Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pădurile virgine de fag din România au intrat în Patrimoniul Mondial Unesco


Delegaţia ţării noastre la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cra­co­via a obţinut, săptămâna trecută, o uriaşă vic­torie pentru România, reuşind să în­scrie în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Do­mogled-Valea Cernei (Caraş Seve­rin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secu­lar Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Su­cea­va), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş). 

Deşi propunerea iniţială a organizatorilor fusese, până în ultimul moment, aceea de amânare a unei decizii, pentru obţinerea de noi date, delegaţia României, condusă de fostul ministru al Culturii, se­natorul Vlad Alexandrescu, a dus o intensă acti­vitate de lobby, astfel încât a reuşit să-i convingă pe re­pre­zentanţii celor 21 de ţări din Comitetul Pa­trimoniului Mondial, să accepte înscrierea pădurilor de fag din ţara noastră în Lista Patrimoniului Mon­dial. "Este o mare victorie pentru conservarea pă­du­rilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale şi un mare pas îna­inte către a obliga autorităţile româneşti la îm­bu­nă­­tăţirea managementului pădurilor, un capitol ne­glijat sau supus de-a lungul anilor unor nenu­mă­rate abuzuri", a comentat, imediat după decizia Co­mitetului, senatorul Vlad Alexandrescu.



La rândul său, din postura de secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate, fostul mi­nistru al Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care a avut un rol important în susţinerea "dosarului fă­getelor", s-a bucurat nespus de succesul obţinut la Cra­covia. "Iată o veste extraordinar de bună, în ocea­nul de veşti proaste care domină spaţiul public românesc de la începutul anului, legat de măsurile nefericite luate de actuala guvernare, pe zona protecţiei mediului. Mă bucur enorm că eforturile pe care le-am depus anul trecut în Guvernul Cioloş, împreună cu secretara mea de stat pentru Păduri, Erika Stanciu, de a pune sub protecţia UNESCO o parte din frumoasele păduri virgine ale României, au fost acum încununate de succes. Recunoaşterea de către UNESCO a valorii de «patrimoniu mon­dial» a pădurilor virgine din România este un mare motiv de mândrie, dar şi o mare responsabilitate, atât pentru cetăţenii României, cât şi pentru cei care cârmuiesc ţara şi care trebuie să se asigure că protecţia acestor păduri va fi totală!".

Până în prezent, Patrimoniul Mondial Unesco in­cludea în lista sa şapte obiective din România: Delta Dunării, aşezările săseşti cu biserici forti­ficate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bise­ricile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighi­şoara, bisericile de lemn din Maramureş şi fortă­reţele dacice din Munţii Orăştiei. Urmează acum pădurile de fag şi, să sperăm, cât de curând, şi Roşia Montană.



This post first appeared on Romania Misterioasa, please read the originial post: here

Share the post

Pădurile virgine de fag din România au intrat în Patrimoniul Mondial Unesco

×

Subscribe to Romania Misterioasa

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×