, για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν έχετε προβλήματα με κοριούς ή άλλα έντομα και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στο email [email protected] ή να γράψετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας εδώ μετά το τέλος του άρθρου. Επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

The post Κοριοί appeared first on Trap.



This post first appeared on Απολυμάνσεις Αθήνα, please read the originial post: here

Share the post

Κοριοί

×

Subscribe to Απολυμάνσεις Αθήνα

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×