Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De Grondleggers

De geboorte van de Verenigde Staten
Joseph J. Ellis



De Verenigde Staten is het machtigste en in veel opzichten ook het meest succesvolste land ter wereld. Het is dan ook vreemd dat er in de Nederlandse taal zo weinig geschiedenisboeken zijn over het ontstaan van dit vooraanstaande land. Met de vertaling van “De Grondleggers” lijkt daarmee echter verandering te zijn gekomen. Het boek is indertijd in de Verenigde Staten zeer goed ontvangen en heeft ook prijzen gewonnen. De schrijver zelf is winnaar van de gerenomeerde Pulitzer prijs en het boek is ook de basis geweest voor de voortreffelijke History Channel documentaire Founding Brothers.

Helaas kan niet hetzelfde over de Nederlands vertaling worden gezegd. Deze is verre van perfect en lijkt een nogal letterlijke vertaling uit het Engels te Zijn. Wat mij betreft is het daardoor een onleesbaar Boek geworden, je kan denk ik maar beter de Engelse versie proberen te lezen. Dat is erg jammer, want het Nederlandse taalgebied is maar een dorre woestijn wat betreft vertaalde Amerikaanse geschiedenis. Het beste alternatief voor dit boek is wellicht "Het eerste saluutschot" van Barbara Tuchman, alleen nog 2e hands te koop.


Besproken boek

De Grondleggers
De geboorte van de Verenigde Staten
Joseph J. Ellis
vertaler: Jan Willem Heilijgers
Elikser, februari 2008
ISBN 978-90-8954-008-9 / 9789089540089
0 pagina's
Prijs: vergelijk.nl / beslist.nl

Vertaling van:
Founding Brothers: The Revolutionary Generation
Knopf; 1st edition (October 17, 2000)
ISBN 978-0375405440 (paperback: 978-0375705243)
304 pages
Price: fetchbook.info (Hardcover) / fetchbook.info (Paperback)


Tekst op achterkant boek

"De Grondleggers" gaat over de eerste circa vijftig jaar van de Verenigde Staten van Amerika als zelfstandige natie. Aanvankelijk was er niets wat leek op een Staat. Geen nationale politiek laat staan internationaal beleid, geen fiscale eenheid, geen nationale munt. Er bestond geen landelijk rechtssysteem, of jurisprudentie. Er was geen eenduidige hoofdstad en de Grondwet bleek multi-interpretabel te zijn. Er waren beginnende grote raciale spanningen, er was onduidelijkheid over waar grenzen ophielden of nieuwe ontstonden, er was geen coherent economisch beleid, er waren dertien min of meer onafhankelijke staten zonder een bepaalde vorm van gemeenschappelijkheid. De keuze voor het isolationisme versus een rol op het internationale schouwtoneel was toen al gemaakt. Het uiteindelijke succes van de republiek bleek een dubbeltje op zijn kant, zelfs soms een geval van louter toeval. De vergelijking met het Europa van vijftig jaar geleden en de ontwikkelingen daarna dringen zich op.


Anderen over dit boek

"De Grondleggers is een prachtig boek, een van de beste... over de Grondleggers, de Stichters, ooit geschreven. Ellis heeft zich gevestigd als de historicus bij uitstek van onze tijd daar waar het gaat over onze Grondleggers." - Gordon S. Wood (The New York Review of books)

"Intens en onvergetelijk... (een) voortdurende prestatie." - The Boston Globe


Anderen reviews
Ermelo's Weekblad
Reformatorisch Dagblad


Tags: boek, boeken, recensie, boekbespreking, boek review, boeken reviews, verenigde staten, geschiedenis, amerika, joseph ellis, de grondleggers


This post first appeared on De Leestafel - Non-fictie Boekbesprekingen, please read the originial post: here

Share the post

De Grondleggers

×

Subscribe to De Leestafel - Non-fictie Boekbesprekingen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×